Lidem se zase lhalo. Oranžový poslanec o zdražování a daních

03.03.2012 15:54

TÝDEN S KUBEROU A KOSKUBOU Ohlášení dalších razantních úspor - zdražování, zvednutí DPH...Je to jediná cesta, která existuje? Na to se tento týden ptaly ParlamentníListy.cz opět poslance ČSSD Jiřího Koskuby a senátora za ODS Jaroslava Kubery. Zároveň oba muži opačného politického spektra odpovídali na to, co si myslí o studentských protestech v rámci Týdne neklidu .

Lidem se zase lhalo. Oranžový poslanec o zdražování a daních
Foto: Hans Štembera
Popisek: Fotokoláž.

„Bylo by falešné tvrdit, že úspory nebyly a nejsou potřebné. Horší už je to, kdo, kde a jak je někdo hledá. Po reformách volali před volbami mnozí. Voliči, moderátoři, politologové, politici, analytici a experti. Všeho druhu - znalostmi, morálkou, ctí i kvalitou. Ve jménu reforem vznikla poslepovaná vládní trojkoalice. Zprvu oslavovaná. Byť jejich předvolební sliby vzaly jednoznačně za své. Lidem se tedy zase lhalo. To je zřejmě přesnější označení. Smutné i trapné zároveň. Ono je to prostě spíše takové trojkorýtko, než trojkoalice,“ řekl ve svém komentáři týdne pro ParlamentníListy.cz poslanec Jiří Koskuba.

Podle něj se ze slibovaných reforem stalo jen zdražování.  Snad v jediném prý byli současní vládci k lidu upřímní. „Když sami tyto kroky v úvodu své vlády nazvali “tupou účetní operací”. Ono totiž o nic jiného nejde. To snad došlo už i průměrně zažraným pravičákům. A nic na tom nezmění, jestli někdo někde v zahraničí dá panu Kalouskovi metál. Mezi námi, navrhnul bych mu ho taky. Za to, kdyby byl ministrem financí v naprosto cizí a co nejvzdálenější zemi. Nikoliv v té, kde žiji,“ pokračoval v komentáři uplynulých dní Koskuba.

Další články z rubriky Týden s Kuberou a Koskubou ZDE

Socani prý měli "tupou" snahu zvyšovat daně...

A jak pokračuje dále, nejhorší jsou ti, co sami o sobě nikdy nepochybují. „Ale to, co se dále při hledání úspor navrhuje, to skutečně už není žádná sranda. Socani byli před volbami poměrně lacině obvinováni z “řecké” cesty. Z tupé snahy o zvyšování daní. Přitom Řecko do kopru zavedla hlavně pravicová vláda. Náhle daně zde u nás, bez ohledu na předvolební sliby,  neustále a již až neúnosně zdvihá také pravicová vláda. Jasně, zatím “jen” nepřímé. To jsou ty, které se dotknou naprosto všech! I těch nejchudších. Tvrdě a bezohledně. Ty, které právě výše zmínění experti velmi kritizují. Co likvidují kupní sílu obyvatelstva, služby a následně pak oslavovaný a všemocný trh. Tedy to, co nám má právě a jedině podle stejných pravičáků zajistit blahobyt. Co na to říci?“ konstatuje dál Koskuba.

Podle něj je zvláštní, že to stále nestačí. „Pan ministr Kalousek má stále málo. Chce po nás další a další prachy. Ještě více, než nám na nějakém tom svém podivném “sčotu” před volbami spočítal a se složenkou zaslal. Kam tedy, sakra práce, ty peníze vlastně mizí? Umí je vůbec vybírat? Kolik se jich ztratí cestou? Kolik jich ještě musí spadnout do bezedného chřtánu mocných téhle země? Země prolezlé korupcí? Lid to prý má pochopit. Ale neměli by mu právě ti, co jej ve jménu vyrovnaného rozpočtu odírají, vysvětlit, proč? Oni naopak s ledovým klidem vyhodí další desítky miliard třeba za restituce církví. Proč taky chtějí, musíme-li tak moc šetřit, nakupovat drahé nadzvukové stíhačky? S ohledem na velikost naší ještě zbývající pidiarmády možná zcela zbytečné. Kde se vůbec výše DPH, třeba i jen za vodu, chleba a teplo, vůbec zastaví? Na 30%, 50%?“ ptá se Koskuba.

Páni z "oranžové růže" musí jít do sebe

A na otázku, jak to všechno berou občané této země, říká, že je to jasné z posledních průzkumů důvěry k vládě. „I když takový název průzkumu je vlastně naprostá pitomost. Neboť tahle vláda už žádnou důvěru lidí nemá. Měli by to přejmenovat na průzkum nedůvěry vládě. Bylo by to přesnější. A odrazuje-li si takto vláda pravicové voliče? To si lidé musí v hlavě srovnat sami. Já doufám, že konečně ano. Na druhé straně si právě my,  páni “z oranžové růže”, musíme uvědomit, že případné převzetí vládní zodpovědnosti není vůbec žádná legrace. Nebude naprosto prostor na populistická gesta. Nápady typu 13. penze, šrotovného či pastelkovné. Rozhodně nás nečeká žádná sláva, jen tvrdá práce,“ předvídá poslanec ČSSD pro ParlamentníListy.cz.

„Naši ministři  jsou nyní  již dlouho jen stínoví. Ale pak ve stínu rozhodně nebudou! Ani vteřinku. Musí být proto vybráni a připraveni tak, aby je nic nepopálilo. Je mi jako oranžovému „vykroužkovanému“ poslanci trapně z toho, co se dozvídám. Sluší se, je-li to nedej bože pravda, lidem omluvit. A doufat, že naši straničtí velmoži místo vzájemných půtek rychle patřičné chlívky poklidí. Rozhodně dříve, než se nám podaří hlasováním ve sněmovně svrhnout vládu,“ doplňuje dále svou úvahu Koskuba.

Kubera: Dělají se závěry z něčeho, co ještě není

Senátor Jaroslav Kubera se poněkud zlobí za to, že se dělají závěry z něčeho, co vlastně schválené nebylo a je jen pouhou úvahou. „Pan ministr Kalousek si připravuje prostředí na to, když by došlo z ekonomického hlediska k ještě horší situaci, než dosud. Ty změny, o kterých se mluví, jako že už jsou jistojistě danné, neprojednávala ani vláda, padly jen jako návrhy na jednání ministrů. Proto bych nerad předjímal co by, kdyby…,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz senátor Kubera.  Podle něj má však celá záležitost velkou spojitost s tím, co je druhou oblastí komentáře – tedy se studentskými protesty.

Jestli si neumějí študáci ekonomie spočítat, jak se věci mají, ať studují něco jiného

„Ono u těch studentů je potřeba, aby taky někdo přesně spočítal to, kolik ty školy potřebují, kolik dostávají a pak z toho rozdílu stanovil případně školné. To se zdá, že nikdo neudělal nebo alespoň nikde nepředstavil. A v tom vidím problém, poněvadž se domnívám, že jsou studenti velmi bystří, inteligentní a kdyby s nimi někdo přesně a jasně komunikoval, pochopili by to a neprotestovali by. Pokud to neumí ministr – a to je možné – tak snad na to ale existují nějaké profesionální agentury, aby to s nimi vykomunikovaly, probraly,“ myslí si senátor.  A dodává, že i studenti ekonomie by si měli umět spočítat to, že současný systém školství a toho vysokého, je už na dluh a že to takto prostě nejde. Pokud to neumějí spočítat oni, tak na té škole možná nemají co dělat a měli by jít studovat něco jiného,“ uzavřel pro ParlamentníListy.cz Kubera.

Studenti házeli vajíčka po Paroubkovi, na Dobeše se nedostalo..?

Týden neklidu studentů a akademiků začal nedělní debatou o vysokoškolské a kulturní politice v pražském divadle Komedie. Ve středu pak vyvrcholil průvodem Prahou v počtu odhadem deseti tisíc studentů. Série protestů studentů i akademiků v těchto dnech měla v řadě českých měst dát najevo svůj nesouhlas s reformou vysokých škol.

„Pokud vím, když i mladí studentíci házeli vajíčka nejen po Jiříkovi Paroubkovi, tak pánové o které jde nyní, zase nijak moc tvrdí nebyli. A to, že pan ministr Dobeš, řečený Školský, žádný velký manažer není, to přece ví již i každé malé dítě, jak by pravili Mach a Šebestová. Oni to dokonce vědí i soudruzi v Bruselu. A to vzhledem k jejich kvalitě i rychlosti myšlení je pro nás velmi alarmující!  Jen na Hrad se to ještě zřejmě jaksi nedoneslo. Na druhé straně nechápu, proč se většina studentů rozčiluje kvůli školnému.  Pokud vím, proti byli právě ti politci, na které před volbami házeli vejce. Mimochodem, vzpomeňte na naprosto tragické výsledky socanů „voleb“ u maturantů. Nyní jim, již jako vysokoškolákům, vládnou ti, které chtěli. Moudrý se učí na chybách druhých, hloupý vlastních. Jen pitomec se nepoučí vůbec. A jak vidno, vláda až tak pitomá není. Proč by jinak vejce tak prudce podražila,“ říká k problematice Jiří Koskuba.

A dodává, že jinak pochopitelně studentům v mnohém rozumí, i když některým akademikům v talárech již méně. „Měli by, jako součást skutečné elity národa, předvídat, ne? A vědět, co chtěli, prosazovali a skutečně chtějí. Stejně rozumím tomu, že problémy jsou vskutku dlouhodobé. Ale úmysl bych tam asi nehledal. Koho, proboha! Nebo si myslíte, že se mýlím? No na Bin Ládínka či Saddáma to už asi nesvedeme. Bylo by to zbabělé. To bychom pak vedle stíhaček museli asi koupit i nějaké ty bombarďáky. Ale co kdyby to prý opět "čistému" Promoprosašovi zase nevyšlo a neodlepily se od země?“ uzavírá svůj náhled na události minulých dnů pro ParlamentníListy.cz  Koskuba.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…