Klaus v přímém přenosu tvrdě zaútočil na knížete. Pak pohřbil Nečase

02.06.2013 11:11

Bývalý prezident Válava Klaus se v Partii TV Prima family ostře opřel do vlády premiéra Petra Nečase, do TOP 09, ale i do levice. Objasnil, že nyní má pocit, že už se může naprosto svobodně vyjádřit a nemusí se chovat státotvorně jako dříve.

Klaus v přímém přenosu tvrdě zaútočil na knížete. Pak pohřbil Nečase
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hostem pořadu Partie byl bývalý prezident Václav Klaus

Za poslední tři měsíce Klaus usoudil, že může kritizovat mnohem více – hlavně vládu premiéra Petra Nečase. „Dneska budu mluvit nepřátelsky. Tehdy jsem jako prezident měl pocit, že se jako prezident mám chovat státotvorně,“ vysvětlil.

„Já myslím, že ta vláda... To není v pořádku. Ta nemá tah na branku, není jednotná a jestli je její jedinou vizí snaha dotáhnout to do toho května 2014, to je málo,“ myslí si exprezident.

Nový lídr? Kuba

„Když jsem si přečetl výrok pana Schwarzenberga na pana Nečase, tak já vůbec nechápu, že tato vláda mohla tento týden ještě přežít. To měl pan premiér říci, že to je konec,“ připomněl Klaus. Poté se ostře opřel do TOP 09. „Pražané naletěli na mediální projekt zvaný TOP 09,“ okomentoval exprezident situaci s tím, že neexistují žádné vize ani projekty.

„Dívám se na ODS a celou naši pravici s obrovským smutkem,“ přiznal Klaus. Je prý hlavně nešťastný ze strany, kterou zakládal. „ODS nemůže pokračovat bez změny lídrů,“ říká exprezident. Klaus nejprve nechtěl uvést, kdo konkrétní by se měl lídrem stát, pak ale s moderátorem souhlasil, že nejvíce viditelným politikem je 1. místopředseda strany Martin Kuba.

Klaus uvedl, že sám za sebe by rád zůstal stranou od politického života, lidé mu ale píší, že nemá právo jen pasivně komentovat a pozorovat. Zároveň si stále stojí za všemi svými kroky, včetně amnestie. „Já myslím, že nemá smysl se k tomu vracet. To se jen pořád někdo snaží tento ohýnek udržovat,“ prohlásil exprezident. Blbá nálada v zemi ale není podle něj zapříčiněna jeho rozhodnutími.

Evropský parlament? Možná

Klaus je i po letech přesvědčen, že demokracie stále musí stát na soupeření pravice a levice, jelikož někdo chce více svobody a někdo zase raději doufá v moudrost státu. Jiné pohledy považuje za modernistické nesmysly. Ironicky se pousmál nad hnutími, která mají pouze jeden cíl – Andrej Babiš, Tomio Okamura či Josef Dobeš. „To je mimo moji rozlišovací schopnost,“ řekl exprezident.

Ke svému nástupci Miloši Zemanovi se Klaus příliš vyjadřovat nechtěl. „Je viditelným a ve svém postoji úspěšným prezidentem,“ uvedl. Bývalý prezident nevyloučil svou možnou kandidaturu do Evropského parlamentu. „U mě si podávají dveře politici z celé Evropy s podobnými názory,“ připustil s tím, že by mohl zastřešovat organizaci, která by kritizovala Evropskou unii.

Klaus také řekl, že by se v případě jmenování jeho ženy Livie velvyslankyní na Slovensko neodstěhoval. „Manželka by tu roli velvyslankyně uměla dobře zvládnout,“ řekl exprezident s tím, že ministr zahraničí Karel Schwarzenberg neříká pravdu o tom, že by se na podobné místo měl dostat pouze někdo, kdo v diplomacii působí dlouho.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Věřit Rakušanovi Vrbětice? Politiky ani policie nepřesvědčila

20:00 Věřit Rakušanovi Vrbětice? Politiky ani policie nepřesvědčila

Konec vyšetřování vrbětického výbuchu, ke kterému došlo před deseti lety. Stojí za tím Rusko, ale ni…