Kníže k vládní krizi: Ochotnická fraška. Nečasovi držím palce

04.04.2012 21:06

Ač vládou cloumá největší krize, jež ji za jejího působení postihla, někteří její členové se baví. Třeba šéf TOP 09 a resortu zahraničí, Karel Schwarzenberg.

Kníže k vládní krizi: Ochotnická fraška. Nečasovi držím palce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

Probíhající vládní krize zasáhla nejen  véčkařské ministry, kterým zvoní hrana, ale i členy vlády z ostatních dvou politických stran. Třeba ministra zahraničí karel Schwarzenberg (TOP 09) se aktuálnímu vývoji ve vládní koalici směje. 

Véčka zuří, kníže se baví

Na dotaz, jak vnímá půtky, které vyvolaly Věci veřejné, redakci sdělil, že "pobaveně." Postup Věcí veřejných a obraty jejich plánů pak hodnotí jako "ochotnickou frašku."

Naráží tak na rozhodnutí nejmenší vládní strany, které se mění z hodiny na hodinu. Ještě v úterý večer se grémium VV dohodlo, že ministři za tuto stranu mají premiéru Petru Nečasovi (ODS) předat svou demisi. Už ve středu ráno bylo ale všechno jinak. Ministři za Věci veřejné sice dokumenty oznamující jejich demisi sestavili, svěřili je ale prozatím pouze do rukou šéfa jejich strany, Radka Johna.

Schwarzenberg: Nečasi, neustupuj

Se skutečnou demisí tak vyčkávají. Věci veřejné totiž daly premiéru Petru Nečasovi podmínky, jejichž splněním podmiňují své setrvání ve vládě. Měl by jim premiér ustoupit? Podle ministra zahraničí Karla Schwarzenberga (TOP 09) "nikoliv."

To jeho ministerský kolega, šéf resortu zemědělství Petr Bendl (ODS), požadavky Věcí veřejných vcelku chápe. "Revize (vládního, pozn. red.) programu je nutná. Snížení počtu ministerstev bych uvítal," řekl ParlamentnímListům.cz. Právě požadavek na snížení počtu vládních resortů je jedním z požadavků, které   rebelská véčka Nečasovi dala. Mezi těmi dalšími uvedla třeba vyřešení situace v Lesích ČR nebo na Nejvyšším státním zastupitelství.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…