Kalousek: Nemyslete si, že mám z Rathova zatčení nějakou radost

24.05.2012 4:43

Kdo má kousek zodpovědnosti, nemůže cítit škodolibou radost, ať měl s exhejtmanem Davidem Rathem jakékoliv vztahy. Pro ParlamentníListy.cz to uvedl ministr financí Miroslav Kalousek. Ten odmítá věřit, že by v rámci státních zakázek unikaly stamiliardové částky. Odmítá současně, že by se v ČR v rámci boje s korupcí nic nedělo. ProMoPro je podle něj toho důkazem.

Kalousek: Nemyslete si, že mám z Rathova zatčení nějakou radost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Sněmovna před hlasováním o důvěře vládě

Ministr financí Miroslav Kalousek zřejmě na hrobě Davida Ratha tančit nehodlá. Pro ParlamentníListy.cz označil celou jeho kauzu za nešťastnou. „Celý ten případ je strašně nešťastný a kdo má jenom trochu odpovědnosti, tak nemůže cítit žádnou škodolibost ani radost, ať měl s panem Rathem vztahy jakékoliv. To strašně poškozuje politiku jako celek,“ řekl pro ParlamentníListy.cz Miroslav Kalousek.

Podlomilo to důvěru veřejnosti

Podle něj kauza podlamuje důvěru veřejnosti, „že se s veřejnými prostředky zachází zodpovědně". "A to zvlášť v době, kdy nás nečekají žádné dobré časy ekonomického růstu, tak je to pochopitelně o to skandálnější,“ podotkl Kalousek.

Ten dodal, že obrovský problém je i v tom, že kauza nezůstává ukryta v České republice. „Vzhledem k tomu, že se tady operuje s prostředky Evropské unie, tak to silně zvyšuje její nedůvěru k tomu, jak zacházíme s jejími prostředky. A to je pro jejich čerpání velká komplikace,“ konstatoval ministr financí.

Kalousek v té souvislosti připomněl, že Česká republika má pozastaveno čerpání evropských peněz a má s unií domluvený akční plán s harmonogramem do třicátého června.

Od 1. 7. budeme čerpat dotace EU

„Ten akční plán česká vláda zcela jistě splní a po prvním červenci nebude důvod nepokračovat dál v čerpání peněz z prostředků Evropské unie. Ale samozřejmě, že když se stane něco takového, co zvyšuje nedůvěru EU, pak my musíme zesílit intenzitu v rámci toho akčního plánu a musíme přesvědčit Evropskou komisi, že máme všechno v pořádku,“ poznamenal ministr.

„Mě se týká otázka centralizace auditů,“ poukázal Kalousek na povinnost vyplývající z akčního plánu pro jeho resort. Podle něj právě to, jak byly dosud programy na čerpání peněz operovány, zvýšilo nedůvěru Evropské komise.

Doufám, že Rath byl exces

Ta tak musela trvat na tom, aby samotný výkon dělalo ministerstvo financí tak, aby auditoři nebyli podřízeni hejtmanům nebo jednotlivým ministrům. „Ministerstvo financí k tomu bylo logicky určeno proto, že ono samo žádný operační program nemá a je tak z logiky věci nezávislé,“ vysvětlil Kalousek.

Ten současně doufá, že to, co se stalo Davidu Rathovi, není v krajích rozšířenějším jevem. „Já pevně doufám, že ne a snažím se být velmi zdrženlivý v těchto vyjádřeních, protože kdyby to tak bylo, tak by to Českou republiku poškodilo nesmírným způsobem. Takže pevně doufejme, že to byl ojedinělý exces,“ vyslovil své přání ministr.

A co ProMoPro, to se řeší!

ParlamentníListy.cz Miroslava Kalouska konfrontovaly s častým steskem čtenářů z diskuzí, kdy se velmi často objevuje výtka, že zatímco Davida Ratha policie zatkla, třeba v kauze ProMoPro se nic neděje.

„To není pravda. Já si nemyslím, že v kauze ProMoPro se nic neřeší. Já pokud vím, tak orgány činné v trestním řízení obvinili osm či více osob. Finančně analytický útvar spadající pod ministerstvo zajistil 135 milionů korun v Rakousku, s velikou šancí,že skutečně ty peníze dostane daňový poplatník zpět. To jsou přeci konkrétní kroky. Takže já si myslím, že nikdo nic nezametá pod koberec,“ namítl Kalousek.

Odhady korupce jsou nadhodnocené

Ten nevěří odhadům, které uvádějí, že ročně zmizí v předražených zakázkách sto až dokonce dvě stě miliard korun. „Já jsem k tomu číslu velmi skeptický. Myslím si, že to jsou přehnaná čísla. Ale i čísla mnohem menší jsou samozřejmě stejně skandální,“ míní Kalousek.

„Prostě zastírat, že tady u veřejných zakázek dochází ke korupčnímu jednání velmi často, nemá žádný smysl. A nic jiného se nedá dělat, než s tím bojovat. Já bych byl jenom velmi rád, kdyby veřejnost uměla rozlišit takové ty verbální bojovníky, co o tom denně křičí a nedělají nic, od těch, kteří se skutečně snaží něco dělat,“ podotkl strážce státní kasy.

Připomeňme, že jej před nedávnem za největšího zloděje, který si nakradl miliardy, označil majitel žlutých autobusů StudentAgency Radim Jančura. Kalousek obratem na podnikatele podal trestní oznámení za pomluvu šířenou tiskem. Ale i přesto, že jde o událost již týdny starou, policie si zatím Jančuru k podání vysvětlení nepozvala.

Bez důkazu mě pomlouvá, vrchol sprosťárny

Ani Kalousek nemá žádné informace, kde se nachází šetření policie v rámci jeho trestního oznámení. „Nemám žádné informace a upřímně řečeno, nechávám to policii. Já si myslím, že tady nějaké nebezpečí z prodlení nehrozí,“ reagoval ministr.

„Prostě pan Jančura řekl sprostou pomluvu. Naprosto sprostou pomluvu. To je stejné, jako bych já o něm prohlásil, že je daňový podvodník. Já to samozřejmě neudělám, protože nemám jediný důkaz,“ přirovnává Kalousek.

„A pan Jančura bez jediného dokladu, jen na základě pomluv, které jsem v minulosti mnohokrát vyvrátil a prokázal, že to jsou pomluvy, tak on jenom ty pomluvy opakuje, což si myslím, že je vrchol sprosťárny. Trestní zákoník na to pamatuje a policie nechť si to vyhodnotí. A já se prostě o pana Jančuru starat nebudu,“ uzavřel Miroslav Kalousek.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…