Odvolaný náměstek Vězeňské služby promluvil. Nejde tu o Rathovy fotky

12.06.2012 19:52

EXKLUZIVNĚ ParlamentníListy.cz přinesly v pátek informaci, že za odvoláním náměstka generálního ředitele vězeňské služby Lukáše Sobotky a vedoucí odboru informatiky Lenky Stupkové nestojí ve skutečnosti únik vazebních fotografií poslance Davida Ratha, ale smlouva na Vězeňský informační systém. Tyto informace nyní částečně potvrdil i samotný náměstek.

Odvolaný náměstek Vězeňské služby promluvil. Nejde tu o Rathovy fotky
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Vazebně stíhaný poslanec David Rath vystoupil ve sněmovně

Ponechme stranou obecně předkládanou teorii, že dozorce vlastní iniciativou riskoval vyhazov, obvinění z několika trestných činů a zmařený nárok na výsluhy za pouhých 5 tisíc korun. Únik fotografií byl dost možná pečlivě připravován, aby se zabily dvě mouchy jednou ranou, aby se zbavily postů lidé připravující nový tendr na Vězeňský informační systém, který by ušetřil České republice stovky milionů na úkor gigantického Microsoftu.

Systém a investované prostředky do něj v roce 2009 kritizovala Kontrolní výbor poslanecké sněmovny vedený Liborem Ježkem (ODS), ale třeba i protikorupční organizace Transparency international. „ Já jsem tam přišel udělat pořádek. Systém vykazoval několik stovek vad oproti původnímu zadání. Dohoda o vyrovnání s Microsoftem nám jednak vrátila nějakých 13 milionů korun, ale předně nám umožnila vypsat nové transparentní výběrové řízení,“ vysvětluje redakci odvolaný náměstek Lukáš Sobotka.

Jeho odvolání přišlo zčistajasna a pro samotného Sobotku bylo velkým překvapením. „ Relevantní důvody pro mé odvlání nebyly. Byly tam nějaké tendence,resp. snahy, které jsem nechtěl akceptovat, tak jsem v zásadě na odvolání kývl.“ vysvětluje redakci. Překvapení nad svým odvoláním neskrývala ani Lenka Stupková. Ta připravovala k výběrovému řízení zadávací dokumentaci, v níž se měla mimo jiné konečně odstranit anonymita uživatelů a vykonaných operací a lépe ochránit režim utajovaného svědka, k jehož identitě byl a stále je v systému relativně snadný přístup.

Zdržovací taktika

Obálky s nabídkami uchazečů se otevíraly už v dubnu. A asi i samotný zadavatel, jenž předpokládal cenu 390 milionů bez DPH, byl překvapen, když jedna ze tří zúčastněných firem vykalkulovala dvakrát nižší nabídku.

Atos IT Solutions and Services, s.r.o., - 259.205.686,- Kč bez DPH
S&T CZ s.r.o., - 184.500.000,- Kč bez DPH
Aquasoft spol. s r.o. 298.000.000,- Kč bez DPH 

Vzhledem k tomu, že VS upřednostnila v kritériích ze 70% cenu, měl by být vítěz jasný. Hodnocení nabídek ovšem provází podivné okolnosti. Podle důvěryhodných zdrojů redakce odstoupil po velkém tlaku zvenčí expert z hodnotící komise. Společnost Microsoft se se ztrátou výsadního postavení a zisků z něho plynoucích odmítla smířit. Okamžitě podala několik námitek proti tendru, kterými se musel zabývat ÚOHS. Ten zakázal Vězeňské službě uzavřít smlouvu v otevřeném řízení. Po dobu této blokády ovšem plynou Microsoftu miliony. „ Smlouva byla nastavena na měsíční paušál a tzv. legislativní servis. V základu je to 2,4 mil. bez DPH měsíčně plus objednávky. Ročně jsem vycházeli z toho, že nás VIS stojí 50-60 milionů,“ vysvětluje redakci Sobotka.  

Infobox

Jiří Pospíšil v Partii TV Prima

Injekce

Ministr spravedlosti Jiří Pospíšil získal před dvěma týdny mimořádně od vlády 700 milionů pro věznice. Prostředky poplynou na provoz, ale i platy dozorců, kteří oproti ostatním příslušníkum bezp. sborů ztratili na platu nejvíce 

Microsoft se nezúčastnil

Zda může být celý tendr nakonec zrušen se ParlamentníListy.cz dotázaly pověřeného nástupce odvolané ředitelky Lenky Stupkové Jaroslava Piláta  „ V tomto konají naši právníci. Já jsem ve funkci teprve tři dny,“ odpověděl neurčitě Pilát. Na dokončení tendru, který by ušetřil státu stovky milionů důrazně trval právě Sobotka. „Chtěli jsme, aby se ÚOHS jakkoli vyjádřil k námitkám Microsoftu, abychom případné nedostatky mohli co nejrychleji odstranit a tendr dokončit,“ uvedl Sobotka. I jemu samotnému přišlo divné, že se Microsoft nového výběrového řízení nezúčastnil, přestože se jednalo o jeho dítě, které spolu s firmou Infinity vyvinul.

Že se Microsoftu nechtělo soutěžit a riskovat neúspěch svým vyjádřením nepřímo potvrdila tisková mluvčí společnosti Markéta Kuklová. Ta pouze zopakovala, že Microsoft nesouhlasil se zadávací dokumentací nového tendru. „Proti některým podmínkám a nejasné specifikaci uvedené v zadávací dokumentaci ve vyhlášené veřejné zakázce na výběr nového poskytovatele služeb podpory provozu a rozvoje VIS naše společnost vznesla námitky a následně tyto uplatnila také v rámci stížnosti podané na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže,“ uvedla ve vyjádření pro ParlamentníListy.cz Kuklová. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…