Jurásková bude z Janoty mámit miliardy. Asi neuspěje

28.06.2010 8:38

Kabinet Jana Fischera se v pondělí poprvé sejde v demisi. Vláda ji složila do rukou prezidenta v pátek potom, co poslanci ve čtvrtek zvolili nové vedení sněmovny. Kabinet bude mimo jiné jednat o chřipkové pandemii, či o pozemcích na kvůli dálnici na D11 u Hradce Králové.

Jurásková bude z Janoty mámit miliardy. Asi neuspěje

Předseda vlády Fischer dnes se svými kolegy probere, jak loni stát reagoval na hrozbu chřipkové pandemie. Z minulého týdne ale premiér na dnešní jednání přeřadil i diskusi o zvýšení poplatků na zdravotní péči za státní pojištěnce. O celkem 3,2 miliardy požádala ministryně zdravotnictví Dana Jurásková, Fischer ani ministr financí Eduard Janota nejsou podle dřívějších výroků myšlence nakloněni.

Ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová by navíc měla premiérovi vysvětlit důvody vypsání výběrových řízení v době po volbách. Podle pátečních informací podřízení ministryni o vypsání tendrů za celkem 266 milionů korun neinformovali.

Zůstane kauza pozemků na triku budoucí vládě?

Co se týče pozemků okolo výstavby dálnice na D11, kabinet bude muset rozhodnout o dalším postupu poté, co se ve čtvrtek nepodařilo podepsat kvůli zdravotním problémům farmářky Ludmily Havránkové potřebné smlouvy o směně potřebné půdy.

Ve hře je stále více variant. Vláda může rozhodnout tak, že počká, až se farmářka uzdraví. Její právník totiž ubezpečil, že podpisu skutečně nic jiného nebrání. Další možností je potvrzení vyvlastnění, o kterém vláda rozhodla už před měsícem. Třetí variantou je přenechání celé kauzy nové vládě, která by měla být u moci už za několik týdnů. Lze ale předpokládat, že současný vládní kabinet bude chtít problém ukončit.

Ministři by měli také rozhodovat o nových členech Akreditační komise (AK). Tento bod sice není zařazen v programu vlády, podle informací ČTK ale kabinet možné znovuzvolení šéfky komise Vladimíry Dvořákové projedná.

Vláda slíbila, že závažná rozhodnutí již neučiní

Prezident Václav Klaus pověřil končící vládu, aby zemi vedla do chvíle jmenování nových ministrů. Fischer slíbil, že vláda v demisi nebude přijímat zásadní rozhodnutí.

Nový kabinet chce předseda ODS Petr Nečas složit do poloviny července, aby se mohla vláda podílet na přípravě rozpočtu pro příští rok.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…