Odborář Dufek na téma zastrašování opozice a chuti vyrazit do ulic

31.08.2012 9:28

Předseda Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek je znepokojený vývojem v Česku a tím, že policejní odboráři mají strach z perzekuce za to, že se ohradili proti některým vládním krokům a rozhodnutím. Jak ParlamentnímListům.cz přiznal, on sám je již smířený s tím, že ho občas sleduje nějaké auto. Vzdát se však svých protivládních aktivit nemíní.

Odborář Dufek na téma zastrašování opozice a chuti vyrazit do ulic
Foto: Hans Štembera
Popisek: Šéf Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek

„Mohou si pro mě přijít kdykoliv,“ řekl místopředseda policejních odborů Miloš Plechatý po pádu Petra Lessyho. Když mluvil o silách, ovládajících tento stát, používal výraz ´chobotnice´. A vysvětlil, že bičem na policisty je prý Generální inspekce bezpečnostních sborů a především tzv. Etický kodex. Celý policejní sbor prý nyní obchází strach z čistek.

Předseda Asociace samostatných odborů (ASO) Bohumír Dufek to považuje za naprosto skandální.

„Jestliže se příslušníci policie bojí státu, tak co pak mají dělat občané? Jak to tak vypadá, jsme vládní garnituře asi už užiteční pouze k tomu, abychom jim z našich daní platili ten jejich nadstandard,“ reagoval pro ParlamentníListy.cz šéf ASO, který v minulosti stál u řady velmi ostrých návrhů protestů vůči vládě a jejím reformám. Ačkoli však výzvy i pořádané akce byly určeny lidem, na které podle Dufka nejvíce všechny navrhované změny současné vlády nejcitlivěji dopadnou, masovou podporu si nezískaly. To v loňském roce Bohumíra Dufka zklamalo natolik, až vyhlásil, že se bude muset s protestními akcemi vyčkat do doby, než lidé opravdu pocítí, jak moc je v sázce pro jejich další životní standard.  

Nenastala ta chvíle právě nyní?

„Ne, stále se domnívám, že lidé ještě nejsou připraveni dát masově najevo svůj odpor, i když strach, obavy i naštvání v nich je cítit,“ myslí si Bohumír Dufek. To, že by se zalekl on sám jako předseda a organizátor protestních akcí nějakých perzekucí, však vylučuje.

„To, že jsem byl i v minulosti hned jako první vyslýchán policií, ať už se stalo cokoli, to už beru jako normální. Když bouchl na Staroměstském náměstí dělobuch, také za mnou policie přišla a hledala v tom nějakou moji roli. Zřejmě to bude i nadále pokračovat, ale já se vzdát ani zastrašit nenechám. Ovšem pokud se vláda stále dokola ohání výrazy, jako že tu funguje právo a demokracie, asi by se každý měl zamyslet nad tím vším, co se jen v těch posledních dnech stalo, a zvážit, zda to skutečně nevypovídá spíše o něčem jiném, než o demokracii a právu,“ konstatoval dál pro ParlamentníListy.cz Dufek.

Dufek: Jezdívá za mnou stále stejné auto a provází mě většinu cest

Jak přiznal, chápe strach policejních odborářů, protože vláda, která se nyní potácí v celé řadě problémů a ztrácí sympatie veřejnosti ze všech stran, skutečně může vynaložit ještě silnější páky na to, aby jakékoli rebelie začala přísně potlačovat. Nutno vysvětlit, že policejní odbory nepatří ani do ČMKOS vedené Jaroslavem Zavadilem, ani do Dufkovy Asociace samostatných odborů.  

„Já sám mám na autě kamery, tak vím, že za mnou velmi často jezdí stejné auto, které mě doprovází a jen těžko může jít o náhodu. O tom, že se mně v telefonech ozývají mnohdy během hovoru podivné zvuky či ozvěna, už ani nemluvím. I to je zřejmě určitá součást toho, když někdo vystupuje proti vládě,“ uzavřel Bohumír Dufek.   

Pravdou je, že vyvolávání strachu a nejistoty může být prvek, ke kterému by vláda mohla sáhnout k tomu, aby se udržela a že před tím již před časem varovali někteří politologové i politici.

A tak zatímco ve středečním pořadu ČT Události komentáře šokoval šéf Unie bezpečnostních složek (UBS) Zdeněk Buřič moderátorku slovy o výhrůžných SMS, které mu chodí na telefon, jeho zástupce ParlamentnímListům.cz přiznal, že policisté už prý nemají de facto možnost, jak se bránit proti politickým tlakům. Slova Václava Klause, který v souvislosti s odvoláním policejního prezidenta Petra Lessyho hovořil o destabilizaci policejního sboru a politické scény, tak možná získávají konkrétní význam.

 

Mohou si pro nás přijít klidně hned zítra, bojíme se, říkají odboráři policie

„Svazuje nás zásadním způsobem nejen služební zákon, zakazující nám stávkovat, ale především tak zvaný Etický kodex, podle nějž byl propuštěn pan policejní prezident. Stejně tak může být propuštěn kdokoliv z nás. Máme proto strach, abychom neskončili na ulici. Mohou si pro mě přijít už zítra," neskrývá nyní strach Plechatý. Rozhovořil se i o Generální inspekci bezpečnostních sborů. Ta je prý "patronou" určenou na všechny příslušníky bezpečnostních sborů, která byla účelově vytvořena.

„Je to strašák na bezpečnostní složky. Je tu od toho, aby nám práci ztěžovala," říká na adresu kontrolního orgánu policie, načrtnutého už v dobách ministra vnitra Ivana Langera.

Policejní odboráři v tom tak, zdá se, zůstávají sami. A dospěli do stádia, kdy jim podle Plechatého došly všechny možnosti obrany proti mocným.

„Nevíme si rady, to říkám na rovinu. Všichni máme rodiny a obáváme se, že ta chobotnice bude natolik šikovná, že odstraní každého policistu, kterého bude chtít," konstatuje rezignovaně Plechatý. Situace se podle něj vrátila před rok 1989, kdy má státní moc dostatek prostředků k odstranění kohokoliv nepohodlného včetně členů ozbrojených složek.

Policisté tak podle něj mají dilema, které naznačil ve středečních večerních hodinách i šéf odborů Buřič.

„Na jedné straně nás zavazuje přísaha občanům této země, na straně druhé máme své rodiny, hypotéky a jako policisté bez práce si jiné místo najdeme jen těžko. Oni to moc dobře vědí," říká Plechatý s tím, že členové UBS očekávají daleko větší čistku v policii než jen odvolání Lessyho.

Nevrací se totalita? Nebo jde o nástup totality kmotrů? I tak se ptají někteří politici

To, že by občané měli být na pozoru před tím, zda se v Česku nenastartoval nějaký nepříjemný jev a vývoj, okomentoval přitom ve čtvrtek pro ParlamenntíListy.cz i František Bublan, jeden z bývalých ministrů vnitra ČSSD a exšéf rozvědky.

„Mám pocit, jako by se nám opět vracela totalita, respektive křeč, kterou se vyznačovali vládní představitelé na konci 80. let. Znakem je absence moudrosti, ohýbání práva a šíření strachu. To nebude mít pro aktéry tohoto počínání dobrý konec," řekl.

A ani místopředseda Věcí veřejných Tomáš Jarolím obavami nešetří. Hlasitě je vyslovil poté, co Nejvyšší soud zamítl stížnost odvolaného ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila a poslal zpět do vězení řidiče, který přikresloval na hlavy politiků tykadla.

„Myslím, že se setkáváme s totalitou kmotrů k projevům nespokojenosti. Takovou totalitou, kterou za ně budou aplikovat instituce. Tedy soudy, policie a úřady. Budou následovat další a vím, že se to dotkne i mé osoby. Držím proto panu Smetanovi palce, protože chápu jeho nekompromisní postoj - máme stejný pohled i přístup. Boj s kmotry a korupcí ještě ani pořádně nezačal, ale lidé se nedají. Toho se nebojím," reagoval pro ParlamentníListy.cz Jarolím.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…