Po pořadu Jílkové zuřila bitva o sockartu dál: Špatný Drábek a úder od Peake

10.05.2013 9:10

V diskusi k sKartám v pořadu Máte slovo na ČT karty hájil bývalý ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek. Podle mediálního odborníka Jiřího Balvína se mu to ale rozhodně nepodařilo, už proto, že hájil neobhajitelné. A poslankyně LIDEM Dagmar Navrátilová rovnou napsala, že se stydí, že je s tímto člověkem ve vládní koalici a podílela se hlasováním na takto pochybném projektu.

Po pořadu Jílkové zuřila bitva o sockartu dál: Špatný Drábek a úder od Peake
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předsedkyně strany LIDEM Karolína Peake

Anketa

Co má udělat vláda se sociální kartou?

hlasovalo: 3971 lidí

U Jaromíra Drábka v podobných diskusích prý Balvín zaznamenal posun, ovšem rozhodně ne pozitivní. „Já to vidím spíše horší,“ popsal pro ParlamentníListy.cz Jiří Balvín. „Nebyl schopen to obhájit a bohužel prostě politik takovouhle závažnou věc, jako jsou sKarty, kolem které se rozpoutala takováhle mediální bitva, musí obhájit,“ míní bývalý ředitel České televize.

O včerejší diskusi u Jílkové podrobně ZDE

Navíc jsou sKarty podle něj už stejně beznadějným projektem. „To se nedá obhájit. To je strašně zprofanované a napadané i členy koalice,“ uvedl Balvín.

Dalším politikem v diskusi byl předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek, který se podle průzkumů se svou stranou dostane po volbách do Poslanecké sněmovny. Ten podle Balvína nezačal nejhůře. „Ze začátku působil pozitivně, ale pak zbytečně agresivně. A bylo vidět, že na tom chce lovit politické body," vysledoval analytik.

Tato razance je podle něj dlouhodobým Bělobrádkovým problémem, který může poškodit i jeho stranu, cílící na voliče, kteří na podobnou agresivitu nejsou zvyklí. "KDU-ČSL nemůže takhle agresivně vystupovat. KDU-ČSL musí vystupovat jako ochránce občanů,“ vysvětluje mediální odborník.

Z diskutujících v pořadu zhodnotil Balvín i výkon koordinátora projektu sKaret Rostislava Schwarze. „Ten hrál jednoznačně na ochranu držitelů sKaret vůči exekutorům. A to bylo zbytečné,“ míní Balvín. Právě ochrana před exekutory je podle obhájců sKaret jedním z velkých plusů. Například právní rámec či stále nedokončená identifikační funkce karty ale obhájci tolik zmiňována nebyla, což je podle Balvína velký problém.

Televizní diskuse hluboce zasáhla i místopředsedkyni strany LIDEM Dagmar Navrátilovou. Ta reagovala tiskovým prohlášením, které médiím rozeslala již v průběhu noci. „Po zhlédnutí diskusního pořadu Michaely Jílkové Máte slovo na téma sKaret je mi bídně,“ svěřila se poslankyně se svými bezprostředními dojmy.

Zástupkyně Peake: Stydím se

Exministr Drábek podle ní hraje roli „posledního Mohykána“ ve filmu „Jepičí život sKarty“. A dva pánové, kteří měli jeho argumenty podporovat, projektový manažer Schwarz a mladý student Tomáš Zajíček, prý předváděli takové výroky, že nad nimi zůstává rozum stát. Například argument, že jedině na sKartě bude každá platba z účtu zadarmo, je prý směšný, protože již dnes řada bankovních domů poskytuje tyto služby bezplatně také.

Sledování exministra Drábka přivedlo k hlubokému pokání poslankyni a 1. místopředsedkyni strany LIDEM Dagmar Navrátilovou. „Musím konstatovat, že se stydím, že jsem koaliční poslankyní a tudíž svým způsobem nesu spoluzodpovědnost za tak nevyvedený projekt, jakým sKarta bezesporu je,“ napsala v prohlášení, které zaslala brzy ráno ParlamentnímListům.cz.

Úmysl byl podle ní na počátku dobrý - zabránit zneužití dávek a zjednodušit byrokratické potupy. „Výsledek je však tristní. A tak si marně lámu hlavu nad tím, co současnou ministryni Müllerovou vede ktomu, že agónii sKaret stále prodlužuje,“ napsala v reakci poslankyně Navrátilová.

Celé vyjádření Dagmar Navrátilové ZDE

Již před televizní diskusí se proti sKartám v Poslanecké sněmovně ostře vymezil premiér Petr Nečas. Ten uvedl, že vláda v tomto případě byla obelhána úřadem ministra Drábka. „Vedení Ministerstva práce a sociálních věcí, v podobě minimálně tehdejšího prvního náměstka (Vladimíra Šišky), rozhodlo svévolně, rozhodlo nezodpovědně, rozhodlo proti vůli vlády,“ uvedl Nečas.

Na jeho slova bezprostředně zareagoval bývalý ministr Drábek. Podle něj si premiér mohl materiály k sKartám, včetně smlouvy s Českou spořitelnou, klidně prostudovat, protože je celou dobu měl k dispozici. „Jestli to nesledoval nebo neuměl či nechtěl, tak je to skutečně jeho problém,“ vzkázal Nečasovi.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…