Ostrá advokátka se pustila do ministra. Pospíšile, toto je na odchod

26.06.2011 9:58

Ministr Pospíšil musí odejít, až pak padne systém ovládání státních zástupců politiky. ParlamentnímListům.cz to řekla právnička Klára Samková. Kauza Drobil jí prý připomíná případ Jiřího Čunka, který zná detailně. A také fungování komunistických prokurátorů před Listopadem ´89.

Ostrá advokátka se pustila do ministra. Pospíšile, toto je na odchod

Kdo je pomyslnou žábou na prameni, bránící vyšetřování kauz s politickým pozadím? Tedy chycení oné první velké ryby, o které hovoří jako o průlomovém okamžiku české demokracie exministr vnitra a lídr VV Radek John? Co právník, to názor. ParlamentníListy.cz jich pro vás oslovily hned několik. Většina z nich odmítá o kauze Drobil a dalších hovořit s tím, že jim brání profesní čest. Jinými slovy o případu, ke kterému nejsou podklady ve formě trestního spisu, se prostě nemluví.

K tématu:
Profesorka Dvořáková vidí naději. Mafiáni se ale lehce nevzdají
Advokát Láska v HydeParku: Rampula je skutečná žába na prameni
Zoufalý Láska: Nezbývá moc času. Korupčníci jsou stále drzejší

Další z nich ale případ, který nejenže podle odborníků ukázal způsob financování politických stran, ale také údajně vysvětlil laikům princip fungování tzv. justiční mafie, komentují s chutí. Na viníkovi situace, kdy podle všeho někteří státní zástupci "umí" zastavit konkrétní politicky výbušný případ, se ale neshodnou.

Zatímco Václav Láska z české pobočky Transparency International vidí ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila jako člověka jednajícího pod tlakem někoho shora, Klára Samková, známá advokátka, bývalá poslankyně za OF a členka ODS, nyní zastupitelka MČ Praha 2 za TOP 09, jej označuje za člověka tolerujícího fungování tzv. justiční mafie.

SLEDUJEME: Kauza Drobil


Kozel prý nemůže být zahradníkem

"Tato situace vznikla za pana ministra Pospíšila. Není proto možné, aby jeden člověk napravoval to, co sám provedl. Tato obludná praxe se totiž táhne nejméně od kauzy katarského prince," konstatuje Samková. Šance cokoliv změnit je prý minimální bez Pospíšilova urychleného odvolání.

"On už je tak moc politikem a tak málo právníkem, že ve funkci nemůže setrvat. K právnímu rozkladu země došlo za jeho funkčního období, o tom není sporu. Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, o jehož slušnosti jsem přesvědčena, dokáže znovu rozjet vyšetřování v kauze Drobil pouze tehdy, pokud mu pan Pospíšil přestane klást překážky. Pod rouškou různých formalismů mu je klade, tím jsem si jistá. Prostě a jednoduše, ukončení období tzv. justiční mafie a setrvání ministra Pospíšila ve funkci, to nejde dohromady," říká natvrdo pro ParlamentníListy.cz právnička.

Čunek, Drobil. Jako přes kopírák

Mezi širší veřejností se Samková stala známou díky kauze Marcely Urbanové, ženy, která obvinila ministra Topolánkovy vlády Jiřího Čunka z korupce. V případech tak vidí paralelu. "Je to stejné jako v kauze Čunek. Úplně totéž. Ta byla také zastavena v momentě, kdy se advokáti měli přijet seznamovat se spisem, protože všechny důkazy byly provedeny a bylo též evidentní, že to půjde na státní zastupitelství a případ bude pokračovat dál podáním obžaloby. U kauzy pana Drobila bohužel nevím, zda vyšetřování dospělo do této fáze, ale jeví se mi to tak," vzpomíná Samková.

Jiří Pospíšil prý ostré kritice kolegů právníků čelil i tento týden na semináři společnosti Comenius za to že se údajně schovává za správní řízení s vrchním státním zástupcem Rampulou. "Nálada nejen u toho kulatého stolu byla a je v té souvislosti napjatá. Jestli pan Rampula neodejde okamžitě ze své pozice, tak mě nikdo nepřesvědčí o tom, že pan ministr Pospíšil nemá svůj osobní zájem na tom, aby se nezačaly vyšetřovat určité politické kauzy," tvrdí právnička.

Jako člověk, který prodělal vyšetřování Čunkovy sekretářky Marcely Urbanové, ví prý velmi dobře, jak se věci mají. Pomocí systému ovládnutí vybraných státních zástupců (který pro ParlamentníListy.cz barvitě popsal i Václav Láska) se kriminalizuje nejenom konkurence politická, ale i likviduje konkurence obchodní. "Třeba kauza František Chvalovský se projednává už 11 let, tady bylo naprosto natvrdo porušeno právo na spravedlivý proces. Jak v politice, tak soukromé sféře tu běžně jedou trestní stíhání na objednávku," varuje Samková.

Vzpomínka na předlistopadové prokurátory

A přidává další ze svých vzpomínek. Jako člověk, který měl v mládí velmi blízko českému disentu, prý pamatuje tehdejší trestní spisy vedené proti nim. " To má úplně stejné parametry. Všechno se odehrává jakoby v zákonných mantinelech, ale z těch mantinelů už létají třísky. Kauza Drobil je jen jednou z kauz pod taktovkou fenoménu jménem Vrchní státní zastupitelství Praha. A když je nešťastnou náhodou zájmový případ mimo kompetenci tohoto proslaveného Vrchního státního zastupitelství, tak se to musí okamžitě přehodit do spřáteleného prostředí," doplnila známá pražská právnička.

Poslanec Polčák: Vrhá to špatné světlo na všechny

Z politiků TOP 09 ale není jediná, kdo se na vývoj kauzy ministra svého koaličního partnera nedívá s důvěrou. Dalším takovým je i poslanec Stanislav Polčák. "Doufám, že postup městského státního zástupce bude jeho nadřízenými, zde asi Nejvyšším státním zástupcem, důkladně prověřen. Od začátku zastávám názor, že pokyn od paní státní zástupkyně Hercegové ke kauze Drobil byl spíše obecné povahy a že ta kauza neměla být zametena pod stůl," uvedl pro ParlamentníListy.cz Polčák.

Následné jevy spojené s kauzou, především mediálně zdokumentovaný souběh protichůdných informací od Městského státního zastupitelství a Protikorupční policie vyvolaly u poslance TOPky velice vážné otázky, jak to s podivnými pokyny vlastně bylo. "To je jednoznačně úkol pro Nejvyššího státního zástupce, aby vše prověřil. Ty tanečky, které okolo kauzy probíhají, vrhají špatné světlo na všechny, kdo stojí kolem," nechal se slyšet Polčák.

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman již na počátku června podal ministrovi Pospíšilovi návrh na odvolání pražského nejvyššího státního zástupce Rampuly. Rozhodnout by měl do poloviny července.

„Já předpokládám, že státní zástupci mají jasné důvody pro své rozhodnutí, až ta kauza skončí, třeba se ty důvody dozvíme. Ten systém je postaven tak, že zde je policie a pak jsou zde jednotlivé složky státního zastupitelství, ten systém počítá s tím, že na určitou věc je možné mít různý právní názor a konečný právní názor v té věci má v případě přezkumu věci nejvyšší státní zástupce. Počkejme tedy na něj, já nechci vysílat nějaké signály v tuto chvíli, nevím, jestli on do toho bude vstupovat, je to na jeho vůli. Ještě tu různé procesní možnosti jsou," řekl tento týden v rádiu Impuls Pospíšil.

Podrobněji:
Pospíšil se v kauze Drobil zastává stranického kolegy
Kauza Drobil ožívá. Tajný dokument a řev exministra
Justiční mafie chrání Drobila, naříká ČSSD. Dělat nemůže nic
Libor Michálek rozhořčeně: Tohle není právní stát. Nevzdám to
Policie jde proti zástupkyni. Nesouhlasí, že by Drobil neuplácel Michálka
Pan ministr vyčerpal svůj potenciál, tvrdí Okamura o Pospíšilovi

Koláž: hns

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…