Kalouskův telefonát vyšetřovateli CASA spustil petici bezpečnostních složek

05.07.2012 14:54

VÍME PRVNÍ Údajné výhrůžky ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) na adresu vyšetřovatele kauzy CASA Jiřího Mazánka rozpálily policisty doběla. Vedení Unie bezpečnostních složek (UBS) se v souvislosti s tím rozhodlo založit petici právě na Mazánkovu podporu.

Kalouskův telefonát vyšetřovateli CASA spustil petici bezpečnostních složek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí a 1. místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek

V současnou chvíli obě strany sporu sveřepě hájí svá stanoviska. Kalousek připustil, že telefonát vykonal, nicméně jakékoli nátlaky na vyšetřovatele rezolutně odmítl. „V každém případě tu páteční pomluvu, kterou jsem byl skandalizován, nepokládám za náhodu. Pokládám ji za součást manipulace, které se policie v tomto případě dopouští a příslušným způsobem také konám. Jsem přesvědčen, že pravda vyjde najevo během několika týdnů. Pravda v tomto případě skutečně nejde tajit dlouho,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Kalousek.

Vyšetřovateli navíc veřejně doporučil, aby přinejmenším složil funkci. „Já jako křesťan nemohu doporučit vyšetřovateli ani dozorovému státnímu zástupci, aby se zastřelili. Ale upřímně řečeno, když se nezastřelí, tak rezignace je ta jediná možná varianta," uvedl Kalousek následně pro on-line deník Týden.cz.

Policejní odborář: S Mazánkem jsem mluvil

Vedení Policejního prezidia se k případu nevyjádřilo. Obhajoby Mazánka se nicméně zhostily policejní odbory. Předseda Unie bezpečnostních složek Zdeněk Buřič v úterním pořadu České televize Hydepark uvedl, že neví, zda záznam inkriminovaného hovoru, který by mohl Kalouska případně usvědčit, existuje, nicméně ale uvedl, že v policii existují útvary, které hovory vyšetřovatelů nahrávají. Buřič se moderátorovi také přiznal, že s Mazánkem hovořil, ovšem nechce sdělovat jakékoli podrobnosti. Na adresu Kalouska pak jen pronesl. „Nechme dotyčného člověka topit se ve vlastní šťávě,“ uvedl.

Předseda UBS si je podle všeho jistý v kramflecích, neboť den po odvysílání pořadu založil petici na podporu Jiřího Mazánka, aby na případ upoutal ještě vyšší mediální pozornost.

TEXT PETICE


Adresát:
Vážený pan
Jiří Mazánek
vyšetřovatel kauzy CASA

My, níže podepsaní občané České Republiky, prostřednictvím této petice projevujeme podporu vyšetřovateli kauzy CASA, panu Jiřímu Mazánkovi.


Vláda a Ministr financí Kalousek již delší dobu neskrývá snížení stavu policistů a hasičů. Vyplývá to z omezení financí pro tyto dvě složky, patřící pod MV. Důvod nyní vidíme sami, byť na něj UBS upozorňovala již v minulosti. Je to kompletní ochromení bezpečnostních složek, zejména Policie ČR, aby mohli neustále kmotři, mafiáni a politici s nimi spjatí, rozkrádat nerušeně celou ČR (teda ten zbytek, co ještě zbyl).

My občané České Republiky společně s Unií bezpečnostních složek MV chceme vyjádřit podporu pro policejního vyšetřovatele Mazánka Jiřího, který se nebál otevřeně v médiích sdělit o politickém tlaku, který vyvíjel na tohoto policistu samotný Ministr financí Kalousek.

Jsme hrdí na takovouto Policii ČR a na takovéto příslušníky, kteří se konečně nebojí vyšetřovat trestné činy na nejvyšších postech politické scény. Za takovými policisty ať jsou to řadoví hlídkoví policisté, až po vyšetřovatele pevně stojíme. Jsme pro takovéto čestné a nebojácné policisty.

Ukažme těmto lidem, že za nimi národ stojí a podporuje je.

Dvě mouchy jednou ranou

V kárání Kalouska nezůstal ani Nezávislý odborový svaz Policie ČR. Předseda Milan Štěpánek se před dvěma týdny rozhodl reagovat na Kalouskova slova o nestandardním postupu vyšetřovatele v souvislosti se žádostí o vydání Vlasty Parkanové k trestnímu stíhání a vyzval jej veřejným dopisem k omluvě. Stejnou formou ve stejný den vytkl premiérovi Petru Nečasovi větu o partě plukovníků. 

Na hodinu

Premiér Petr Nečas v pondělí uskutečnil s Kalouskem ohledně jeho telefonátu vyšetřovateli vážný rozhovor a na zasedání kabinetu před podobným chováním důrazně ostatní členy vlády varoval. Opakování podobného chování u jiného z ministrů by podle Nečasových slov mělo za následek okamžité odvolání. 

Za vším hledej ženu

Přestřelka mezi policisty a politiky má společného jmenovatele, respektive jmenovatelku. Kriminalisté Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality podezřívají místopředsedkyni Poslanecké sněmovny Vlastu Parkanovou ze zneužití pravomocí veřejného činitele, a to v souvislosti s nákupem letadel CASA. Parkanová nedoplnila návrh na nákup letadel znaleckým posudkem o ceně a stát tak prý tratil 658 milionů korun. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…