Lidi nejsou zboží, hanba Západu. Prahu zasáhne Světová revoluce

13.10.2011 14:43

V Česku se zatím hovořilo o různých demonstracích, které mají za cíl pád současné vlády. Demonstrace - včetně i protestů odborů - se ale zatím příliš masovým zájmem chlubit nemohou. Nyní se však objevila výzva k revoluci nejenom v Česku, ale i ve světě. Už tuto sobotu bude jasné, na jak "úrodné pole" u Čechů dopadne. V každém případě dramatičnosti celého počinu odpovídá třeba i to, že na webových stránkách, jež o akci informují, nepřehlédne návštěvník finální odpočítávání.

Lidi nejsou zboží, hanba Západu. Prahu zasáhne Světová revoluce

"Nejsme zboží v rukou politiků, bankéřů a korporací. Vyjděme do ulic a žádejme skutečnou demokracii," to je výzva, kterou přináší United for Global Change - Světová revoluce Skutečné demokracie. A stejně jako v jiných zemí světa, i u nás s sebou přinesla i aktivní odezvu.

Demonstrace s tímto posláním by se proto měla v Praze uskutečnit již tuto sobotu 15. října. Paradoxně o týden později (22. 10.) se již několik týdnů hovoří zatím spíše jen kuloárově o velké protestní akci na pražském Náměstí republiky. Místo stejné, cíl podobný - i ona má přispět k pádu vlády - ovšem v tomto případě jen té české, nikoli v globálním měřítku.

Tuto sobotu by se však všichni účastníci protestu měli vydat na pochod kolem pražské burzy a Úřadu vlády na Hradčanské náměstí před Pražský hrad.

Čtěte také:
Nový Alláh nebo Hitler? Špatná nálada ve společnosti tomu nahrává


Pořadatelem akce je podle jejích internetových stránek a tiskové zprávy na nich hnutí Skutečná demokracie teď. Svolavatelem shromáždění Jan Cemper. "I když popravdě masovou účast neočekáváme, chceme lidem ukázat, že existuje alternativa i možnost toho, jak ukázat svoji nespokojenost. Nejen jednou za čtyři roky u voleb. Když se podíváte ve světě, tak tato iniciativa vytáhla do ulic desetitisíce lidí - stačí jmenovat Španělsko nebo protesty za oceánem na Wall Street. Věřím, že tam lidé nakonec událostmi pohnou a prosadí změnu," řekl ParlamentnímListům.cz Cemper.

Na otázku, proč nespojili tuto akci s protestní akcí o týden později na témže místě, odpověděl, že jejich hnutí nechce být spojováno s žádnou politickou stranou. "Nevidíme v tom totiž žádný efekt. Když podpoříme akci, jež svolává opozice, třeba to opozici pomůže, aby se dostala zase nahoru, ale nic zásadního se nezmění. Tady nejde o to svrhnout vládu a pak se divit, že žádné lepší řešení neexistuje. Ale o to, pohnout v lidech myšlení," shrnul pro ParlamentníListy.cz svolavatel sobotní akce Cemper.

V hnutí jsme vedení všichni

Základem zmiňovaného hnutí s názvem "Skutečná demokracie teď" jsou takzvané sněmy, kde můžou prý všichni lidé svobodně vyjadřovat své názory, a kde se společně diskutuje nad společenskými otázkami všeho druhu. "Rozhodování probíhá dle principů přímé demokracie. Neexistuje žádné vedení, anebo VŠICHNI jsou vedení. Promluvit sám za sebe může kdokoli, odmítáme jakoukoli diskriminaci. Nebojte se zapojit, my jsme vy a vy jste my!" píše se dále v oficiálním vyjádření.

Čtěte také:
Slávek Popelka s bubnem: Vydržím do konce. Vláda padnout musí


To dodává, že hnutí organizuje nenásilné akce. Není napojeno na žádné politické strany, ani na oficiální odborové organizace. "Hnutí spojuje jednotlivce, není sjednocující platformou již existujících organizací. Na shromáždění přicházejte sami za sebe, bez symbolů a vlajek politických stran a ideologií. Své názory samozřejmě můžete vyjádřit dle vaší vůle, od toho se scházíme," uvádí se také mimo jiné.

Co je to Skutečná demokracie teď, kde nápad vznikl?

Hnutí Skutečná demokracie teď! (SDT, ve Španělsku Democracia Real Ya! - DRY) vzniklo letos, na počátku roku na základě rozhořčení několika lidí, kteří byli nespokojeni se současným politickým vývojem ve Španělsku. Nápadu se však chytly desítky, následně stovky a pak i tisíce rozhořčených, kteří uspořádali demonstrace 15. května.

Čtěte také:
Odbory mají "arogantní vlády" plné zuby. Generální stávka je ve vzduchu


Přesto to prý neznamená zcela to, že by hnutí SDT reagovalo jen na události ve Španělsku. Po 15. květnu se hnutí totiž i díky Španělům žijícím v zahraničí, rozšířilo po celé Evropě. V současné době existují stovky skupin SDT po celém světě, které reagují spíše na místní politickou situaci, než na dění ve Španělsku.

Čtěte také:
Řekl to zakladatel ODS. Jen tak dál politici a ulice vybuchne


Hnutí je nepolitické, nezastává jednotný politický proud, nehlásí se k levici ani pravici. Lze jej prý přirovnat k protestním hnutím v Československu před rokem 1989, která tvořili také lidé rozmanitého politického ražení, jež však spojovala touha po svobodě.

Jaké jsou cíle hnutí?

Hnutí SDT nemá zatím konkrétní politické požadavky. V žádném případě neusiluje o politické posty, ani o získání moci.

VÍCE ZDE


"Smyslem hnutí není stát se novou politickou stranou. Spojujícím prvkem je spíše rozhořčení nad současným politickým systémem, přesvědčení, že politici nezastupují nás, ale peníze. Propojuje nás však nejen vymezení se vůči existujícímu, ale rovněž přesvědčení, že je třeba scházet se jako rovný s rovným a hledat společně cestu ven. Domníváme se, že pojem demokracie se v současné době stal spíše neuskutečněnou frází. Domníváme se, že korupce, politické machinace (například s veřejnými zakázkami) či strategie „já na bráchu, brácha na mně" nemá se skutečnou demokracií nic společného. Domníváme se také, že tohle vše se děje, neboť politici si zvykli, že jim vše prochází. A to je špatně," uvádí se dále na stránkách hnutí.

Co by mohla přinést hnutím plánovaná „revoluce"?

Hnutí slibuje, že revoluce v žádném případě nemusí představovat násilnou změnu. Naopak zdůrazňuje principy nenásilí. "Revoluce pro nás znamená především zásadní změnu ve fungování politické a ekonomické moci, kdy hlavním hybatelem nebudou již ratingové agentury, banky a jejich zkorumpovaní politici, ale my, obyčejní lidé," shrnuje se na stránkách hnutí.

Čtěte také:
Profesorka Dvořáková má strach: Lidé vyjdou do ulic. A bude to zlé


Hnutí má vedle webových stránek i svoji stránku na facebooku. Účast na sobotním protestu potvrdilo dosud více než šest set lidí, přibližně stejný počet reagoval odpovědí, že se akce zúčastní možná. Přes osm tisíc oslovených zatím nereagovalo.

I tam je však jasně popsáno, co tvůrce stránek a příznivce hnutí k takovému kroku vedlo. "Politici nejsou schopní obhájit své kroky, lidé začínají chápat, že politici nezastupují je, že zastupují peníze a instituce, které jimi disponují ve velkém. Lidé začínají chápat, že současný systém je neudržitelný. Cítí, že politické strany baží pouze po zisku pro sebe a všelijaké své sponzory, ať už otevřené, nebo skryté..." uvádí se na stránce zmiňované sociální sítě.

Z pozitivních reakcí pod tím pak zaujala ParlamentníListy.cz ta od uživatele přihlášeného pod jménem Martin Zrustek. Ten na stránkách akce odpověděl: "Najdu si čas na sobotu odpoledne, abych se připojil ke světové demonstraci proti západnímu systému, který není vybudován s čistým svědomím a je výhodný jen pro 1% populace... "

Odkaz na stránku zaujal mimo jiné například i předsedu sociálních demokratů Bohuslava Sobotku. I on ji na sociální síti sdílí.

Čtěte také:
Davy revolucionářů chtějí svrhnout Nečase. Odborník: Komedianti, sprejeři
Ekonomka očekává silný hospodářský otřes: Brzy na nás udeří

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…