O lékařích bez Klause. Prezident na bezpečnostní radu nejde

07.02.2011 12:38

VÍME PRVNÍ V úterý se sejde Bezpečnostní rada státu kvůli současné krizi ve zdravotnictví. Podle informací ParlamentníchListů.cz na ní ale na 99 procent nedorazí prezident republiky Václav Klaus, který má zákonné právo se jí účastnit.

O lékařích bez Klause. Prezident na bezpečnostní radu nejde

Rada má řešit odchody lékařů a hledat krizový plán, aby nezkolabovala zdravotní péče. Ministr zdravotnictví Leoš Heger z TOP 09 má navíc dle zdrojů z ministrova okolí stále podporu prezidenta Klause, který ho prý dnes vyzval, aby odborům neustupoval ani o píď.

SLEDUJEME téma exodus lékařů  

Podle Klause by měl být Heger ještě důraznější

Klaus Hegerovi vyjádřil podporu ve sporu s odboráři již dříve, jak informovaly ParlamentníListy.cz. „Máme tady zase konečně ministra nové vlády. Já doufám, že tady dnes posílí na duchu i na těle a bude o to silnější v boji s těmi nezodpovědnými a arogantními jedinci, kteří prostě nemají nárok na to, aby svůj boj vyhráli," řekl Klaus s úsměvem na zahájení Jazzu na Hradě 26. ledna směrem k ministru Hegerovi a nebylo pochyb, koho prezident míní těmi „nezodpovědnými a arogantními jedinci".

„Myslím, že se k tomu nedá už říct nic nového. Já v tomto smyslu stojím na straně pana ministra Hegera a jestli bych něco ještě řekl, tak mám pocit, že by měl být ještě daleko tvrdší," sdělil prezident ParlamentnímListům.cz k aktuální situaci ve zdravotnictví minulý čtvrtek.

Vyhlásí se nouzový stav?

Na programu jednání rady, kterého se prezident podle informací redakce nehodlá účastnit, by mohla být i možnost vyhlášení nouzového stavu, buď v celé zemi nebo v jednotlivých krajích. Nouzový stav se vyhlašuje v případě ohrožení života, majetku nebo bezpečnosti občanů.

V nouzovém stavu se může udělit pracovní povinnost, v tomto případě lékařům, ale jsou omezeny i některé občanské svobody. Jednání rady by se v úterý měli zúčastnit i všichni hejtmani krajů.

Bezpečnostní rada státu

Bezpečnostní rada státu je stálým pracovním orgánem české vlády pro koordinaci problematiky bezpečnosti ČR a přípravu návrhů opatření k jejímu zajišťování. Bezpečnostní rada státu je zřízena v rámci ústavního pořádku České republiky.

Orgán tvoří předseda vlády a další členové vlády podle rozhodnutí vlády. Rada v rozsahu pověření, které stanovila vláda, připravuje vládě návrhy opatření k zajišťování bezpečnosti ČR. Prezident republiky má právo účastnit se schůzí Bezpečnostní rady státu, vyžadovat od ní a jejích členů zprávy a projednávat s ní nebo jejími členy otázky, které patří do jejich působnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…