Moravec velmi ostře proti Rusnokovi. Ten se nedal. A mluvil o tom, kdo nemá kázat

30.06.2013 13:40

Václav Moravec se pokoušel drtit stanoveného premiéra Jiřího Rusnoka, který je v procesu sestavování vlády. Měla by být podle něj sestavena už během následujícího týdne. Odmítl ale spekulace na téma, zda bude sestavovat vládu i v případě, že v prvním pokusu důvěru sněmovny nedostane.

Moravec velmi  ostře proti Rusnokovi. Ten se nedal. A mluvil o tom, kdo nemá kázat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Rusnok

Moravec například premiéra upozornil, že Martin Pecina, Rusnokův ministr vnitra, mluví o tom, že i druhý pokus svěří Rusnokovi. „Já jsem to od něj neslyšel,“ kontroval Rusnok. Tuto informaci však designovaný premiér ani nepotvrdil, ani nevyvrátil. Martin Pecina to podle Moravce vidí na 6 měsíců. „Nevím, kde to vzal, já takovou informaci nemám. Dostal jsem od prezidenta úkol sestavit vládu, a ten plním,“ konstatoval Rusnok.

Moderátor neustále zpochybňoval způsobilost Rusnokem vybraných ministrů. „Potřeboval jsem lidi, kteří budou moct okamžitě převzít odpovědnost,“ řekl premiér a je prý zcela přesvědčen, že každý z nich je dostatečně kompetentní.

Moravec zároveň obvinil Rusnoka, že hází granát do čela sociální demokracie. Ten takové obvinění radikálně odmítl s tím, že žádný granát do ČSSD nehází a že sociální demokracie se může rozložit jen sama, nebude-li řešit svůj program a personální politiku.

Rusnok si je jist, že důvěru pro svou vládu získat může. „Proč říkáte předem, že nezískáme důvěru?,“ kontroval vůči Moravci, který jakoby a priori vycházel z toho, že Rusnokova vláda nemá šanci důvěru získat. Nechtěl proto také spekulovat, zda bude sestavovat vládu při druhém pokusu, kdyby v prvním neuspěl.

Klíčové energetické otázky vláda rozhodovat nebude

Podle Rusnoka vláda nechystá radikální rozhodnutí, která se týkají energetiky, ať už jde o garance plateb za energetické výstupy, tak o tendr na dostavbu elektrárny Temelín. Zato připustil, že se bude kabinet věnovat zvýšení minimální mzdy, která se naposled zvyšovala v roce 2007.

Prezident při jmenování premiéra konstatoval, že „politická scéna je rozjitřena, a každý krok musí vést ke zklidnění a ne k další tsunami“. „My rozhodně krizi neprohlubujeme,“ řekl premiér. Podle něj není ani znát, že by byla veřenost zneklidněna. „Zneklidněna je spíš Poslanecká sněmovna,“ řekl s úsměvem Jiří Rusnok.

Na dotaz Václava Moravce, zda má premiér v jeho situaci morální právo vůbec vládnout a sestavovat další vládu, Rusnok suše konstatoval: „Nejste to ani vy ani já, kdo by to měl kázat. Tím, kdyby byly někde ryby, se nezabývám a nespekuluji," řekl Rusnok.

Důvěru poslanců může kabinet získat

Premiér Jiří Rusnok v pořadu OVM pak dále přiznal, že zatím nemá podporu žádné sněmovní strany pro svou vládu, aby získala důvěru dolní komory. Na její vyjednání je prý času dost, řekl u Václava Moravce. Uvedl to ke svému dřívějšímu vyjádření, že důvěru poslanců pro svůj kabinet může získat.

"Kdybych říkal, že nezískám důvěru, nemusím tam sedět," dodal. Rusnok zároveň nechtěl komentovat, zda by i na druhý pokus přijal od prezidenta Miloše Zemana pověření sestavit a vést vládu v případě, pokud jeho nyní formovaný kabinet důvěru nezíská. "O té věci jsme nepřemýšlel, mám teď jiné starosti. Nemíním teď na toto téma spekulovat," reagoval.

Dostane šanci Němcová?

Prezident Miloš Zeman dříve naznačil, že by na druhý pokus zvažoval možnost dát šanci koaličnímu kabinetu v čele s Miroslavou Němcovou (ODS), která deklarovala podporu 101 poslanců. O svůj nárok na sestavení vlády, pokud Rusnok neuspěje, se v pátek přihlásila i ČSSD. Podle místopředsedy ČSSD Zdeňka Škromacha je to motivováno snahou zabránit koalici v pokračování vlády.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká, Alena Hechtová

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…