Na korupci se zapomíná. Přesto Česko spěje k radikálním změnám

19.04.2012 20:27

Pokud řekneme korupce, spojí si to v Česku každý čtvrtý občan s jménem Víta Bárty. Pokud k tomu připočteme i spontánní jmenování strany VV, případně poslanců Kočí a Škárky, pak se jedná o jasně dominantní kauzu za poslední doby, kterou jmenuje celkem 44 procent české veřejnosti.

Na korupci se zapomíná. Přesto Česko spěje k radikálním změnám
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Jenomže, i když nám korupce vadí, jen necelá třetina Čechů je ochotná proti ní veřejně vystoupit. Většina si myslí, že s korupcí totiž není možné nic dělat.

Přitom nelze říci, že by se o korupci lidé nezajímali. Terčem zájmu je tento nešvar přibližně u poloviny české populace (52 procent). Zájem většinou však končí u pasivního sledování kauz a afér v televizi.

Krátká paměť? Kauzu ProMoPro i Pandurů Češi už pozapomínají

Pravdou také je, že si lidé vybavují především současné kauzy a aféry. I proto si zřejmě více než 4 z 10 Čechů korupci aktuálně spojují s Vítem Bártou, politickou stranou Věci veřejné nebo jejími dalšími členy Kristýnou Kočí a Jaroslavem Škárkou. Na dalších místech se umístily podezřelé armádní nákupy Pandurů případně Gripenů (7 procent) a předražené zakázky pro firmu ProMoPro (6 procent).

„Ukázalo se, jak velkou sílu má mediální svět, protože bylo překvapujícím zjištěním to, jak moc aktuální kauzy opravdu vytěsnily ty předchozí – třeba i více závažné,“ okomentoval pro ParlamentníListy.cz výsledky průzkumu sociolog Jan Herzmann.

Připustil, že průzkum na toto téma dosud jejich společnost nedělala, to, zda se ke korupci jako společenskému problému budou vracet, uvést dopředu také nechtěl. „V každém případě jsme byli svědky toho, že sice negativní názory ve společnosti ohledně korupce převažují, ovšem stále se ten trend pohybuje na pomezí. Tak jak je hodně lidí znechuceno, skoro stejný počet lidí věří, že je šance to změnit a že to není zcela kritické,“ doplnil ještě Herzmann. 

V české společnosti existují dva téměř stejně silné názorové proudy – necelá polovina má za to, že s korupčníky se něco dělat dá (46 procent), většina je skeptická a má za to, že je to marné (51 procent). Více optimismu mají mladí a také lidé s vyššími příjmy i vzděláním.

Iniciativy proti korupci zná zhruba každý pátý Čech

Zde je nutno podotknout, že jednou z možných platforem boje proti korupci je Nadační fond proti korupci, který byl spoluiniciátorem tohoto průzkumu. Povědomí o této neziskové organizaci je – vzhledem k její nedlouhé historii – poměrně slušné. Zná ho totiž téměř čtvrtina Čechů (23 procent), ovšem pouhých 8 procent si myslí, že tento fond má šanci něco změnit.

Tři z deseti Čechů (29 procent) deklarují ochotu vystoupit proti korupci veřejně: pětina se hlásí k účasti na demonstracích (20 procent) a dalších 9 procent je ochotno se k boji proti korupci přihlásit nějakým odznakem, plackou nebo samolepkou. Řada z nich je připravena podílet se i na jiných formách podpory protikorupčních snah. Třetina české veřejnosti (34 procent) je ochotná jen k neveřejné podpoře boje proti korupci - především k volbě strany s protikorupčním programem, méně k finančnímu příspěvku. Více než třetina lidí (37 procent) ovšem doporučuje nedělat nic, protože to podle nich nemá smysl, případně vůbec nevědí, co dělat.

Skoro polovina Čechů věří, že Česko spěje k radikální změně

V souvislosti s celkovým stavem společnosti, spojovaným v první řadě s korupcí, se v poslední době mluví o možných radikálních změnách, eventuálně jakési „nové revoluci“. Většina lidí ji sice nečeká (54 procent), čtyři z deseti Čechů si ale myslí, že naše země k radikálním změnám spěje (41 procent).

Tyto a další poznatky prezentovala ve čtvrtek společnost Factum Invenio pro výzkum veřejného mínění . Šetření společnost realizovala ve spolupráci s Nadačním fondem proti korupci letos v březnu v rámci programu Factum Omnibus. Dotazování proběhlo ve dnech 9. 3. – 19. 3. 2012 na reprezentativním vzorku 1007 obyvatel České republiky ve věku od 15 let, získaném kvótním výběrem.

Společnost Factum poskytuje své služby od roku 1991, kdy byla založena jako jedna z prvních soukromých agentur výzkumu trhu v bývalém Československu. Ve společnosti dnes působí tým kvalifikovaných odborníků, více než 850 vyškolených tazatelů pro osobní dotazování, 250 pro studiové testy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…