Nečas prý odvolal Peake kvůli možnému ohrožení bezpečnosti státu

20.12.2012 15:54

Prezident republiky Václav Klaus dnes na návrh předsedy vlády Petra Nečase odvolal nečekaně ministryni obrany Karolínu Peake z LIDEM. ParlamentníListy.cz zjistily, co by za jejím odvoláním mohlo být.

Nečas prý odvolal Peake kvůli možnému ohrožení bezpečnosti státu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně obrany Karolína Peake navštívila generální štáb. Ještě netušila, že ji odpoledne premiér odvolá

Jedním z obecných důvodů je, že prý Karolína Peake naštvala mnoho lidí kolem sebe najednou: od prezidenta republiky Václava Klause, premiéra Petra Nečase i generály. Jakmile totiž přišla na ministerstvo obrany, odvolala prvního náměstka ministra obrany generála Vlastimila Picka, který je dlouhodobě kladně hodnocen odbornou i laickou veřejností i politiky, a přivedla si své lidi.

Hovořilo se též o tom, že se z ministerstva stane další ministerstvo TOP 09 kvůli údajným, avšak nepodloženým, vazbám Karolíny Peake na Richarda Hávu a Omnipol.

Bezpečnostní rizika

Podstatnější a mnohem závažnější důvod je podle informací redakce z důvěryhodného zdroje aspekt možného ohrožení bezpečnosti státu v mezinárodním kontextu, kde jsou širší důvody.

„Premiér už toho měl dost a dupnul si. Hlavním důvodem odvolání Peake, tedy kromě toho, že naštvala všechny kolem sebe, je možné mezinárodní ohrožení bezpečnosti státu. Má to širší kontext a širší souvislosti. Více ale kvůli věcem bezpečnosti říct nemohu,“ řekl ParlamentnímListům.cz zdroj dobře informovaný od špiček exekutivy.

Picek na obranu?

Objevila se dokonce spekulace, že by se Picek nyní mohl stát ministrem obrany. LIDEM totiž nemají patrně nikoho, koho by na ministerstvo obrany navrhli, i když se dříve lehce spekulovalo o Viktoru Paggiovi. Nestranický ministr by nechal vyrovnaný poměr mezi ministry z TOP 09 a ODS. Jinak by totiž muselo dojít patrně k další výměně ministerstev mezi koaličními stranami.

LIDEM ostatně mají oproti původním koaličním VV polovinu poslanců, tak si nemohou tolik vyskakovat a pozice Peake ve straně není příliš silná.

Karolína Peake měla dnes premiérovi Nečasovi vysvětlit důvody odvolání prvního náměstka Vlastimila Picka, jehož odvolala den po svém uvedení do funkce, což vzbudilo všeobecně velkou vlnu nevole.

Klaus se cítil podvedený

Prezident Václav Klaus pak Peake zkritizoval s tím, že Peake buď podvedla premiéra Nečase, nebo prezidenta Klause, neboť byl Klaus i Nečas ubezpečen, že kontinuitu bude na ministerstvu zajišťovat právě Vlastimil Picek.

Klaus jmenoval Peake do pozice ministryně minulý týden, neskrýval rozpaky, zda statní vojáci křehkou dívenku přijmou.

Sama Peake přiznala, že premiér na ni kvůli personálnímu zemětřesení, kterému padl za oběť i šéf sekce vyzbrojování Pavel Bulant, nepochválil. „Byl, eufemisticky řečeno, lehce rozzloben,“ řekla v České televizi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: Lukáš Petřík

Opravdu máte čisté svědomí?

Dobrý den, opravdu vám přijde OK přijít k titulům tím, že publikujete v podezřelých časopisech nebo v těch, v jejichž vedení jste sám seděl? To vám přijde v pořádku? Dosud jste na mě působil jako morální autorita, ale teď už si to o vás nemyslím

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Věřit Rakušanovi Vrbětice? Politiky ani policie nepřesvědčila

20:00 Věřit Rakušanovi Vrbětice? Politiky ani policie nepřesvědčila

Konec vyšetřování vrbětického výbuchu, ke kterému došlo před deseti lety. Stojí za tím Rusko, ale ni…