Kalousek po jednání koalice: Babák je pitomec, už mu tak ale říkat nebudu

05.12.2011 20:01

Předseda Věcí veřejných Radek John věří, že Senát ve čtvrtek napraví chybu poslanců a obcím zůstanou příjmy za hrací automaty a videoloterijní terminály 20.000 Kč za hrací přístroj. O penězích z hazardu podle něj nebudou rozhodovat samy hazardní firmy. Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) řekl po pondělním dvouhodinovém jednání koaličních lídrů, že další postup záleží na Senátu.

Kalousek po jednání koalice: Babák je pitomec, už mu tak ale říkat nebudu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí a 1. místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek

"Spekulovali jsme o tom, co může Senát usnést či neusnést. Nelze hovořit o žádném pevném postupu, protože teď tu kartu nedrží vládní koalice. Teď ji jednoznačně drží Senát, my potom můžeme zvažovat, zda podpořit, nebo nepodpořit jeho změny," řekl Kalousek novinářům. Podle něho nebyl důvod schůzku organizovat, nicméně "je vždy dobré setkat se s přáteli". 

Před jednáním Kalousek kvůli chybě, která se stala ve sněmovně při schvalování daňových změn v hazardu, označil poslance VV Michala Babáka za pitomce. Po schůzce pak novinářům řekl, že slíbil, že už takto Babáka titulovat nebude.

Peníze z hazardu pro obce. Ve sněmovně "omylem" zrušeno

ČSSD přislíbila podpořit jiný způsob rozdělení odvodů tak, aby na něj neměly vliv loterijní společnosti. Zajistit ale chce přísun peněz pro sport. Shoda panuje mezi stranami na zachování obecních poplatků za hrací automaty, které sněmovna v zákoně zřejmě omylem zrušila. Hlasovat bude horní komora o předloze ve čtvrtek, v úterý se bude návrhem zabývat senátní hospodářský výbor. 

Vládní návrh počítal s odvody z hazardu ve výši 20 procent z rozdílu mezi vsazenými částkami a výhrami. Stát a obce si tyto peníze měly rozdělit v poměru 9:1, přičemž obce měly dostat navíc všechny odvody z výherních hracích přístrojů a jiných technických herních zařízení. Zástupci koaličních stran se poté před projednáváním ve sněmovně shodli na rozdělení peněz z hazardu v poměru 70 procent pro obce a 30 procent pro státní rozpočet. Sněmovna ale nakonec schválila rozdělení odvodu z loterií rovným dílem mezi sport, obce a veřejně prospěšné účely s tím, že o této třetině by rozhodovaly samy loterijní firmy. 

Senát by nyní měl návrh vrátit do kontur schválených koalicí. Kdyby obce získaly i dvacetitisícový poplatek za každý výherní automat na svém území, poměr by podle ministerstva financí činil 80:20 ve prospěch obcí. U jiného typu hazardu by byl naopak poměr 70:30 ve prospěch státu, uvedlo už dříve ministerstvo. Zhruba třetinu výnosů z hazardu by sociální demokraté ovšem chtěli použít na financování sportu. 

SLEDUJEME téma: Hazard


Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…