Okupanti nepoleví. Po Klárově se chystají na Vyšehrad

28.05.2012 22:26

Původní Holešovská výzva, kterou samotní nejskalnější vytrvalci nazývají „nesmrtelnou“, o sobě opět dává vědět. Nyní aktuálně ale nesvolává demonstraci, nýbrž zve lidi k okupaci Vyšehradu. Koordinátor a svolavatel akce Occupy Vyšehrad Radoslav Janás tak chce vyjádřit nesouhlas s tím, jak byl vyklizen v neděli protestní kemp na pražském Klárově.

Okupanti nepoleví. Po Klárově se chystají na Vyšehrad
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policie ukončila stanový tábor hnutí Occupy Prague na pražském Klárově zásahem na popud magistrátu

„Komu vadí stany a pokojný protest proti vládě? Počínaje prvním červnem chceme začít největší protestní akci proti nefungujícímu systému v dějinách polistopadového Československa,“ uvádí Radoslav Janás ve své výzvě na webových stránkách iniciativy, jež ztratila v uplynulých týdnech svůj původně zdánlivě velký potenciál kvůli neschopnosti sjednotit cíle a ambice jednotlivých členů.

Jak dodává Janás, protože se nadarmo neříká, že kdo ovládá Vyšehrad, má v hrsti celou Prahu. Protesty proto chce namířit právě na toto místo. „Na Vyšehradě se začne stavět. Příjďte nám na pomoc, budeme na vás čekat třeba do Vánoc. Ale uvědomte si, že čím dřív svrhneme tenhle nefungující politický systém, tím dřív si můžeme říct, že jsme opravdu svobodní. Dějiny se totiž opakují. Proto je na čase svrhnout  Václava Klause! A nejen jeho - za mříže patří celá novodobá politická mafie,“ konstatuje dál ve výzvě Radoslav Janás.

Ve druhé zmiňované iniciativě – tedy přesunutí prezidenta na „jiný“ hrad, se angažuje také Slávek Popelka – muž, který stál u počátku Holešovské výzvy.

Chtějí přesunout prezidenta na jiný "hrad"

Tím ovšem protesty nekončí. Ve středu 30. května má být opět v 16 hodin na Hradčanském náměstí v Praze shromáždění za přemístění občana Klause z Pražského hradu na hrad Mírov.

Ten, kdo nemůže na uvedené místo přijít, nemusí prý klesat na mysli. Svůj nesouhlas s vládou a prezidentem a požadavek jejich demise může vyjádřit také nošením visačky s nápisem "Stydím se za vládu a prezidenta a chci jejich demisi".

Nutno uvést, že protestní stanový kemp na pražském Klárově v rámci podpory celosvětového hnutí Occupy vyrostl po protestním pochodu 28. dubna. Osazenstvo se v něm ostupně střídalo, počet stanů se pohyboval od 5 do 25. V rámci tábora se pořádaly společné sněmy, na kterých účastníci diskutovali o budování nového systému společnosti. Několikrát do týdne probíhaly přednášky na řadu aktuálních témat, se vším mohli být seznámeni i lidé daleko od Klárova prostřednictvím pravidelných videí na Youtube. Vstup na přednášky byl zdarma a pro kohokoli.

Tábor bez drog i alkoholu, přesto byl trnem v oku

„Už na počátku jsme si stanovili, že v protestním kempu bude zakázán alkohol i drogy. Zní tu hudba, ale ta se s ohledem na dodržování nočního klidu vypíná v devět večer,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz na konci dubna jeden z organizátorů akce Ondřej Krump. Místním lidem se totiž postupem času přestával pobyt protivládních aktivistů na travnaté ploše Klárova zamlouvat. Kritizovali podle některých hlasitou hudbu i v pozdějších hodinách, jiným vadil údajný zápach a poničená zeleň.

Po několikadenní vzájemné spíše slovní či virtuální přestřelce o tom, zda mohou a chtějí úřady místo nechat vyklidit, či nikoli, a také o tom, zda k tomu mají dostatečné právní důvody, zasáhla na Klárově v neděli proti protestujícím „okupantům“ policie.

Do jaké míry se tedy na základě těchto podkladů podaří získat podporu a přízeň úřadů pokračovatelům akcí Occupy na Vyšehradě, ukáže čas.

Pravdou je, že hnutí podpořila na počátku i skupina Anonymous. Na videu, které k tomu její členové natočili, zdůraznili, že jedině svobodní lidé mohou tvořit svobodnou společnost. A vyzvali: „Neseďte na zadku, nedělejte si falešné naděje. Neseďte v hospodě a nenadávejte u piva. Přijďte na Klárov a zapojte se v Occupy Praha.“ To je ale, zdá se, již minulost.

Počátky protestů v USA a Španělsku

Akce Occupy je přitom propojená i s aktivitami Skutečné demokracie teď (SDT), která uvádí ve spojitosti se svou iniciativou také heslo: Včera tanky, dneska banky.

Hnutí Occupy vzniklo loni v polovině září v Zuccottiho parku v New Yorku. Demonstranti tam tvrdili, že zastupují 99 procent Američanů proti jednomu procentu nejbohatších, kteří údajně nejsou dostatečně solidární se zbytkem společnosti. Park museli nakonec i tam protestující opustit v polovině listopadu, když majitel pozemku oznámil, že hygienické podmínky ve stanovém městečku jsou velmi špatné a park potřebuje uklidit.

Přesto se hnutí Okupujte Wall Street na podzim rozšířilo z New Yorku nejprve do dalších amerických, posléze i  světových měst. Na většině míst radnice protesty delší dobu tolerovaly, nakonec ale přistoupily k likvidaci stanových městeček. Vše kolem těchto protestů má přitom kořeny ve Španělsku, kde 15. května vloni vyšly statisíce lidí všech společenských vrstev, aby změnily to, co je s jejich zemí špatně.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…