Ostrý poslanec: Vláda je Jurský park. Složený z korytářů, kmotrů a dinosaurů

21.04.2012 8:56

TÝDEN S KUBEROU A KOSKUBOU Napjatý týden plný zvratů komentují dva muži opačného politického spektra - poslanec ČSSD Jiří Koskuba a senátor ODS Jaroslav Kubera. Tématem je další (de)stabilizace vlády kvůli rozkladu Věcí veřejných, posilování KSČM na posametovém maximu a sobotní demonstrace odborů, které chtějí demisi současné vlády.

Ostrý poslanec: Vláda je Jurský park. Složený z korytářů, kmotrů a dinosaurů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Fotokoláž.

Rozkol, který nastal uvnitř Věcí veřejných, je tentokrát zřejmě už definitivní. Dalo se to, co se stalo od Karolíny Peake čekat? Co myslíte, že bylo příčinou a že bude nyní následovat? Jak býv zvykem, poslanec Jiří Koskuba na toto téma reagoval velmi obsáhle.

"Věci veřejné byly voliči vysláni po obrovské mediální masáži do sněmovny s nadějí na očistu politiky i země. Nejen od korupce. Dokázali přesný opak. A, bohužel, pošpinili definitivně politiku jako celek. Dotkli se tím i mne osobně, sedím tam s nimi. Bezmocný. Tím i mých zásad a cti. To se prostě odpustit nedá. Bohužel, ještě hůře jsou na tom naši lidé, proti kterým pomohli schválit smršť tzv. reforem. Mnohdy nesmyslných a kontraproduktivních. A v tom je ten největší jejich problém, to největší provinění," řekl úvodem svého komentáře Koskuba.

 
Na to, zda se to dalo čekat, pak odpověděl zpočátku trochu neurčitě.
"Netvrdím, že nejsou ještě prostáčci, kteří vámi zmíněnou dámu považují za chytrou a charakterní. Nepřísluší mi to kritizovat. Máme svobodu slova i názoru. Já jsem názoru zcela opačného. Jako hlavní charakterovou vlastnost totiž vnímám kariérismus, touhu po moci, mediálním zájmu, po penězích.  Jinak by se svou bývalou stranou jistě od počátku nešla do koalice s  tzv. dinosaury. I ona je takto označovala. S ohledem na věk jistě Alzheimerovou chorobou netrpí. Nepošlapala by svým hlasováním drtivou většinu předvolebních slibů. A nakonec nezradila i své vlastní chlebodárce. Pochopitelně až v okamžiku, kdy jí hrozila ztráta postu a platu vicepremiérky. Vše je opravdu jen o korýtku. To ostatní jsou rádoby líbivé řečičky, divadýlko až lži," uvedl dále Koskuba pro ParlamentníListy.cz.
 
Dodal, že je to však přece jenom žena a nechce být proto ve své kritice až příliš tvrdý. "Snad je lépe to uzavřít konstatováním, že ji jako političku nepovažuji již za hodnou nejen mého zájmu. S vyjímkou situace, kdy i jí by bylo možné demokraticky odeslat na pomyslný politický hřbitov," konstatoval poslanec Koskuba.

Krev, pot a slzy
 
Na otázku, co bude následovat, pak Koskuba reagoval slovy: Krev, pot a slzy. "Nikoliv ale pro paní Peake, ani kolem ní shluklé zbabělé dezertéry. To pro normální lidi, kteří doplatí na to, co již trojkoalicí schváleno bylo a ještě být má! Vše ve značném kontrastu se slibem poslance:  „Slibuji věrnost České republice. Slibuji, že budu zachovávat její Ústavu a zákony. Slibuji na svou čest, že svůj mandát budu vykonávat v zájmu všeho lidu a  podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. Oni se však, slib neslib, koryt nevzdají. A nějak se dohodnou. Moc dobře tuší, že se mnozí do vysoké politiky již nikdy nevrátí. Jak do té skutečné, natož pak té, kterou za "vysokou" označuje pan Bárta. Přiznávám se, že z celých "slavných" VV jsem už schopen se jakž takž orientovat toliko ve výstupech paní Klasnové. To abych byl k veverkám spravedlivý," uzavřel první téma komentáře tohoto týdne pro ParlamentníListy.cz Koskuba.

Kubera: Vládní krizi jsem čekal, že takto brzy, nikoli

Podle senátora Jaroslava Kubery, se dala další vládní krize čekat. "Ovšem když jste se mě ptali minule, nepředpokládal jsem, že to bude za pár dnů, dával jsem tomu měsíc, dva. A zřejmě touto vše nekončí," posteskl si senátor v komnetáři  pro ParlamentníListy.cz. Podle něj to tentokrát vláda asi ještě ustojí.

"Uvidíme ve středu příští týden. Každopádně při těch dalších případných krizích se dá očekávat jediné, že se už červnový termín mimořádných voleb nestihne a budou muset být až v říjnu či dokonce po novém roce s přímou volbou prezidenta. A to může být, s dovolením, velké tóčo," konstatoval Kubera. V současné době předvídá, že poslanci VV se budou snažit udržet za každou cenu, poněvadž vědí, že se jim tak jako tak jejich dny ve vysoké politice krátí.

KSČM posiluje - pokud by přišly volby, mohla by vládnout po boku ČSSD

Komunistická strana Čecha Moravy má důvod slavit. Poprvé od revoluce jí podle výzkumu veřejného mínní vyslovilo sysmpatie tolik Čechů, že by se stala druhou nejsilnější stranou v Česku (po ČSSD). Znamená to tedy, že by se dostala i do vlády? Budou její preference ještě stoupat? A proč? To bylo tématem číslo dvě.

"Nárůst sympatií ke komunistům není volební, ale spíše protestní. Ti lidé jsou znechuceni a protestují tím, že říkají, že by je volili. Když ale pak stojí u uren, každý většinou volí to, co je mu blízké, v čem cítí sám pro sebe nejlepší výhody a cesty...komunisty volí vždycky pak znovu jen již ustálená skupina voličů. Nemyslím, že by tomu bylo jinak i tentokrát," myslí si senátor Kubera.

Je to důsledek vládnutí koalice, říká Koskuba

Koskuba má však odlišný názor. "Je to toliko pochopitelný důsledek politiky současné vládní trojkoalice. Plná ústa - huba mi sice připadá výstižnější termín, ale neslušný - antikomunismu. Přitom soudruhům svým chováním a hlavně činy voliče vysloveně nahánějí. To, že KSČM budou preference ještě stoupat, tím vyloučit nelze. Jen tak mimochodem, ono je totiž již skoro 23 let po Vítězném listopadu. Proto mnozí, co tvrdí, že budou volit komunisty, to nedělají z toho důvodu, že jsou fanatičtí rudí revolucionáři. Ale jako projev opovržení a vzdoru současným vládnoucím politikům," myslí si Jiří Koskuba.

Jako "socan" z toho radost prý nemá, protože jsou to hlasy, které unikají právě sociálním demokratům. "Ale umím to pochopit. Zvláště když jsem slyšel páně Kalouskův hodně obehraný antikomunismus minulý týden poté, co náš šéf ČSSD negativně reagoval na jeho vlastní narážku o možné koalici ČSSD s TOP09. Odmítnutý zhrzený ženich, není-li frajer,  přece často pak neprávem pomluví veřejně nevěstu. Takto lze s úspěchem pochybovat o jeho cti. Stejně jako o zdraví pana Johna. Ten ve čtvrtek prohlásil,  že se zbyteček veverek asi opět "obětuje" a možná zase podpoří vládu společně s vlastními dezertéry. Jen aby zabránili tragédii pro ČR, tj. vládě socdemáků s komunisty!  To prostě už nemá chybu. Kdysi jsem sháněl a četl jeho Memento. Rozhodně mi autor této knihy vůbec nepřipadal jako naprostý hlupák. Pak to tedy znamená, že zřejmě zešílel. Je mi ho naprosto, ale už naprosto líto. Je důkazem, kam až může člověk klesnout, dělá-li to, na co vůbec nemá. Je rovněž smutné, že jeho poslední pomatené výstupy mne vždy nutí k myšlence zvolat: Hoďte na něj síť!," konstatoval dále v komentáři pro ParlamentníListy.cz Koskuba.
 
Podle něj se není tedy čemu divit, protože když lidé slyší jak Radka Johna, tak další trojkoaliční "kumpány," že jim zcela logicky připadá třeba poslanec Kováčik jako slušný a chytrý člověk. On taky je. A to ještě buďme rádi, že v rámci stranické disciplíny soudruzi nezměnili svůj název a poněkud neobnovili složení svého poslaneckého klubu," uvedl dále Koskuba.

Demonstrace odborářů chce donuti vládu k demisi

Odboráři v týdnu nazvaném STOP VLÁDĚ uváděli, že Prahu zaplaví desetitisíce demonstrantů proti vládním reformám a vládě samotné. Ozývaly se i hlasy, že protesty budou pokračovat do doby, než vláda podá demisi. Přinese tedy tento pro mnohé kýžený efekt právě tato demonstrace?
 
"Žlutým odborářským bossům nevěřím ani slovo - a protestu jimi na na oko zorganiovaným také ne. Vládu k demisi lidé svezení do Prahy autobusy donutit nemohou," řekl v komentáři pro ParlamentníListy.cz senátor Kubera. Podle něj je nejvtší problém to, že se v Česku stále hovoří o nějakých spravedlivých reformách, ale ty existovat nemohou.
 
"Všichni chtějí a souhlasí s tím, aby se šetřilo. Ale běda, když mají patřit k těm, kterých se to týká. To hned volají, ať se šetří u jiných. Já vím, vláda by taky měla řešit urgentnji jiné věci, než dokola stále budované nové nějaké registry, počítačové sítě a vybavení, které stojí velké peníze, ale v jádru prostě platí, že bez reforem to nepůjde,"  konstatoval dál Kubera. A přidal varování, aby do těhc současných "bolístek" s ekterými se tu pereme mnohdy až nesmyslně, nezasáhla nějaká mezinárodní situace, krize. "Ale aspoň bychom se zase na nějaký čas semkli. To Češi totiž umí jen ve vyhrocených chvílích, když je jim nejhůř. Na dlouho jim to ale stejně nikdy nevydrželo," uzavřel komentář tohoto týdne senátor Kubera.

Koskuba: Revoluci nepředpokládám, tak snad jedině ty volby

"Bohužel, to rozhodně ne. Tuto vládu krom řádných voleb neudolá asi nic.  Revoluci zatím, s lítostí ,nepředpokládám. Prostě se spolu sešli ti praví dinosauři, kmotříčci a korytáři. Takový podivný Jurský park, jak by ještě před volbami řekli veverčáci. Osobně však s napětím čekám, kolik lidí demonstrovat půjde. Chápu jejich naštvanost a je bezpochyby čas, aby se projevili. Mlčeli už dost dlouho. Nyní za to začínají i platit. Dovedete si vůbec představit, co by pod touto vládou asi už vyváděli takoví Frantíci? " reagoval na toto téma Koskuba. A přidal tři důvody, které pokládá jako "ano" pro protesty.

Tím prvním je prý lež pana premiéra, že se šetří hlavně na výdajích státu. Poté jeho zveřejněné povinné hlášení do Bruselu, kde je tomu přesně naopak! Dvě třetiny tzv. úspor jsou prašulky vytažené přímo z kapes lidí!.Včetně seniorů, mladých rodin, policistů, hasičů, učitelů...."To se to spoří z cizího, co?" ptá se sociálnědemokratický poslanec a pokračuje v dalších dvou důvodech.  
 
"Tiskovka po jednání vlády, kde politicky zatím nesmrtelný pan Kalousek pravil, že vklady u našich bank jsou pojištěny na 100 tisíc Eur, tj. 4.000 000 Kč (???). Doufám, že jsem se přeslechl. Pochybuji, že by takový hráč předem prozradil, kam až s devalvací koruny chce jít. Všimněte si však, že slovo "falešný" jsem taktně vynechal," uvedl dále Koskuba a zakončil to třetím důvodem.
 
Tím je podle něho již konkrétní, jasná kritika dopadů reforem ministra zdravotnictví Leoše Hegera. "Jeho další úmysly ani komentovat nemíním. Není vám divné, že pan ministr Julínek padl jenom při vyslovení záměru. Nu a nyní se jede dál?"



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…