Lidé trhají kvůli dluhopisům Kalouskovi ruce. Analytička: Jsou zoufalí

06.10.2011 12:01

Ministerstvo financí bude přijímat objednávky na spořicí státní dluhopisy do pátku. Původně to mělo být do 1. listopadu. Plánovaný objem deset miliard korun byl vyprodán. Dosud ministerstvo financí evidovalo objednávky za 14,1 miliardy korun.

Lidé trhají kvůli dluhopisům Kalouskovi ruce. Analytička: Jsou zoufalí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí a 1. místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek

Během pár dnů se doslova zaprášilo po spořicích státních dluhopisech. Původně se měly prodávat do 1. listopadu, ale protože na plánovaný objem deset miliard korun eviduje ministerstvo financí už teď objednávky za 14,1 miliardy, budou se objednávky přijímat už jen do tohoto pátku.

„Poměrně velký zájem o spořicí státní dluhopisy je výrazem určité zoufalosti. Ve chvíli, kdy ekonomika zpomaluje, je krize, hodně se straší inflací, osekává se stavební spoření, lidé ne úplně důvěřují penzijním fondům, tak se lidé vrhají na takovouto investiční příležitost," říká pro ParlamentníListy.cz ředitelka analytické společnosti Next Finance Markéta Šichtařová.

Vzhledem k nízkému výnosu je zájem až překvapivý

„Sice ten výnos je velmi nízký, likvidita ještě nižší, ale riziko ještě nižší. Čekala jsem zájem, ale ne takhle velký. Myslela jsem si, že lidé budou liknavější a že se spořicí státní dluhopisy budou prodávat po celou dobu, co se plánovalo, právě kvůli té velmi nízké likviditě," přiznává analytička, že i ji enormní zájem o dluhopisy překvapil.

„Pro ministerstvo financí to byl velký úspěch," hodnotí pro ParlamentníListy.cz analytik Komerční banky Miroslav Frayer masívní objednávky dluhopisů, které jsou pro investory alternativou k termínovaným vkladům v bankách. „Co mám informace, tak se mělo jednat o movitější lidi, kteří chtěli diverzifikovat své portfolio," popisuje pravděpodobnou klientelu a její motiv Frayer.

Analytik Komerční banky pořízení dluhopisů neradí

Zároveň přiznává, že sám si dluhopisy nepořizoval ani by jejich nákup nedoporučoval. „Je třeba si uvědomit, že zainvestováním do státních dluhopisů přichází člověk na nějakou dobu o možnost těmi penězi disponovat. Obecně platí, aby se vrátil výnos, který dluhopisy deklarují, tak se musí dodržet doba splatnosti. Když se ale dostanete do finančních problémů, tak tam sice možnost dluhopisy prodat předčasně je, ale ztrácíte část už tak nijak závratného výnosu," vysvětluje Frayer.

Hlavní ekonom Patria Finance David Marek považuje zájem o dluhopisy za pochopitelný, protože nabízejí příznivý poměr výnosu a rizika ve srovnání s většinou ostatních možností investic. Nicméně dodává, že to je na úkor státu, neboli daňových poplatníků.

Mimořádná investiční příležitost pro domácnosti

Lidé si mohou objednávat první z vydaných státních dluhopisů u Komerční banky, České spořitelny a Československé národní banky, celkem na téměř 400 místech v zemi. Objednávku zaplatíte na místě v hotovosti anebo do pěti pracovních dnů od objednávky převodem z účtu. K tomuto termínu je zájemci budou mít připsány v elektronické formě na majetkových účtech, jež jim budou automaticky zřízeny.

„Mnoho let jsem usiloval o to, aby se na financování českého státního dluhu mohli kromě velkých finančních skupin podílet také občané. Chceme českým domácnostem nabídnout mimořádnou investiční a spořící příležitost, jaké se dostává velkým bankám," řekl před spuštěním projektu ministr financí Miroslav Kalousek.

K věci:


Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…