Odborář k incidentu na financích: Kdo rozdává facky, musí počítat s tím, že sám dostane

07.06.2012 19:41

UVNITŘ FOTO, VIDEO Před ministerstvem financí se ve čtvrtek odpoledne uskutečnila poslední ze série takzvaných blokád ministerstev. Uspořádala je platforma odborářů a aktivistů v rámci Stop vládě. Nelíbí se jim reformy Nečasovy vlády, především pak zvyšování daní a škrty v rozpočtu. Stejně jako vloni, i tentokrát Miroslav Kalousek (TOP 09) před rozvášněný dav vystoupil. Schytal nadávky, plivance i nějaké šťouchance. Chování demonstrantů následně nazval zbabělostí.

Odborář k incidentu na financích: Kdo rozdává facky, musí počítat s tím, že sám dostane
Foto: Hans Štembera
Popisek: Před ministerstvem financí demonstrovali občané proti Miroslavu Kalouskovi

Ti však zřejmě toho, co se stalo, nelitují. A to přesto, že fyzický atak směrem k ministrovi Kalouskovi naplánován rozhodně nebyl. Ba naopak – šéfové odborářů před tím vyloženě varovali.

„Já se přiznám, že jsem stál asi pět metrů od pana ministra, ale nic jsem neviděl. Pokud je však pravdou, že došlo k nějakému incidentu, či fyzickému napadení, je třeba uvést pro vysvětlení tři faktory. Za prvé, pan Kalousek věděl, že se koná demonstrace, která je namířená proti němu – není k němu tedy nijak přátelská. Za druhé – to, že mezi ty lidi přesto přišel, je provokace z jeho strany. A za třetí – pokud pan Kalousek rozdává facky na ulici, pak se nemůže divit tomu, že ti naštvaní lidé sáhnou ke stejnému kroku jako on,“ řekl ParlamentnímListům.cz předseda odborového svazu KOVO Josef Středula.

Instrukce k demonstrantům zněly: Nenechte se vyprovokovat

Zdůraznil však, že nikdo demonstranty k něčemu takovému rozhodně nevyzýval, ani nenaváděl. „Říkali jsme jim, aby se nenechali vyprovokovat za žádnou cenu k nějakým výtržnostem, či napadání,“ dodal Středula.

Šéf ČMKOS Jaroslav Zavadil na dotaz ParlamentníchListů.cz se žádostí o vyjádření k incidentu před ministerstvem financí reagovat nechtěl s tím, že spěchá do televize.

Anketa

Je pro vás fyzické napadání v rámci demonstrací přijatelné?

hlasovalo: 1062 lidí

Byli to zbabělci, charakterizoval dav ministr financí

Samotný Miroslav Kalousek (TOP 09) přitom jen pár desítek minut poté, co byl davem atakován, vydal pro všechna média oficiální vyjádření. A jak se dalo čekat, protestující v něm nešetřil. Nazval je zbabělci. Na Zavadila, který demonstrující přivedl před ministerstvo, se ale podle všeho nezlobí.

„Respektuji legitimitu protestu proti vládním krokům. Nikdy jsem se nebránil diskuzi a střetu argumentů. I to je důvod, proč jsem dnes přišel mezi demonstrující, abych s nimi diskutoval. Přiznám se, že reakce mě nepřekvapila. Zbabělec se ukrývá v davu, křičí, plive a bojí se argumentů. Závěr je jediný: předseda ČMKOS Jaroslav Zavadil přivedl dnes před Ministerstvo financí pouze zbabělce. Nemám mu to za zlé, nezbývá mu nic jiného. Slušní a stateční lidé za ním dnes už nejdou,“ uvedl Kalousek ve vyjádření, které mají ParlamentníListy.cz k dispozici.

Pravdou je, že ke slovu Kalouska demonstranti skutečně vůbec nepustili. Ve chvíli, kdy mezi ně skutečně vyšel, ozval se silný křik a pískot.

„Pokud si do mě praštili, tak zásadně zezadu,“ upřesnil později Kalousek Právu.  Dodal, že ale nešlo ani tak o silné rány, jako spíše šťouchance. Zasáhlo ho i pár plivanců.

"Přiznám se, že to není zrovna můj styl protestu proti něčemu," vyjádřil se pro ParlamentníListy.cz mluvčí iniciativy ProAlt Jan Májíček. "Nicméně pan Kalousek si na tomto happeningu vyzkoušel to, co zažívá drtivá většina občanů. Tedy že jsou fackováni reformami každý den. Lidé musí žít v podmínkách, kdy se zhoršuje jejich životní úroveň, mají ztížený přístup ke vzdělání a osobnímu rozvoji. Jedna facka je sice nepříjemná, ale je to to nejmenší, co mohl pan Kalousek dostat. My proti němu určitě nebudeme protestovat fackami. My ho zasáhneme mnohem citlivěji. A to tak, že jej jednou zbavíme jeho moci."

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…