Kdo jde po Kalouskovi?

10.07.2012 14:23

Už dvakrát nakopl týdeník Respekt vlastněný miliardářem Zdeňkem Bakalou ministra financí a místopředsedu TOP 09 Miroslava Kalouska. I novinář se může mýlit a může naletět, reagoval Karel Schwarzenberg. Mediální expert Petr Žantovský pak říká, že bude zajímavé sledovat, koho bude vlastník Respektu podporovat v prezidentských volbách.

Kdo jde po Kalouskovi?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlasta Parkanová s Miroslavem Kalouskem

V prvním případě z minulého týdne, kdy Respekt tvrdil, že si Kalousek telefonoval s vyšetřovatelem kauzy CASA, Miroslav Kalousek telefonát sice potvrdil, ale zásadně odmítl, že by vyšetřovateli Jiřímu Mazánkovi vyhrožoval ztrátou zaměstnání, jak tvrdí důvěryhodný zdroj Respektu.

Estébácké metody

„Tohle obvinění mohu označit za sprostou pomluvu estébáckého charakteru,“ reagoval pro ParlamentníListy.cz Kalousek. To ovšem ještě nevěděl, že následující pondělí, tedy včera, vyjde v Respektu další zpráva.

V ní opět dobře informovaný nicméně nejmenovaný zdroj informoval týdeník, že před časem se rovněž nejmenovaný Kalouskův muž měl na schůzce s Mazánkovým nadřízeným snažit, aby policie poslala k ledu kauzu Vlasty Parkanové a předraženého nákupu letadel CASA.

Novinář je zaujatým nástrojem policejních provokací

Vedení protikorupční policie o takové schůzce neví, nicméně prý informaci prověří. Ani tentokrát si ministr v reakci a článek nebral servítky. „Nemám v úmyslu se v médiích překřikovat s panem Kundrou (Ondřej Kundra – autor článku, pozn. redakce) . Podle mého je on evidentně zaujatý nástroj policejních provokací,“ řekl Kalousek ParlamentnímListům.cz.

ČSSD ani ODS za tím není

K tomu redakci informoval, že v pondělí podal „podnět Generální inspekci bezpečnostních sborů“. „A v ní si dovoluji vyjádřit silné pochybnosti o objektivitě orgánů činných v trestním řízení“. „Ke svému podnětu Generální inspekci bezpečnostních sborů, týkajícího telefonátu, jsem přidal i žádost o prošetření té dnešní provokace,“ dodal Kalousek.

Na dotaz ParlamentníchListů.cz, zda tuší kdo a proč by měl po něm či Vlastě Parkanové jít jen konstatoval, že ČSSD ani ODS jako možné politické rivaly za kauzou nevidí a nepodezírá je.

Parkanová, Pospíšil, CASA - to není náhoda

Že kauza Vlasty Parkanové není náhodnou, nicméně nevěří ani mediální expert Petr Žantovský. „Nepatřím k těm, kteří by si mysleli, že vytažení kauzy letadel CASA je náhoda. Nepatřím k těm, kteří by si mysleli, že celý ten tanec kolem Vlasty Parkanové je náhoda. Náhodu nespatřuji ani v odvolání ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila,“ řekl Žantovský ParlamentnímListům.cz.

„Vidím v tom všem nějaké souvislosti, které vám ale neumím popsat detailně, protože se jedná o souvislosti zákulisní a od toho to zákulisí taky je. Každopádně to, čeho jsme svědky, má více souvislostí. Jednou je ta, že ODS čeká volební kongres a určitě tam bude snaha prosadit pana Pospíšila do co nejvyšších možných pater. A druhá věc je, že v ODS se stále pohybují lidé jako je pan Topolánek a pan Langer, kteří mají stále jistý vliv a jisté styky,“ míní Žantovský.

"To by vám mnohem více řekli ti, kteří v tom příběhu tahají za nějaké drátky,“ podotkl spíše řečnicky.

Koho asi podpoří Bakala

„Taky nezapomeňme, že je tam nějaký pan Martin Barták, který býval za Parkanové náměstkem. A co se týče Respektu, tak to vyvolává otazníky, protože týdeník má svého vydavatele, má své vlivové zázemí, má svého Karla Schwarzenberga a miliardáře Zdeňka Bakalu,“ podotkl k nedávno medializovaným kauzám útočícím na Miroslava Kalouska.

Podle Žantovského to, jak se prezentuje týdeník Respekt, může být projevem dalších úvah Zdeňka Bakaly o tom, na kterou stranu se přitočí v dalších měsících. "Také budou prezidentské volby a v těch bude Bakala se svým vlivem zcela jistě hrát také nějakou roli. Takže počkejme si, komu bude Bakala platit volební kampaň, to bude také zajímavé,“ dodal Žantovský závěrem.

Respektu věřím, ale novinář...

Narážkou na Schwarzenberga měl Žantovský na mysli to, že donedávna vlastnil Schwarzenberg menšinový podíl v týdeníku Respekt poté, co ten většinový prodal Zdeňku Bakalovi. Dnes prý už nemá v týdeníku ani procento. „Ne, už dávno ne, já už v něm nemám ani to procento," vysvětlil ministr zahraničí a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

V Otázkách Václava Moravce pak připustil, že týdeníku důvěřuje, ale... „Já zásadně Respektu důvěřují, ale důvěřuji i jiným médiím. Ale i novinář se může někdy splést a naletět falešným informacím,“ řekl Schwarzenberg.

Dodejme, že Mandátový a imunitní výbor Poslanecké sněmovny v úterý doporučil Vlastu Parkanovou vydat trestnímu stíhání. Poslanecká sněmovna pak o tomto aktu bude hlasovat nejdříve ve čtvrtek.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…