Kalousku, shoď vládu a povládnou komunisti, pohrozila ODS

29.01.2013 16:45

ANKETA V souvislosti s výsledkem prezidentských voleb se začalo hovořit o předčasných volbách. Budoucí prezident Miloš Zeman říká, že by byly nejlepším řešením, neboť koaliční LIDEM nezískali důvěru ve volbách. Hovoří se i o tom, že by předčasné volby mohly vyhovovat TOP 09.

Kalousku, shoď vládu a povládnou komunisti, pohrozila ODS
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Miroslav Kalousek

TOP 09 by totiž mohla využít mobilizované podpory získané v prezidentské volbě pro Karla Schwarzenberga. „Nemáme-li Karla Schwarzenberga prezidentem, můžeme mít Karla Schwarzenberga premiérem,“ prohlásil v neděli v Otázkách Václava Moravce ministr Kalousek. Schwarzenberg původně řekl, že s tímto volebním obdobím sněmovny v politice skončí, ale obrátil a nyní říká, že TOP 09 povede k dalším sněmovním volbám.

„Mohli bychom se dočkat překvapení a mohla by to být právě TOP 09, která by k vyvolání předčasných voleb mohla pomoci právě kvůli tomu, aby využila momentální pozornosti voličů k panu Schwarzenbergovi,“ řekl iDnes.cz šéf poslanců ČSSD Jeroným Tejc

Fiskální unie EU – převezme TOP 09 hegemonii?

Tomu, že se TOP 09 pokouší destabilizovat koalici, napovídá nový požadavek TOP 09. Ještě letos se česká vláda dle TOP 09 bude muset připojit ke smlouvě o rozpočtové odpovědnosti EU, která předává český rozpočet pod kontrolu Bruselu, jinak prý nepodepíše novou koaliční smlouvu, o níž vládní strany jednají.

„Miroslav Kalousek očividně testuje, nakolik již TOP 09 převzala úlohu seniorní, tedy hlavní strany na pravici a do jaké míry jí bude ODS pouze sekundovat jako satelit. Podle toho, jak vedení ODS rozhodne a zda se premiér Nečas postaví za fiskální smlouvu, kterou odmítal, uvidíme, zda je již ODS vůči TOP 09 v podřízeném postavení, jak si pan Kalousek vždy přál,“ řekl ParlamentnímListům.cz europoslanec Ivo Strejček.

„Aktuální požadavek TOP 09 na přistoupení ODS k fiskální unii je pro ODS naprosto nepřijatelný, neboť znamená odevzdat kontrolu našeho rozpočtu Bruselu. Proto to může napovídat tomu, že se TOP 09 vskutku snaží vyvolat vládní krizi, pád vlády a předčasné volby. Nebo jenom blafuje. Ale předčasných voleb se neobávám. Z aktuálního postoje vedení ODS po včerejším jednání výkonné rady čtu, že ODS by TOP 09 jasně porazila, ve volbách uspěla a pravicová vláda v čele s ODS by tak i po volbách pokračovala,“ řekl poslanec Boris Šťastný.

Položit vládu v tuto chvíli znamená otevřít komunistům cestu do Strakovky

Další členové ODS i poslanci podporující koalici věří, že TOP 09 předčasné volby nevyvolá  - jak kvůli zodpovědnosti vůči zemi, tak i proto, že nelze podporu pro Schwarzenberga získanou v prezidentské volbě přesně převést do stejného výsledku ve volbách sněmovních.

„Stejně jako parlamentní volby jsou zcela odlišné od přímé volby prezidenta, je i pracovní vytížení prezidenta zcela odlišné od práce premiéra, a tak shodit tuto vládu s tím, že si TOP 09 po volbách polepší, je falešná iluze. Položit vládu v tuto chvíli znamená otevřít komunistům cestu do Strakovky, a to, věřím, že si voliči TOP 09 nepřejí,“ říká ministr zemědělství Petr Bendl z ODS.

„Trend posledních měsíců pravidelně řešit rozpad vlády a vyvolání předčasných voleb není ničím překvapujícím. Pokud vím, tak ani ministr financí Kalousek se k takovému kroku jasně nevyjádřil,“ uvedla pro ParlamentníListy.cz první místopředsedkyně LIDEM a poslankyně Dagmar Navrátilová.

„Předčasných voleb se neobávám. Neustále podstupuji nějaké volby, nejen ty politické. Takový je život. Žádné straně současné koalice předčasné volby nedoporučuji. Zatím jsme sice upachtěně a s mnoha skandály dělali nepopulární, ale potřebné věci. Teď máme rok a půl určitý prostor pokorně a konkrétními činy zlepšit vlastní reputaci. Otázka zní, jestli tento čas umíme nebo chceme využít,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz první místopředseda poslaneckého klubu ODS Jan Bauer.

„Věřím, že rozum zvítězí a vláda dokončí mandát. 45 procent pro Karla Schwarzenberga není číslo pro TOP 09 a to je nutné zvažovat. Navíc předčasné volby by značně poškodily dobrý obraz ČR a tím i rating," míní místopředseda Senátu Přemysl Sobotka z ODS.

Předčasné volby by nahrály naprosté dominanci levice

Poslankyně ODS Jana Černochová říká, že předčasné volby by v tuto chvíli prospěly jen levici a toho si je TOP 09 prý moc dobře vědomá. „Poslanecká sněmovna je v současnosti jediným pravicovým ostrovem v této zemi. Levicový Senát, komunisticko-socialistická hejtmanství, levicový prezident. Karel Schwarzenberg by byl skvělý prezident a dostal ve volbách můj hlas, ale jako premiéra si ho opravdu nedokážu představit,“ dodává poslankyně.

Poslanec Pavel Svoboda říká, že možnost předčasných voleb nelze vyloučit nikdy. „V případě řádných nebo i předčasných voleb však určitě nelze počítat s vítězstvím TOP 09, a tím pádem i s premiérem Karlem Schwarzenbergem. Je to asi jen zbožné přání Miroslava Kalouska, který by v tomto případě řídil nejen Ministerstvo financí, ale nepřímo i celou vládu. Jelikož však v politice neplatí pravidla logiky a zdravého rozumu, v případě povolební koalice ČSSD+KSČM+TOP 09 by mohla vzniknout i situace s premiérem Schwarzenbergem, vicepremiérem Sobotkou a ministrem čehokoli Filipem,“ dodal poslanec.

"Jsem přesvědčen, že lidé, kteří volili Schwarzenberga, by jistě všichni nevolili Topku. Pokud Kalousek řekl, že by Schwarzneberg měl být premiérem, tak z toho nelze vyvozovat přímou linku k předčasným volbám. Podle mě chtěl spíše zlepšit sebevědomí členů TOP 09 a stále udržet pozici," míní senátor ODS Miroslav Škaloud.

„S volbami, předčasnými volbami, si nelze hrát tak, že se to někomu hodí z pohledu preferencí, koaliční smlouva je nejen na období dobré, ale i na časy zlé. Podobnost vidím v manželském slibu,“ říká nezařazený poslanec podporující vládu Josef Dobeš.

Temné stíny TOP 09

Poslankyně ODS Lenka Kohoutová míní, že jiné jsou volby prezidentské, které byly o osobnosti Karla Schwarzenberga a jiné jsou do sněmovny.

„Do parlamentních voleb jde celá TOP 09, nad kterou visí temné stíny. Příkladem mohou být stále nevyřešené problémy na Ministerstvu práce. Liknavost k jakési inventuře zakázek a personálních otázek na ministerstvu rozhodně TOP 09 nepomáhá. Mnoho lidí volilo Karla Schwarzenberga, včetně mě, nicméně v parlamentních volbách si nedovedu představit, že by například voliči ODS, lidovců, zelených nebo kohokoli dalšího, kdo Schwarzenberga podpořil, ho šel volit znovu. Volba prezidenta je o osobnostech, volba do parlamentu o politických stranách. Tam bude situace úplně jiná,“ upozorňuje Kohoutová.

Nazařazený poslnec podporující vládu Martin Vacek míní, že předčasné volby nebudou: "Věřím, že zvítězí racionalita stávajícíh koaličních partnerů a že svými dalšími kroky nedopustí ani možnost nástupu levice, či dokonce komunistů k moci. Já pro takovou možnost ruku nezvednu."

Poslankyně ODS Ivana Weberová se neobává, že by chtěla TOP 09 vyvolat předčasné volby a míní, že by to byl od ní velmi nepromyšlený tah: „Je sice pravda, že Karel Schwarzenberg je oblíbený, ale prezidentské volby jsou především volby osobností a nikoli volby politických stran a obliba Karla Schwarzenberga nerovná se obliba TOP 09.“

Ani poslanec ODS Pavel Bém se předčasných voleb neobává: „A už vůbec ne toho, že by se pan kníže mohl stát premiérem. Předčasné volby jsou pochopitelně klinickou smrtí nejenom pro ODS, ale i vládní TOP 09 a pan budoucí prezident Zeman to velmi dobře ví. V tomto ohledu TOP 09 nemůže zachránit ani šlechtický titul.“

„Já se předčasných voleb neobávám a pokud by měly být, uděláme vše pro to, abychom uspěli,“ říká člen Výkonné rady ODS a náměstek ministra spravedlnosti Daniel Volák.

Šéfem TOP 09 je neoblíbený Kalousek

Člen Výkonné rady ODS Jan Skopeček se domnívá, že by TOP 09 do takového dobrodružství, kde by rukojmím byla politická stabilita a budoucnost naší země, nešla.

„Snad u nich zvítězí odpovědnost, nikoli chladný kalkul. Navíc si nemyslím, že by předčasné volby TOP 09 pomohly. Hlasy pro Karla Schwarzenberga nejsou automaticky hlasy pro TOP 09. Voliči tuší, že tím skutečným šéfem TOP 09 není Karel Schwarzenberg, ale neoblíbený Miroslav Kalousek. TOP 09 vždy toužila být nejsilnější pravicovou stranou, ale nepodařilo se jí to ani ve sněmovních volbách s ikonou Karla Schwarzenberga, ani v krajských volbách, kde vsadila na vymezení se vůči ODS a na rozdíl od té se nedostala ani do všech krajských zastupitelstev,“ doplňuje Skopeček.

Podobný názor má i senátor ODS Jaroslav Zeman: „Já se předčasných voleb neobávám. I kdyby byly, tak si myslím, že TOP 09 bude těžit z ´popularity´ pana Kalouska, volby by nebyly jen o popularitě Karla Schwarzenberga.“

„K předčasným volbám nebudu vyzývat, ale nebojím se jich. A už vůbec se nebojím, že by po jakýchkoli volbách byl premiérem Karel Schwarzenberg,“ reagoval senátor ODS Milan Pešák.

Ať pan Kalousek svými výroky neznervózňuje společnost

„Pan Kalousek si musí uvědomit, že pravicový volič volil Karla Schwarzenberga, i když primárně nebyl jeho kandidátem. Neboť nechtěl volit pro něj nepřijatelného Miloše Zemana. Takže ať pan Kalousek svými výroky neznervózňuje společnost. Prezidentská volba vykopala hluboké příkopy. Zejména lží a podpásovkami Miloše Zemana a jeho týmu. Teď by se měli všichni vrcholoví politici starat o zklidnění. A pokud to nedokáží, ať si vezmou měsíc dovolenou a jedou do teplých krajin, hodně daleko od ČR. Tam ať si pronajmou velké pískoviště a rozkopají své bábovičky,“ myslí poslankyně ODS Jaroslava Wenigerová.

„Předčasných voleb se neobávám,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz místopředseda LIDEM a poslanec Jiří Rusnok. Neobává se jich ani europoslanec Edvard Kožušník.

„Spekulovat se dá o všem možném a stát se může cokoliv, tak už to v životě bývá. Je třeba při takových spekulacích pamatovat i na možný politický pákový efekt, že kdo předčasné volby vyvolá, situace se obrátí proti němu samotnému,“ myslí si předseda ODS ve Zlínském kraji a člen výkonné rady Libor Lukáš.

„Předčasných voleb se neobávám. Už dávno měly být,“ říká senátor Zdeněk Schwarz zvolený za ODS, který je kritický k vládě.

Šéf Jihomoravské ODS Jiří Kadrnka je naprosto klidný. „To jsou naprosto virtuální spekulace, které s realitou nemají nic společného. Vsadím se s Vámi o láhev dobrého vína, že touto cestou se úvahy v TOP 09 ubírat nebudou,“ odpověděl Kadrnka.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…