Na Kalouska nikdo nemá a Dalík je parazit, padlo na mítinku TOP 09

10.10.2012 22:37

REPORTÁŽ Žádné plamenné projevy a provolávání předvolebních hesel. Hlavní mítink TOP 09 a Starostů v Olomouci na Horním náměstí se nesl úplně v jiném duchu, než ten, který tu měla před pár dny sociální demokracie. I když i z dnešní akce TOPky si občané odnášeli plné tašky nejrůznějších předmětů výměnou za příslib hlasu ve volbách.

Na Kalouska nikdo nemá a Dalík je parazit, padlo na mítinku TOP 09
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Miroslav Kalousek

Jen několik málo desítek občanů dorazilo ve středu odpoledne před olomouckou radnici diskutovat s kandidáty TOP 09 a Starostů pro krajské a senátní volby v Olomouckém kraji. Straníci pak chodili mezi lidmi a rozdávali jim nejrůznější propagační materiály. Lidé dostali kávu, odnášeli si propisky, tužky, pohlednice, odznaky, mapy, jablka, květiny, balónky a jiné předměty. To sociální demokracie tu před pár dny vsadila spíše na plamenné projevy.

Sobotka: Dvojnásobný státní dluh = práce Kalouska

„Naše země má v tuto chvíli dvojnásobný státní dluh, než v době, kdy tady vládla sociální demokracie.To je výsledek práce Miroslava Kalouska. Tvrdili nám, že jejich reformy nastartují hospodářský růst, opak je ale pravdou. Jsme v recesi, letos naše ekonomika klesne o jedno procento a příští rok to o moc lépe nevypadá. Vláda to ale nemůže svádět na krizi v Evropě, protože Polsko hospodářsky roste, Slovensko roste, Německo a také Rakousko roste. Jsme jediná země ve střední Evropě, která se ekonomicky propadá, a proto zanikají pracovní místa, snižují se reálné mzdy a reálné důchody,“ řekl tu nedávno předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka.

Jílek: Za šéfování Sobotky se naše země začala zadlužovat

Senátor TOP 09 Adolf Jílek to však vidí jinak. „Bohuslav Sobotka byl ministrem financí této země v době, kdy jsme měli jeden z největších ekonomických růstů. Naše země se za jeho šéfování a správy státní pokladny statečně zadlužovala a nastartovala se ta trajektorie tak obrovsky nahoru, nastartovaly se vysoké mandatorní výdaje a v okamžiku, kdy ekonomický růst přestal, je pochopitelné, že dluh musí růst víc. A ono trvá déle než rok, než zákony upravíte mandatorní výdaje nebo je trochu snížíte a navíc se to nikomu nelíbí, protože musíte sáhnout na platy, na důchody, na dávky, na všechno, co se rozdává, protože se rozdávalo příliš štědře a víc, než na co měla tato země. Takže v době, kdy země mohla mít přebytek, tak si dělala dluhy na spotřebu,“ oponoval Jílek.

Vytahovat špínu, to je největší zlo

Podle něj nejsou potřeba na mítincích žádné plamenné projevy. „To neděláme. To je totiž to největší zlo, které nás potkává, když se vytahuje špína, nadává se na všechny. Když se pracuje se zlobou, závistí a nenávistí, tak to zůstane v lidech a bude dlouho trvat, než se to podaří napravit,“ doplnil pro ParlamentníListy.cz senátor.

Občan: Na Kalouska nikdo nemá a Dalík je parazit

Kolem procházející občan se začal rozčilovat. „V životě jsem nebyl v žádné straně, jsem důchodce, mám 66 let. Tady na náměstí jsem zvonil klíči a tehdy jsem si myslel, že to tu časem bude vypadat alespoň tak jak v Rakousku. Ale spletl jsem se. Lidé, kteří tenkrát měli 15 let, mají dnes 200 milionů. Já chápu, že to může mít třeba pan Jágr a jiní sportovci, kteří něco umí, ale ne takoví paraziti jako Dalík, kteří nás okradou úplně o všechno,“ řekl Jaroslav Lehkoříz.

A pokračoval: „Nejsem příznivec TOP 09. Já dávám protestní hlasy. Volím komunisty. Zaráží mě ale, že v TOP 09 jsou lidé, kteří už prošli řadou stran. Jako například paní Parkanová, která byla v ODA, pak v KDU-ČSL a teď je v TOP 09 a jede jenom po korytech. Nemám nic proti panu hraběti, to je člověk, který má peníze, ten si nic nenakrade. A Kalousek je člověk, který se umí pohybovat. Na něj nikdo nemá,“ uzavřel občan.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…