Kalouska rozlítily lidovky. Daně navrhuji jen já

09.10.2010 21:48

Šéf státní pokladny se rozčílil na Lidové noviny. Nikdy prý nenavrhne paušální daň pro obnovitelné zdroje. Není to nápad vlády, daně předkládá ministr financí, zlobí se.

Kalouska rozlítily lidovky. Daně navrhuji jen já

Lidové noviny informovaly o tom, že vláda uvažuje o zavedení desetiprocentní paušální daně pro všechny obnovitelné zdroje, včetně těch ze solárních elektráren. Tím by měla držet na uzdě zdražování elektřiny právě kvůli boomu solárních elektráren.

Více: Solární proud se zdaní. A zdražení prý bude pod 10 procent

Ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) ale informace pobouřila a důrazně se proti ní ohradil.

"Ministr financí, který jediný má návrhy daňových zákonů ve své ústavní kompetenci, takovou daň vládě nikdy nenavrhne. Byla by nesmyslná a diskriminační vůči všem alternativním zdrojům jako je biomasa, malé vodní elektrárny, větrné elektrárny. Byla by popřením veškerých snah, které ČR dosud učinila v rámci snahy o zlepšení klimatu," napsal v tiskovém prohlášení, které rozeslal v sobotu dopoledne do redakcí.

Podle LN o takové dani uvažuje ministr průmyslu Martin Kocourek (ODS). Chce tím docílit toho, aby návratnost investice do solárních elektráren byla narovnána na 15 let. V současnosti jsou výkupní ceny z obnovitelných zdrojů dotovány a právě rozmach solárních elektráren povede od nového roku ke zdražení elektřiny všem. Podle odhadů by to mělo být 12 procent pro domácnosti a 17 procent pro fimry. Vláda chce, aby to bylo méně.

Nepovedený nápad není vůle vlády

"Předpokládaný výtěžek by zdaleka nepostačoval na eliminaci skokového nárůstu ceny elektřiny, kterou předikuje ERU a proto by ani nebyl schopen ušetřit podnikatele a domácnosti před nepříznivými dopady," argumentuje Kalousek. Oponuje tak slovům premiéra a šéfa ODS Petra Nečase, který uvažuje o všech možnostech, jak stlačit růst cen elektrické energie.

"Vládní koalice ODS, TOP 09 a VV se zcela jistě velmi rychle shodne na co nejefektivnějším řešení předmětného problému. Vydávat však jeden nepovedený nápad za vůli vlády a prezentovat ho veřejnosti jako vládní řešení je manipulace, proti které se ohrazuji. Prosím všechna média, aby ve smyslu mého prohlášení uvedla dezinformaci Lidových novin na pravou míru," zlobí se místopředseda TOP09.

Celé prohlášení ke stažení ZDE (.docx)

Související:

Moldan tvrdí, že jaderná energetika je drahá. Budoucnost ji nedává
Vláda má dilema: Zájmy slunečních carů, nebo českého průmyslu
Vláda zatla tipec velkým solárním parkům, elektřina přesto zdraží 
Klaus radil Kocourkovi razantnější postup proti solárním elektrárnám
Urban: Vláda, která dopustí dramatický nárůst elektřiny, je špatná vláda 

Fotokoláž: hns

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ann

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…