Klaus věděl o černých penězích, řekl. Teď prý může být nástupcem knížete

08.08.2012 15:51

Diplomat Petr Kolář sehrál důležitou roli v sarajevském atentátu a dnes se spekuluje, že se stane na ministerstvu zahraničí nástupcem Karla Schwarzenberga, pokud ten bude zvolen prezidentem. Sám Kolář naznačil, že má vysoké ambice.

Klaus věděl o černých penězích, řekl. Teď prý může být nástupcem knížete
Foto: MZV
Popisek: Diplomat Petr Kolář

Místopředseda TOP 09 a ministr financí Miroslav Kalousek o úspěchu šéfa strany v prezidentské volbě na počátku příštího roku vůbec nepochybuje: „Jsem přesvědčen, že pan Schwarzenberg bude prezidentem České republiky, protože kdo chce volit osobnost evropského formátu, pak nemá nikoho jiného než Karla Schwarzenberga,“ řekl ParlamentnímListům.cz Miroslav Kalousek.

Kolář: Mám vyšší ambice

Spekulace o budoucnosti Koláře a jeho možné účasti ve vládě se objevily v souvislosti s informacemi, že jako český velvyslanec v Rusku má v listopadu ukončit svou diplomatickou misi už po dvou, místo obvyklých čtyřech letech. A mluvčí ministerstva zahraničí potvrdil, že úřad už řešil náhradu. Informace, že by diplomat po téměř dvaceti letech ve státních službách odešel do soukromého sektoru, konkrétně do PPF k největšímu českému boháči Petru Kellnerovi, odmítla PPF i sám Kolář. „Prosím, nepodceňujte mě, když už, tak bych měl vyšší ambice,“ prohlásil osmačtyřicetiletý velvyslanec v Rusku.

Kalousek: Nový prezident Schwarzenberg jmenuje nového ministra zahraničí

Zda jsou to ambice ve vládě, zatím odmítá komentovat. Jisté je, že zatím je post ministra zahraničí obsazen a šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg neuvažuje, že by úřad opustil kvůli prezidentské volbě. Ani místopředseda strany Miroslav Kalousek neprozradil, jestli se TOP 09 zabývá myšlenkou, kdo by v případě zvolení Schwarzenberga na Hrad nastoupil na jeho místo. „Pokud to tak dopadne, pak nový ministr zahraničí bude jmenován novým prezidentem Karlem Schwarzenbergem,“ řekl ParlametntnímListům.cz, ale nechtěl uvést, koho by TOP 09, která získala resort v rámci vládní koalice do své kompetence, premiérovi navrhla na zbytek volebního období.

Gazdík: TOP 09 a Starostové netrpí personální nouzí

Ani předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů Petr Gazdík nebyl schopen nic konkrétnějšího sdělit. „O několika kandidátech, kteří by byli dobrými ministry zahraničí, vím. Ale zatím nevidím důvod nic měnit, až by taková situace nastala, tak se tím budeme zabývat. Netrpíme personální nouzí,“ sdělil ParlamentnímListům.cz šéf sněmovního klubu. Dodal, že nemůže říci, jestli by Petr Kolář byl kvalitním kandidátem za TOP 09 a Starosty, protože ho osobně nezná. „Nemohu to tedy připustit ani vyloučit. Ale pověst, že je to zdatný a schopný diplomat, pana Koláře předchází,“ uvedl Petr Gazdík.

Cyril Svoboda: Je to jen čirá spekulace

Bývalý ministr zahraničí Cyril Svoboda považuje takovou situaci za čirou spekulaci. „Podle průzkumů je šance na zvolení Karla Schwarzenberga prezidentem jen velmi malá. Navíc prezident má téměř nulovou šanci složení vlády ovlivnit,“ prohlásil pro ParlamentníListy.cz Svoboda. I když potvrdil, že Petr Kolář je velmi zdatným diplomatem, dobře jazykově vybaveným, ministr musí mít podle něj jasnou politickou profilaci. „Lidé jako Petr Kolář bývají ministry v úřednických kabinetech,“ sdělil. A ze svých zkušeností prozradil, že „vždycky je bližší košile než kabát“, vždycky usilují o místo ve vládě členové strany.

Bývalý politik a diplomat Karel Kühnl si svého kolegy velmi váží

Diplomatické schopnosti Petra Koláře uznávají i jeho kolegové. „Znám ho velice dobře a velice si ho vážím,“ uvedl ParlamentnímListům.cz bývalý politik a diplomat Karel Kühnl, který dříve zastával funkce ministra obrany a ministra průmyslu a obchodu, později působil jako velvyslanec ve Spojeném království, Irsku a Chorvatsku.

Pomohl řešit bezvízové cestování do USA

Petr Kolář vystudoval Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy, původním povoláním je etnograf, tedy člověk, který se mimo jiné zabývá rozložením a pohybem národů a národnostních skupin. V současné době patří k nejzkušenějším českým diplomatům, kromě Ruska vedl jako velvyslanec zastupitelské úřady ve Spojených státech, kde se díky jeho iniciativě podařilo posunout řešení vleklé otázky bezvízového cestování českých turistů do USA, Irsku a Švédsku. V letech 2003 až 2005 byl náměstkem ministra zahraničí pro dvoustranné vztahy. Na post v Moskvě nastoupil v létě 2010.

Přiložil polínko v Sarajevském atentátu

Jeho jméno se na veřejnosti objevilo už v roce 1997 v souvislosti se „Sarajevským atentátem“. Když se začaly projevovat vážnější hospodářské problémy, vypukly neshody v tehdejší vládní koalici ODS, ODA a KDU-ČSL. Poslední kapkou vedoucí k pádu vlády Václava Klause a pak i rozpadu Občanské demokratické strany byl skandál kolem tajemných sponzorů Lajose Bácse a Radživa M. Sinhy, kteří na konto ODS poslali 7,5 milionu korun. Média vypátrala, že tajemným sponzorem je ve skutečnosti tenista Milan Šrejber, jehož konto objevila ODS najednou v bance Haná. A tehdejší velvyslanec ve Švédsku Petr Kolář sdělil tisku, že o těchto penězích věděl Václav Klaus už nejméně jeden rok. Po vzájemném obviňování představitelů ODS vzal skandál na sebe místopředseda Libor Novák. Petr Kolář pak rezignoval na post velvyslance.

Klaus a Kolář spolupracují

Ovlivnila tato mediální kauza jeho diplomatickou budoucnost a vztah s Václavem Klausem po jeho zvolení hlavou státu? „To vážně nevím. Po rezignaci na post velvyslance ve Švédsku by mě ani nenapadlo, že budu jednou náměstkem ministra a velvyslancem v USA a Ruské federaci. Nenořím se do stranických ani žabomyších válek a přepokládám, že v kombinaci s mou odborností je to to hlavní. S prezidentem republiky přirozeně úzce spolupracuji, ale zbytečnostmi se nezabýváme,“ řekl v médiích na dotazy čtenářů diplomat Petr Kolář. Oba aktéři politického skandálu z roku 1997 se služebně potkávají pravidelně.

Velvyslance jmenuje podle Ústavy České republiky prezident na doporučení vlády na základě návrhu ministerstva zahraničních věcí.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…