Petr Hájek se otřeseně svěřuje a cítí, že dnes se něco změnilo

28.09.2012 20:12

Vicekancléř prezidenta republiky Petr Hájek exkluzivně ParlamentnímListům.cz popsal podrobnosti útoku na Václava Klause. Byl s ním po celou dobu v nemocnici. Podle něho jde především o naprosto šokující selhání prezidentovy ochranky a překročení Rubikonu.

Petr Hájek se otřeseně svěřuje a cítí, že dnes se něco změnilo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Hájek

Přestože bylo těsně po útoku na hlavu státu v Chrastavě uváděno, že Václav Klaus po střelbě z airsoftové pistole žádné zranění neutrpěl, pravda je zcela jiná. Vicekancléř Petr Hájek redakci ParlamentníchListů.cz uvedl, že má prezident pět ran na ruce, které krvácí. Klaus byl odvezen do Ústřední vojenské nemocnice v Praze, kde s ním Hájek byl.

Byli jsme zvyklí na klid. To se změnilo

„Má zranění na paži, má tam pět ran, které krvácely. Ale tady jde především o to, že to je překročení dalšího Rubikonu. Jde o strašné selhání ochranky a vlastně celého systému. Příliš jsme si zvykli, že je tu klid, ale evidentně to vůbec není pravda,“ řekl redakci Petr Hájek.

SLEDUJEME Střelba na Klause

Ten vyvrací různé bagatelizace, že jde jen o atrapu pistole. „To není vůbec žádná sranda. Někdo vytáhne pistoli a jen náhodou to nebyla klasická střelná zbraň. Ale i nehledě na to, ta kuličková pistole ho mohla třeba výstřelem do oka zabít. Pokládám za neskutečné, že někdo vytáhne pistoli a nikdo s tím v tom okamžiku nic neudělal,“ říká šokovaný vicekancléř.

Sám byl nadto zděšen skutečností, že si pachatel po přímém útoku na hlavu státu, nejvyššího ústavního činitele v zemi, stihl popovídat s novináři a dokonce si zapálit cigaretu. Až poté byl policií zadržen. Na fotografiích, kde sedí v policejním autě, se usmívá, a před tím novinářům řekl, že se považuje za komunistu.

Lékař vyjádřil obavu nad otravou

K útoku se pro ParlamentníListy.cz vyjádřil i další z prezidentových nejbližších spolupracovníků, jeho tajemník a ředitel politického odboru prezidentské kanceláře Ladislav Jakl.

„Nedivil bych se, kdyby ti všichni nenávistní levicoví intelektuálové vydávali dnešní útok za projev svobodné občanské společnosti. Magoři byli vždy, ale nenávist v médiích je pro ně inspirací,“ uvedl ve zjevném rozčílení naší redakci Jakl.

Obavu nad zdravotními následky vyjádřil i poslanec a lékař Boris Šťastný (ODS). „Nevidím rozdíl mezi klasickou zbraní střílející olovo a malorážkou střílející plastické kuličky na prezidenta nebo jakéhokoliv člověka, protože i airsoftovou zbraní se dá zmrzačit člověk, třeba vystřelením oka, a dá se zabít tím, kdyby ty střely byly například otrávené,“ vysvětlil.

Šéf komunistů se tvrdě distancuje

Patrně i vzhledem k tomu, že se šestadvacetiletý pachatel označil za komunistu, šéf KSČM Vojtěch Filip se od celého incidentu tvrdě distancoval. „KSČM se od útoku na prezidenta ČR Václava Klause naprosto distancuje. S naší politikou je neslučitelné násilí a jakékoli činy s ním spojené, byť jen náznakem, odsuzujeme.“

Na prezidenta při slavnostním otevření mostu v Chrastavě několikrát vystřelil šestadvacetiletý mladík. Střílel z pistole na hraní airsoftu a z bezprostřední blízkosti, jak dokazují záběry TV Prima Family. Přihlížející prezidentova ochranka jej ponechala bez povšimnutí.

„Stál jsem vedle prezidenta, když mu muž z druhé strany přiložil k boku pistoli a několikrát stiskl spoušť. Slyšel jsem několik cvaknutí. V první chvíli jsem vůbec nevěděl, o co jde,“ uvedl starosta Chrastavy Michael Canov. Rovněž liberecký hejtman Stanislav Eichler, který celý incident sledoval, nijak nereagoval.

Politici napříč celým politickým spektrem útok odsoudili, mnohdy i velmi důrazně a tvrdě (více ZDE). Oproti tomu premiér Petr Nečas to pouze označil za politováníhodnou událost, která by se neměla stávat.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…