O Gripenech rozhodneme klidně v demisi, ujistil Rusnok. A Fischerovi prý věří

14.07.2013 20:32

Premiér Jiří Rusnok stále plně důvěřuje svému ministru financí. Ačkoli se na hlavu Jana Fischera snáší kritika z mnoha stran kvůli nejasnostem ve financování jeho prezidentské kampaně, Rusnok jej považuje za schopného člověka tak složitý resort řídit. Uvedl to v rozhovoru pro Lidové noviny.

O Gripenech rozhodneme klidně v demisi, ujistil Rusnok. A Fischerovi prý věří
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman jmenoval Jiřího Rusnoka premiérem

Na jeho postoji nemění nic ani slova šéfa ČSSD Bohuslava Sobotky o tom, že Fischer sráží rating nové úřednické vlády, když nejasnosti odmítá komentovat. "Pro mě je ta věc jasná. Pro mě Jan Fischer vyřešil svoje de facto osobní problémy spojené se svojí prezidentskou kampaní. Instaloval jsem ho do vlády proto, že ho považuji za člověka odborně i manažersky schopného tak složitý resort řídit," stojí si za svým premiér.

"Že je kolem toho mediální humbuk, se asi dalo čekat. Musíme počkat, až čas ukáže, že je všechno v pořádku. Rating vlády se podle mě měří skutky a činy. Ne tím, co o nás napíšou ty či ony noviny," dodává.

Pronájem gripenů se schválí

Jednou z priorit ministerstva obrany je prodloužení pronájmu gripenů, které má na starosti šéf resortu Vlastimil Picek. Rusnok jej hodlá podpořit. "Myslím si, že tam je to rozhodnutí už velmi dobře projednané, ze všech úhlů pohledu. Prodiskutované bude i napříč politickým spektrem. I vyjednávání cenových podmínek se švédskou stranou je dnes ve fázi, která je z našeho pohledu rozhodně zajímavá. Takže to je věc, u které bych neměl vůbec obavu o ni rozhodnout," říká.

Technicky si Rusnok dokáže představit, že by takové rozhodnutí mohl kabinet udělat i v demisi. "U rozhodnutí, která jsou dávno projednaná politickými vládami před námi a nikdo je nerozporuje. Pokud bude prostě znít víceméně unisono, že je to správné rozhodnutí, nevím, proč bychom ho neudělali," vysvětluje svůj postoj.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…