Kalouskův návrh může mírně zvýšit zájem o druhý pilíř, soudí odborníci

03.07.2013 13:52

Někteří analytici soudí, že návrh odcházejícího ministra financí Miroslava Kalouska, který má zejména umožnit lidem vystoupit po pěti letech z druhého penzijního pilíře, může o toto spoření zvýšit zájem. Velký nárůst klientů ale neočekávají. Zatím není jasné, kdy by měla sněmovna Kalouskův návrh projednat a případně schválit. V Parlamentu je nyní asi 200 návrhů zákonů, u nichž nebyl dokončen schvalovací proces.

Kalouskův návrh může mírně zvýšit zájem o druhý pilíř, soudí odborníci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí v demisi Miroslav Kalousek

"Možnost vystoupení z druhého pilíře po pěti letech je krůčkem k zatraktivnění systému," soudí ekonom Unicredit Bank Pavel Sobíšek. "Spíš by mě ale překvapilo, kdyby tato změna nastartovala vlnu zájmu o druhý pilíř," dodal. Také podle analytika Patria Finance Davida Marka může návrh zvýšit počet lidí v druhém pilíři, ale zřejmě ne dostatečně na to, aby penzijní reforma splnila svůj účel zajistit dlouhodobou stabilitu penzijního systému při poskytování rozumné životní úrovně pro budoucí důchodce. "Největší překážkou pro větší účast v druhém pilíři je nejistota, zda přežije příští parlamentní volby," upozornil Marek.

Druhý pilíř by měl být povinný a garantovaný státem

Také poslankyně a odbornice ODS na sociální věci Lenka Kohoutová přičítá nezájem lidí o druhý pilíř tomu, že ČSSD s ním nesouhlasí a vyhlašovala jeho zrušení. Soudí ale, že to sociální demokraté neudělají. "Změny ve druhém důchodovém pilíři se zřejmě budou muset učinit," řekla Kohoutová ČTK.

Kalouskův návrh Kohoutová neviděla, souhlasila by ale se zvýšením věku, kdy se do fondu lze ještě přihlásit, z 35 na 40 let. Je přesvědčena o tom, že druhý pilíř by měl být povinný a garantovaný státem. "Dokud nebude stabilní vláda se stabilním premiérem, která bude mít většinu ve sněmovně, schválí se jen minimum předloh," podotkla. Pokud povládne úřednický kabinet Jiřího Rusnoka nebo jiná vláda bez podpory v dolní komoře Parlamentu, na projednávání nových norem podle ní patrně nedojde.

Komunisté chtějí druhý pilíř umrtvit

Poslanec KSČM Miroslav Opálka soudí, že pokud bude mít pravice skutečně 101 hlasů a bude předlohu pokládat za prioritu, do konce roku by ji prosadit mohla. Kalouskův návrh podle Opálky popírá původní argumenty, které zněly při obhajobě parametrů druhého pilíře. K jeho předložení není jiný důvod, než že jde o záchranu druhého pilíře a "vytrhnutí trnu z paty" penzijním fondům, řekl ČTK Opálka. "Budeme mít třetí pilíř A a třetí pilíř B v plné nahotě, protože se budou v parametrech v podstatě překrývat," podotkl.

KSČM pokládá za problém, že druhý pilíř vyvádí peníze z pilíře státního. "Tím jej ožebračíme víc, než je ožebračen nyní," uvedl Opálka, podle kterého by se měl druhý pilíř "umrtvit".

Poslední slovo bude mít sněmovna

Kalouskův návrh ještě dnes dopoledne nebyl na sněmovních webových stránkách k dispozici. Až ho Kalousek předloží, bude ho muset projednat nejprve organizační výbor, který rozhodne, zda ho doporučí k projednání. Žádná schůze tohoto výboru však ještě není svolána. Stejně tak zatím není svolána žádná schůze sněmovny. Nejbližší řádná schůze se má konat až v druhé polovině září.

Pokud Kalousek podá svůj návrh jako poslaneckou iniciativu, dostane ho také na stůl k vyjádření vláda. Její stanovisko ale nebude rozhodující, protože poslední slovo mají vždy poslanci. Aby zákon začal platit, musí ho také projednat Senát a podepsat prezident.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…