Kníže přiznal beznaděj při obsazování obrany: Premiér nenašel nikoho jiného

19.03.2013 14:05

Armáda má po třech měsících v čele nového ministra. Stal se jím nestraník, bývalý voják a dosavadní první náměstek na ministerstvu Vlastimil Picek. I když se jmenováním bývalého náčelníka generálního štábu dlouho koaliční strany TOP 09 a LIDEM nesouhlasily, nakonec premiér Petr Nečas svůj záměr prosadil, když se nepodařilo přesvědčit o vstupu do vlády nikoho z oslovených diplomatů. Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg na jeho výběr nakonec kývl, aby neblokoval obsazení šéfa resortu obrany.

Kníže přiznal beznaděj při obsazování obrany: Premiér nenašel nikoho jiného
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pokračovala schůze poslanecké sněmovny. O přestávce mezi dopoledním a odpoledním jednáním se sešla vláda

Premiér, který během uplynulých měsíců oficiálně resort vedl, dlouho vysvětloval, že najít šéfa obrany je složitá věc, protože hledá odborníka, nestraníka, se kterým navíc musí souhlasit všichni koaliční předsedové.

S bývalým generálem v čele úřadu bychom se dostali na úroveň Guatemaly

Nakonec stačil souhlas šéfa koaliční TOP 09 Karla Schwarzenberga, který dosud říkal, že s bývalým generálem v čele obrany bychom se dostali na úroveň Guatemaly. Nakonec svůj odmítavý postoj k Pickovi přehodnotil, a tak odblokoval patovou situaci a umožnil jmenovat člověka, který byl po celou dobu favoritem premiéra Petra Nečase a který fakticky resort tři měsíce řídil.

Když se nenašel nikdo jiný….

Vicepremiéra a ministra zahraničí Karla Schwarzenberga, který byl právě na návštěvě Vatikánu, se ParlamentníListy.cz zeptaly, co ho vedlo ke změně názoru na jmenování Vlastimila Picka šéfem resortu obrany. „Nezměnil jsem názor, já jsem si ho vždycky cenil,“ odpověděl ministr zahraničí a šéf TOP 09. „Ale první byla snaha najít civilního ministra, když premiér nikoho nenašel, co se dalo dělat, nakonec vybral bývalého vojáka ministrem obrany,“ vysvětlil Karel Schwarzenberg, proč se smířil se situací, že armáda nebude mít civilního šéfa.

Odvolaný první náměstek se stal ministrem

Nový ministr nastoupí do čela ministerstva obrany, i když s tím jedna z koaličních stran nesouhlasí. Předsedkyně vládní stany LIDEM Karolína Peake premiérův výběr kritizuje. Vadí jí, že Picek je bývalým vojákem a nelíbí se jí ani jeho členství v KSČ. Ostatně Picek byl jednou z příčin odvolání Peake z postu šéfky obrany. I když totiž tvrdila, že ministerstvo po jejím nástupu nečeká žádné zemětřesení, po pár hodinách v jeho čele odvolala z postu prvního náměstka právě Vlastimila Picka, což se tehdy setkalo s bouřlivou kritikou nejen opozice, ale i prezidenta, premiéra a koaliční TOP 09.

Nikdo na souhlas Peake nečekal, přesto neodstoupí

Peake svůj názor na bývalého šéfa generálního štábu dodnes nezměnila. „Nepovažuji za vhodné, aby bývalý náčelník generálního štábu řídil ministerstvo obrany. Je vidět, že moje odvolání nebylo promyšlené a že Petr Nečas neměl připravený plán B,“ řekla médiím. Její názor však zjevně koaliční partnery nezajímal, i když Peake připomněla, že jde o porušení slova premiéra, že ministr obrany bude jmenován jen tehdy, když se na něm shodnou všechny tři koaliční strany. Přesto vicepremiérka prohlásila, že kvůli tomu z vlády neodejde.

Výběr nového ministra ale ocenil prezident Miloš Zeman i uvítala ho i opoziční sociální demokracie.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…