Nečas si otřel pusu o TOP 09. Hleďte si svého! vzkázal Kalousek

01.07.2012 19:40

Nešťastný a nepřijatelný je postup koaličních partnerů z řad TOP 09, kteří vyvíjejí politický tlak na to, aby se vrchní státní zástupkyní v Praze stala Lenka Bradáčová. V Otázkách Václava Moravce to řekl premiér Petr Nečas. My netlačíme na Bradáčovou, chceme jen, aby personální volba o tom, kdo bude vrchním státním zástupcem byla výlučným a respektovaným právem nejvyššího státního zástupce, řekl pro ParlamentníListy.cz místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Nečas si otřel pusu o TOP 09. Hleďte si svého! vzkázal Kalousek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09)

Jen ve středu premiér Petr Nečas odvolal ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila, už médii proběhla řada teorií, proč se tak stalo. A ta, o které se nejvíce uvažuje, zdůvodňuje Nečasovy kroky jako snahu zamezit jmenování vrchním státním zástupcem Lenky Bradáčové z Ústí nad Labem.

Ta se v současnosti „nejvíce zviditelnila“ vyšetřováním kauzy Davida Ratha. V té souvislosti dal Petr Nečas jasně najevo, že podle něj komentáře k jejímu případnému jmenování nepřísluší žádné politické straně.

„Musím říci, že postup TOP 09 považuji za nešťastný a nepřijatelný. Z řad TOP 09 navíc vnímám velkou nervozitu,“ prohlašuje Nečas, který zdůrazňuje, že o příštím vrchním státním zástupci v Praze rozhodne nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman a nový ministr spravedlnosti. Nikdo jiný do toho podle něj mluvit nemůže. Lhostejno, zda jde o politiky z řad ODS či TOP 09.

Výborně, tak si rozumíme

„Pak mezi námi není žádný spor,“ komentoval Nečasova slova pro ParlamentníListy.cz ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). „Co se týče pana ministra Pospíšila, pak z tohoto pohledu to pro nás není ´kauza´ Pospíšil. On byl ministr spravedlnosti, premiér a jeho předseda strany má nezadatelné právo ho vyměnit a nikdo mu nesmí říct ani popel!“ konstatoval Kalousek.

Současně ale zdůraznil, že to důležité v rámci resortu spravedlnosti je, aby byla zachována personální svoboda nejvyššího státního zástupce. „To je to, o co jsme si dovolili zdvořile žádat, protože tady je dělba pravomocí jasná: Vláda jmenuje nejvyššího státního zástupce a ten by měl veřejnosti i vládě garantovat, že nejvyšší státní zastupitelství bude fungovat kvalitně a nezávisle," míní 1. místopředseda TOP 09.

Hleďte si svého, předsedové

„A aby to mohl nejvyšší státní zástupce vládě garantovat, tak nikdo nesmí negovat jeho personální návrhy a o nic jiného nám nejde. Dokonce není pravda to, co se tvrdilo ve vašich listech, že my podporujeme Lenku Bradáčovou. Nám je jedno, kdo bude na vrchním státním zastupitelství v Praze, pokud si ho vybere nejvyšší státní zástupce a navrhne ho," konstatoval dále pro ParlamentníListy.cz Kalousek na vysvětlenou.

Ten současně poslal pře ParlamentníListy.cz nepřímo Nečasovi vzkaz: „No, já bych každému předsedovi politické strany doporučil, aby se staral o své politické poměry,“ řekl redakci Kalousek. Reagoval tak na slova Petra Nečase v Otázkách Václava Moravce.

Nejsme komunisté ani TOP 09

„Nejsme komunisté ani TOP 09, aby o tom, co řekne náčelník, nikdo nesměl pochybovat,“ prohlásil totiž doslova premiér v reakci na to, že místopředseda Senátu a člen Výkonné rady ODS Přemysl Sobotka odmítl podepsat stranický dokument, který vyjadřuje podporu premiérovi v odvolání ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila.

Na přetřes v pořadu samozřejmě přišla i kauza letadel CASA a mediální hemžení kolem žádosti o vydání Vlasty Parkanové k trestnímu stíhání Poslaneckou sněmovnou. 

Kdyby požádala o své vydání, bylo by to nejlepší

„Jsem přesvědčený, že by bylo nejlepší, kdyby sama poslankyně Vlasta Parkanová požádala o své vydání. Je třeba objektivně si říci, že postup TOP 09 i postup policie vyvolává otazníky,“ uvedl premiér.

I poslankyně Parkanová podle něj musí uznat, že by měla zvážit přehodnocení svého postoje. Je zde tolik otazníků, že to nemůže skončit nevydáním poslance,“ uvedl premiér.

V průběhu pořadu se pozastavil i nad telefonátem, který měl ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) uskutečnit s jedním z vyšetřovatelů a tím na něj vykonat nátlak, což ministr financí už v týdnu důrazně odmítal. Podle Nečase musí být jasně řečeno, že by se nic podobného nemělo v budoucnu opakovat, ale konkrétně na adresu ministra Kalouska nechce prohlašovat nic bližšího, dokud si s ním osobně nepromluví.

Než vydání Parkanové, jak to že je cinknuté vyšetřování

Už v pátek Miroslav Kalousek konstatoval pro ParlamentníListy.cz, že vyšetřovateli skutečně telefonoval: „Já jsem skutečně telefon s vyšetřovatelem měl. Bylo několik dní poté, co jsem mu podával vysvětlení. A informoval jsem ho o tom, že mám odborné stanovisko, které si vyžádal Mandátový a imunitní výbor Poslanecké sněmovny a že toto odborné stanovisko odesílám dozorovému státnímu zástupci, což jsem také skutečně učinil,“ popsal ministr.

Pokud jde o samotnou kauzu a vydání Vlasty Parkanové, položil opakovaně Kalousek otázku, jak je možné, že v žádosti o vydání Parkanové jsou prokazatelné lži. „A jak je tedy možné, že to trestní řízení je cinknuté. To je otázka daleko zásadnější, než to, jestli bude nebo nebude Vlasta Parkanová vydána,“ uzavřel v reakci na Nečase pro ParlamentníListy.cz Miroslav Kalousek.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…