Odborář Středula: Zloděj tu je oslavován, poctivec jde na nucené práce

13.06.2012 5:11

Podle předsedy odborového svazu KOVO Josefa Středuly mají v Česku v současnosti lidé dojem, že se ne každému měří ve všem stejným metrem. Jak uvedl pro ParlamentníListy.cz, mnozí politici navíc káží vodu, ale pijí ne víno, ale nejdražší vybrané honosné šampaňské.

Odborář Středula: Zloděj tu je oslavován, poctivec jde na nucené práce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Josef Středula, šéf odborového svazu KOVO

Josef Středula, jako jeden z nevyšších odborářských předáků svazu KOVO prozradil ParlamentnímListům.cz to, proč letos protesty občanů přitvrdily a proč jich s největší pravděpodobností nebude hned tak konec.

„Občanům už došlo, že to, na co jsme je upozorňovali, že je zasáhne, je opravdu už zasahuje, a dokonce citelně. Lidem i díky některým kauzám, které jsou v Česku nyní frekventované, dochází, jak obludný rozměr to všechno tady zřejmě má,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Středula.

Jak dodal, je přitom úplně jedno, jak se ty kauzy jmenují, protože pomalu začínají vyplouvat na povrch. Nabízejí však logicky i celou řadu otázek.

Dvojí metr - zloděj je přitom oslavován...?

„Asi tou nejpalčivější je, zda-li by se při stejném pochybení používal stejný metr i na obyčejné lidi. Třeba v případě, že by ztratili práci, neměli by peníze, ale děti, které by rádi zabezpečili. A něco by zkrátka proto ukradli… Nikdo by se s nimi s největší pravděpodobností nebavil, byli by okamžitě patřičně potrestáni. Najednou mají lidé dojem, že se tu prostě měří odlišným způsobem. A přísnějším hlavně těm lidem, kteří „tu hostinu“ lidově řečeno, těm druhým platí,“ popsal nálady ve společnosti odborářský šéf Středula.

Odborářské protesty chápou již i někteří pravicově smýšlející

Podle něj je jistým signálem toho, že je situace vážná, i to, že na protestech, organizovaných odbory, se nesetkává s odezvou už jen ze strany příznivců odborů a samotných členů. „Mnohdy se k nám již přiklánějí i pravicově smýšlející podnikatelé, přesto, že mají v mnohém odlišný pohled na budoucnost… Nicméně říkají: Toto, co se děje, už není ani pro nás akceptovatelné. Takový způsob vládnutí, pohledu na člověka, na to, co je to vlastně slušnost,“ konstatoval pro ParlamentníListy.cz Středula.

Připomněl, že už totiž skoro, zdá se, neplatí to, že ten co krade, je nazýván zlodějem a stejně tak je na něj pohlíženo. Ten, co nekrade, měl být vyzdvihován.

Ten, kdo platí daně a přijde o práci, je rázem nazýván lenochem

„U nás je to nyní ale opačně. Převrátilo se to. Ten, co někde něco vzal, je na tom společenském žebříčku v některých případech velmi vysoko. A většinou daleko výše, než ten, co nekrade a chová se poctivě, je obyčejný řadový občan, chodí do práce a platí daně. Přitom když takovýto člověk náhodou o práci přijde, a to se stát může každému, tak je tady vnímán jako ten, kdo je líný a nechce pracovat. A protože se tu taková bublina vytvořila s tím, že ti lidé vlastně nechtějí pracovat,  tak vlastně mnozí schvalují to, že ten člověk by měl dostávat po dvou měsících ty nucené práce, které jsou u nás v rámci sociálního systému nově zavedené,“ poukázal Středula na další z jevů, které vedou k prohlubující se nespokojenosti Čechů.

Podotkl, že ta obecná naštvanost a revolta lidí nevznikla kvůli jedné jediné kauze, k tomu jich muselo být daleko více.

Směsice nepořádku

„Tady jich je historicky už ale opravdu hodně. A teď si vezměte například to, že by občan měl věřit soudnímu systému. Když se podíváte třeba na Berdychův gang – o čem jeho rozpletení vypovědělo? Že se (ne)dá věřit policii, soudům a soudní moci? Nebo z poměrně nedávné minulosti případ - když tu někdo chce stávkovat, tak najednou soud umí rozhodnout v pátek odpoledne během několika hodin, a stávku zakáže. Přitom se za dva měsíce ukáže, že to rozhodnutí Vrchní soud zcela zrušil, protože bylo celé to podání ministerstva financí proti stávce protiprávní. Přitom tu jde stále o to, do jaké míry tu je nějaký pevný základ. Je to policie? Nebo soudy – justice? Nebo je tu taková směsice nepořádku, že ten běžný člověk se v tom už přestává chtít angažovat, či orientovat?“ ptá se Josef Středula.

Podle něj nelze rozhořčení v lidech brát na lehkou váhu. Je prý už tak silné a vážné, že dokonce odmítají i nějakou svoji účast na tom vše nějak řešit. Dokonce i ve volbách.

Pozor, aby lidé nerezignovali i na volby

„Musíme se pak logicky obávat toho, zda-li se dostanou ti správní lidí tam, kam by se dostat měli. Lidé se přitom zatím poohlížejí i po jiných metodách.

„Například se stále více hovoří o přímé demokracii, volá se po referendu. Češi nejsou totiž spokojeni s tím, co se děje. A už nevěří těm, co mají kompetence nějak rozhodovat. Přitom je vždy třeba mít na paměti fakt, že svět i všechny problémy jsou různobarevné, že je třeba na ně pohlížet z mnoha stran,“ uzavřel pro ParlamenntíListy.cz šéf odborového svazu Kovo, Josef Středula.

Odboráři v letošním roce mají za sebou hned několik protestních akcí, ke kterým se přidaly i další občanské iniciativy nespokojené s rozhodováním vlády a poměry v zemi. Nejmasovější podporu získal dubnový protest, kdy se v Praze na Václavském náměstí sešlo sto tisíc demonstrantů. V nejbližších – letních měsících se jako vždy dá očekávat útlum protestních aktivit, které by však podle hlasů z odborů měly být opět spuštěny po prázdninách.  

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…