Kdo je v nouzi a chce peníze, bude pracovat. Hlásí ministr Drábek

06.08.2011 5:41

Česká republika má vysoko nastavenou laťku sociálního systému, tvrdí ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek. Odmítá kritiku, že zpřísňuje podmínky pro získání sociální pomoci, prý jde jen o její lepší cílení na ty, kteří ji potřebují. Chystané elektronické sociální karty nebudou nikoho dehonestovat a jdou s dobou, míní ministr.

Kdo je v nouzi a chce peníze, bude pracovat. Hlásí ministr Drábek

Sociální reforma připravovaná ministrem Drábkem jde podle mnohých kritiků proti potřebným. Vadí jim, že ministr zpřísňuje zejména kritéria pro uchazeče o zaměstnání. „Zpřísnění není to přesné slovo. Já bych spíše řekl lepší zacílení. Na jedné straně, aby byla přesněji zacílená na ty, kteří z objektivních důvodů tu pomoc skutečně potřebují. To znamená, že se zpřesní některé podmínky, vymezení, souběhy a tak dále," oponuje ministr. 

„Na druhou stranu také důraz na motivaci, respektive spoluzodpovědnost, za svojí sociální situaci. A to je ten prvek, kdy bych to přirovnal na spoluúčasti na pojištění na pojistné události. To znamená, že pokud se někdo dostane do situace, kdy potřebuje pomoc od státu, tak musí ukázat svým spoluobčanům, kteří se na něj skládají, že něco odvede zpět," vysvětlil pro ParlamentníListy.cz Drábek záměr reformy.

K tématu:
Ministr Drábek: Státní sociální síť má zachycovat pouze ty potřebné
Už žádné nekonečné dávky na bydlení, rozhodlo ministerstvo
Ministr Drábek: Proč musí věk, kdy jdeme do důchodu, dál růst
Očesávání invalidů? Frustrace novinářů z okurkové sezony, míní Drábek

20 hodin za týden na důkaz, že něco vracím

Podle něj jde především o tolik diskutovaných dvacet hodin veřejné služby týdně. „To je určeno pro ty, kteří jsou v systému hmotné nouze nebo v systému podpory v nezaměstnanosti. Tedy lidi, kteří pobírají od svých spoluobčanů nějakou pomoc v nelehké životní situaci," doplnil. 

Ruku v ruce s cílením dávek jde i boj proti jejich zneužívání. „Já si dobře pamatuji dobu, kdy jsem začínal svoji diskuzi o tomto problému v těch nejohroženějších regionech a zejména mám zkušenosti z Ústeckého kraje, kde jsem kandidoval ve volbách do sněmovny. Tam průzkumy jednoznačně říkají, že zneužívání systému je druhým nejpalčivějším problémem hned po nezaměstnanosti. To si myslím, že je signál, který nemůžeme pominout," zdůraznil Drábek pro ParlamentníListy.cz.

Sociální systém máme dobrý!

Ministr je přesvědčený, že český sociální systém má vysoko nasazenou laťku. „To se projevuje i v tom, že Česká republika je v zemích s nejnižší mírou ohrožení chudobou mezi všemi vyspělými zeměmi na světě. Takže ta laťka sociálního systému je nastavena velmi dobře, ale jde o to, aby to neznamenalo, že ten systém zahrnuje i ty, kteří se v tom systému jenom vezou, protože je to pro ně jednodušší, než si vydělávat na živobytí vlastní prací," konstatoval Drábek.

V tomto ohledu jsou pro něj modelovými Ústecký a Moravskoslezský kraj. „Jde jednoznačně o  strukturálně postižené regiony, kde míra nezaměstnanosti i míra sociálních problémů je na vyšší úrovni, než v ostatních regionech. Právě na těchto regionech bude velmi vhodné sledovat, jak se ty kroky k posílení sociálního systému směrem k tomu lepšímu cílení a vyšší motivaci konkrétně projeví v dalších měsících," uvedl pro ParlamentníListy.cz ministr.

Už nebudete běhat od čerta k ďáblu

Novinkou ve výplatě dávek má být jejich sjednocení pod „jednu osobu" a následná elektronická výplata prostřednictvím takzvané sociální karty.

„Dnes se klient, který využívá systému sociální pomoci, obrací na tři typy různých úřadů. Protože státní sociální podporu dnes vyplácí úřad práce, pomoc osobám zdravotně postiženým vyplácejí obce s rozšířenou působností a pomoc v hmotné nouzi vyplácejí pověřené obecní úřady. A pokud řada klientů není příjemcem jedné dávky, ale nějaké kombinované sociální podpory, tak vyřizovat tyto žádosti na třech různých typech orgánů se třemi různými přístupy, typy žádostí a vyžadovanými přílohami, tak to je samozřejmě klientsky velmi nepřívětivé," popsal Drábek dnešní stav.

Čtěte také:
Druhá Opencard? Poskytovatel na sociální kartě vydělá stovky milionů
Sociální karta je podle zástupce zdravotně postižených zbytečná
Jedna flaška alkoholu koupená na"sociální kartu" a bude zle
Na první pohled "socka"? Bouře kolem karet na sociální dávky

Dávky elektronicky? Jdeme s dobou

„Takže od prvního ledna, pokud se podaří sjednotit výplatu všech sociálních pomocí, měla by to být velmi silná pomoc, ať už v přehlednosti nebo v uživatelské přívětivosti, protože ti lidé budou obslouženi na jednom místě, jedním pracovníkem, prostřednictvím jediného postupně zjednodušovaného formuláře," vysvětlil.

Drábek rozhodně odmítl slova kritiků, že ministerstvem chystaná sociální karta pro elektronickou výplatu dávek, jejímž prostřednictvím bude příjemce dávek platit například za potraviny, je dehonestujícím prvkem pro jejího držitele.

Kreditka není dehonestující

„Já nerozumím a nevidím žádný důvod, proč by platební karta měla někoho nějak dehonestovat. Nevidím žádný důvod, proč by například mě jako občana měla dehonestovat evropská karta zdravotního pojištění. Stejně tak sociální karta nebude nikoho dehonestovat," odmítá takovou rétoriku ministr.

„To si myslím, že jsou naprosto zástupné argumenty. Podstatné je, že zavedením elektronické výplaty dávek ušetříme přibližně miliardu korun ročně. To je pro mě ten naprosto zásadní argument a v tomto ohledu já nevidím jinou možnost, jak postupovat dále," reagoval Drábek pro redakci.

...a ušetříme miliardu

„Pokud jsem vázán tím, že musím velmi výrazně ušetřit na straně provozu, tak přeci nenechám stranou takovou příležitost. Jenom proto, že padají nějaké argumenty, které jsou věcně nepodložené, tak určitě od tohoto záměru neustoupím. Tím spíš, že dlouhodobě je ten záměr určitě ve směru vývoje ve všech civilizovaných zemí. Prostě elektronická výplata, elektronické převody peněz, to je přeci ta cesta finanční komunikace mezi státem a občanem," doplnil Drábek.

„Tak jako ve všech našich projektech, vycházíme i tady ze zkušeností jiných zemí. V jednotlivých zemích jsou v různém stádiu zavádění nebo používání elektronických platebních nástrojů. Dobrým příkladem je například Itálie, kde podobný systém už několik let úspěšně funguje," uzavřel ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…