Kalousku, omluv se, Nečasi važ slova. Odborář o zlovolných plukovnících

20.06.2012 18:28

DOPIS UVNITŘ Předsedovi Nezávislého odborového svazu Policie ČR Milanu Štěpánkovi se slova ministra financí Miroslava Kalouska o policejní práci v případu místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Vlasty Parkanové rozležela v hlavě. Dopisem jej vyzval, ať se omluví celé policii. Bez odezvy však nezůstala ani premiérova věta o partě plukovníků.

Kalousku, omluv se, Nečasi važ slova. Odborář o zlovolných plukovnících
Foto: NOSP
Popisek: Milan Štěpánek

Milan Štěpánek se rozhodl reagovat, neboť se jej dotkla slova ministra financí Miroslava Kalouska o nestandardním postupu vyšetřovatele v souvislosti se žádostí o vydání Vlasty Parkanové k trestnímu stíhání. 

"Ministerstvo financí, jako garant zákona o cenách, má po dlouhé roky názor, že na tento typ zakázek nejenže neexistuje zákonná povinnost zadat znalecký posudek na cenu obvyklou, ale u tohoto typu materiálu to vůbec nelze. Je to dlouhodobé právní stanovisko, podle kterého zcela standardně léta postupují ministři vnitra, obrany i spravedlnosti. Naopak nestandardní je postup policisty, který má zcela ojedinělý právní názor a který se v jednom jediném případě rozhodl stíhat jednu osobu ze stovek dalších, které by tedy také šlo obvinit. A já se ptám, kdo je víc podezřelý? Ministryně, která konala v souladu s praxí, nebo policista, co přichází se zcela ojedinělým právním názorem," uvedl pro Právo Kalousek.

 


Pod tento dopis by se měl podle Štěpánka podepsat každý slušný policista. "Není možné, aby někdo bez znalosti spisu vypouštěl taková slova,“ usuzuje. Reakci však od Kalouska neočekává, což ostatně zmínil i v textu.

„Na pivo spolu nechodíme, hodinky od něj nedostávám, takže tu odpověď neočekávám,“ dodává s nadsázkou pro ParlamentníListy.cz předseda policejních odborů. Jeho odpověď má ovšem hlubší rovinu, neboť NOSP na jaře vystoupil z ČMKOS. 

Pondělek byl pro Štěpánka vskutku literárně plodný, jelikož ten samý den odeslal dopis také předsedovi vlády a vyčetl mu jeho výrok o partě plukovníků. Tato slova se dotkla mimo jiné také policejního prezidenta Petra Lessyho, ten na to konto reagoval  „Mně to připadá jako absurdní divadlo, jestliže policie je dehonestována tím, že jsou tady různé, řekněme velmi zavádějící výroky na její adresu,“ uvedl Petr Lessy.


Místopředseda Poslanecké sněmovny Lubomír Zaroálek (ČSSD) v této souvislosti dokonce zkritizoval premiéra, že zastrašuje policii. A požádal jej, ať svůj citát vysvětlí na plénu, což ale ODS a TOP09 odmítly.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…