Musíme skoncovat s ideologií Islámského státu, vyzval v Praze irácký ministr obrany a ocenil roli Česka v porážce teroristů

23.04.2018 15:11

Už ani metr čtvereční radikálním islamistům. Irácký ministr obrany na návštěvě Prahy promluvil o totální porážce tzv. Islámského státu a ocenil zásluhy České republiky v tomto boji. Podle české ministryně obrany Karly Šlechtové je naše země připravena Iráku pomáhat víc než dosud, a to včetně zapojení se do rekonstrukce válkou zničené země.

Musíme skoncovat s ideologií Islámského státu, vyzval v Praze irácký ministr obrany a ocenil roli Česka v porážce teroristů
Foto: www.karlaslechtova.cz
Popisek: Ministryně obrany Karla Šlechtová se svým iráckým protějškem

Česká republika podle ministryně obrany Karly Šlechtové velmi oceňuje úsilí, které Irák vyvinul v boji proti tzv. Islámskému státu. „V Iráku se v této době nachází téměř 50 českých vojáků, kde největší počet tvoří letecký poradní tým. Máme tam i chemiky, kteří cvičí 75 studentů chemické školy NATO, aby uměli likvidovat zbraně hromadného ničení,“ uvedla po schůzce ministryně Šlechtová. 

„Dohodli jsme se, že irácká strana bude definovat schopnosti, které po nás požaduje,“ uvedla dále s tím, že česká armáda Iráku nabízí například pozemní síly. Irák prý za svou prioritu označil zájem o logistickou a technologickou oblast a také o výcvik pilotů. Dalším důležitým hlediskem je možná spolupráce zpravodajských služeb, kdy Češi mohou od Iráčanů získat důležité know-how, neboť s teroristy bojují léta.

Ministr obrany Iráku Erfan Mahmood Al-Hieali vyzdvihl úlohu České republiky v poražení tzv. Islámského státu na iráckém území. „Coby naše spřátelená země jste se aktivně podíleli na poražení tzv. Islámského státu,“ uvedl ministr s tím, že Česko přispělo hlavně díky svým bitevníkům L-159.

„Bitevníky L-159 sehrály v boji s IS velmi významnou roli, je to velmi dobré letadlo,“ uvedl ministr s tím, že o možném nákupu dalších strojů bude Irák jednat. V programu svého pobytu má totiž krom jiného také návštěvu podniku Aero Vodochody, kde se české podzvukové bitevníky vyrábějí.

„Vítězství Iráku nad ISIS je vítězství celého světa nad terorismem, protože škody, které napáchal, byly namířeny proti celému světu. V Iráku jsme dokázali Daeš porazit díky naší jednotě. Daeš v Iráku vojensky skončil a po porážce nemá v tuto chvíli na území našeho státu schopnost okupovat ani sto metrů čtverečních. Daeš skončil vojensky, neskončil ovšem ideologicky. Proto vyzývám celý svět ke spolupráci, abychom jednou provždy s ideologií a myšlením Daeše skoncovali,“ konstatoval.

Irácký ministr obrany Erfan Mahmood Al-Hieali stráví v České republice tři dny. Krom státních podniků spadajících pod resort obrany jako Vojenský opravárenský podnik zavítá i do soukromých zbrojařských firem. Nevynechá ani návštěvu společnosti Tatra Kopřivnice, která patří pod Strnadův zbrojní gigant Czechoslovak Group. 

„Závěrem deklaruji, že Česká republika je připravena pomoci v poválečné rekonstrukci vašeho státu,“ sdělila Karla Šlechtová svému iráckému protějšku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…