Obdrželi jsme důležitý dopis, který se týká zdraví Miloše Zemana. Podívejte se na něj

04.12.2013 12:10

Kancelář prezidenta republiky je pohoršena tím, jakým způsobem psaly ParlamentníListy.cz o úrazu prezidenta Miloše Zemana, k němuž došlo začátkem listopadu. A žádá zveřejnění odpovědi podle tiskového zákona. Příslušný dopis k tomu ale do redakce ParlamentníchListů.cz nepřišel běžnou poštou, dopravil jej osobně "hradní" kurýr.

Obdrželi jsme důležitý dopis, který se týká zdraví Miloše Zemana. Podívejte se na něj
Foto: Radim Panenka
Popisek: Miloš Zeman se zdraví s veterány Rudé armády, kteří osvobozovali Prahu

Časopis Týden přinesl 4. listopadu informace o tom, jakým způsobem se zřejmě odehrál úraz prezidenta Miloše Zemana, kdy si v noci poranil nohu, když šel na toaletu. Zeman se následně měsíc z úrazu zotavoval a kromě jiného byl upoután i na invalidní vozík. ParlamentníListy.cz pak tuto informaci Týdne převzaly v rámci monitoringu s tím, že vždy uváděly, že informace jsou převzaté.

Jenže podle kancléře Pražského hradu Vratislava Mynáře se i ParlamentníListy.cz dopustily spekulace o zdravotním stavu prezidenta Miloše Zemana, přičemž jsou informace vymyšlené, nepodložené a urážející.

„Obracím se na vás touto cestou z pověření prezidenta republiky ve výše nadepsané záležitosti a v reakci na vámi vydané články pod názvem ´Zeman zkolaboval, prý se opil, cituje časopis své zdroje. Ministr to popírá´ a ´Prezident zkolaboval, sestry nesmí mluvit, píše server. Jenže...´ ve kterých byly převzaty nepravdivé informace a bylo citováno z článku vydaného časopisem Týden ze dne 4. 11. 2013,“ píše Mynář.

Úplně celý dopis z Hradu najdete ZDE.

Podle něj na našem portálu byly uvedené informace v citovaném článku, týkající se zdravotního stavu prezidenta, které se nezakládají na pravdě, hrubou urážkou na cti a důstojnosti hlavy státu, tedy osoby, která zasluhuje určitého respektu, vážnosti a úcty.

Seznamte se s dámami v Poslanecké sněmovně:

Podstoupil vyšetření na traumatologické ambulanci

„V noci ze dne 29. 10. 2013 na 30. 10. 2013 se prezident republiky zranil, když po probuzení uprostřed noci vstal a jdoucí po tmě do vedlejší místnosti nešťastně zakopnul o koberec. V důsledku následného pádu si pan prezident poranil pravé koleno takovým způsobem, že musel bezprostředně vyhledat lékařskou pomoc a podstoupit vyšetření na traumatologické ambulanci ortopedické kliniky ve Fakultní nemocnici Motol, kde bylo provedeno sonografické a rentgenové vyšetření pravého kolene, současně byly provedeny laboratorní testy, které vylučují přítomnost alkoholu v krvi. Rovněž byla provedena tzv. punkce kolene,“ píše Mynář.

Podle něj ještě dne 30. 10. 2013 ve večerních hodinách navštívil prezident Fakultní nemocnici Motol na převaz a kontrolu kolene.

„Vzhledem k celkovému zdravotnímu stavu pana prezidenta, kdy trpí cukrovkou a je kuřák a v důsledku lékařsky prokázaného výskytu krevní sraženiny, která byla odstraněna punkcí, musel pan prezident podstoupit interní cévní a kompletní laboratorní vyšetření a také vyšetření magnetickou rezonancí. Dále bylo panu prezidentovi doporučeno dodržovat klidový režim a používat invalidní vozík, aby bylo minimalizováno zatížení dolních končetin. Po dobu pracovní neschopnosti je pan prezident podroben pravidelné lékařské péči,“ uvádí dále v dopise kancléř.

Dle jeho slov jsou všechny osoby z blízkého okolí prezidenta od samého počátku s jeho zdravotním stavem detailně seznámeny a mají o jeho zdravotním stavu pravdivé informace.

V článcích byly nepravdivé informace

„V článcích na portálu ParlamentniListy.cz, proti kterým tato odpověď směřuje, byly o zdravotním stavu pana prezidenta uvedeny nepravdivé informace, a to bez jakékoliv snahy redakce ověřit si skutečná fakta. Informace o zdravotním stavu pana prezidenta uvedené v článcích na portálu ParlamentníListy.cz byly převzaté od nedůvěryhodného zdroje, který nemá a nemůže mít o zdravotním stavu pana prezidenta relevantní informace,“ doplňuje Mynář.

Na závěr uvádí: „Jakékoliv na portálu ParlamentníListy.cz uveřejněné informace a sdělení o zdravotním stavu pana prezidenta, které uvádí, že prodělal kolaps organismu, mrtvici, byl při pádu na koleno opilý, či měl poraněný obličej, jsou vymyšlené, nepodložené, na cti utrhačné, urážející a nelze si je vysvětlit jinak, než že cílem těchto informací a sdělení je poškození cti a důstojnosti osoby pana prezidenta a tím i poškození cti a důstojnosti pana prezidenta jako hlavy státu.“

Podle Mynáře je tato odpověď zveřejněna k žádosti vedoucího Kanceláře prezidenta republiky z pověření prezidenta republiky.

V článku zveřejněném 4. listopadu ParlamentníListy.cz uváděly, že oficiální vysvětlení úrazu kolene prezidenta Miloše Zemana sice zní, že si v noci nerozsvítil a zakopl o shrnutý koberec, čímž si přivodil nepěkný pád, ovšem časopis Týden měl tehdy prý informace od vlastních zdrojů z prezidentova okolí. Ty tvrdily, že situace je mnohem vážnější.

„Ani sled událostí neodpovídá banálnímu zakopnutí. Prezident v noci z úterý na středu údajně nezakopl, ale zkolaboval,“ uvedl Týden s tím, že na Zemanově zdravotním stavu se prý podepsala nejen cukrovka, ale také nadměrné pracovní vytížení během předvolební kampaně.

Jeden ze zdrojů Týdne, který si rovněž přál zachovat anonymitu, označil ale tehdy za původce prezidentových aktuálních potíží alkohol. „Prezident se opil a upadl na koleno. Ochranka ho objevila až po několika hodinách s pomláceným obličejem, proto všechna ta vyšetření. Lékaři se obávali, zda prezident neutrpěl krvácení do mozku, případně otřes mozku," uvedl pro Týden zdroj.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…