Odboráři vyhrožují Kalouskovi: Hazarduješ. Zůstaň radši u televize

21.04.2012 11:02

Pokud si chce šéf financí Miroslav Kalousek uchránit (TOP 09) zdraví, měl by se Václavskému náměstí vyhnout. Ten už policii slíbil, že na Václavák chodit nebude.

Odboráři vyhrožují Kalouskovi: Hazarduješ. Zůstaň radši u televize
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

V sobotu budou na Václavském náměstí protestovat odboráři, senioři, studenti, ale i členové ČSSD. Protestují proti vládním reformám a požadují demisi kabinetu Petra Nečase. Původně měl v plánu přijít debatovat s nespokojenci i člen kabinetu Petra Nečase (ODS), ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Slíbil, že pozdraví všechny demonstranty, které potká. A také, že nikomu nenafackuje. Nakonec zřejmě nepřijde, policie mu to nedoporučila.



Slušně pozdravím

Kalousek ale sobotnímu Blesku řekl, že mu nikdo nebude zakazovat nebo nařizovat, kde se může nebo nemůže pohybovat.  V rozhovoru pro Blesk dodal, že má v sobotu volno a je zvyklý chodit tam, kam uzná za vhodné. "Jsem zvyklý se svobodně pohybovat po veřejném prostranství, jak uznám za vhodné. Ale kdybych náhodou potkal demonstranty, tak přece o nic nejde. Slušně pozdravím a půjdeme každý svou cestou," řekl ministr financí Blesku.

Kalousek? Provokace

Podle zástupců českých odborářů je Kalouskův původní záměr holým bláznovstvím. "Účast pana Kalouska je provokací od samotného počátku," rozhořčil se pro ParlamentníListy.cz šéf odborů KOVO Josef Středula. "Pokud by ministr financí měl někam jít, pak mávat vládě na rozloučenou, ne chodit mezi demonstranty, kteří s ní vyjadřují nespokojenost," dodal odborář s tím, že Kalousek měl již dlouhou dobu na to, aby si se zástupci veřejnosti promluvil.

Vládo, sleduj. Ale doma

"Všichni členové vlády by protest měli sledovat. Ale z televizorů," doporučil vládním politikům Středula s tím, že sobotní protest považuje za smysluplné vyjádření nesouhlasu s vedením státu.

Také předseda Asociace samostatných odborů Bohumil Dufek se byť jen hypotetické Kalouskovy účasti na sobotní akci děsí. I v jeho vlastním zájmu by prý bylo, aby raději zůstal doma. "Pan ministr hazarduje. V sobotu bude účast masová a my mu nejsme schopni zajistit bezpečí. My na jeho akce taky nechodíme, nevím, proč by on měl přijít na tu naši," řekl ParlamentnímListům.cz odborář.

Sobotní protest začne ve 12 hodin na pražském náměstí Winstona Churchilla. Protestní průvod se poté přesune přes křižovatku U Bulhara a Jindřišskou ulici až na Václavské náměstí. Zde bude zakončen projevy odborářů. Celá akce, na níž je očekáváno až sto tisíc Čechů, skončí ve 14 hodin.

Symbolický význam

Demonstrace má velký symbolický smysl i podle šéfa ČMKOS Jaroslava Zavadila. "Když budeme sedět doma nebo v hospodě, nic se nezmění," uvedl ve čtvrtek vůdce odborů pro ParlamentníListy.cz s tím, že po sobotě mohou následovat i další akce.

Místopředseda ČMKOS Václav Pícl je ale jiného názoru. "Sobotní akce bude co se týče těch v ulicích poslední. Další by byly zbytečné," řekl ve čtvrtek redakci s tím, že důvodem pro rozhodnutí je zejména fakt, že na sobotní akci přijedou třeba i lidé z Ostravy nebo Karviné, pro něž je účast na podobné akci časově i finančně velmi náročná.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…