Počítačoví piráti jdou ztrestat Kalouska i za to, co neudělal

07.05.2012 15:09

REVUE Hackerská skupina Anonymous opět aktivně vstupuje do politického dění v Česku. Anebo ten vstup alespoň avízuje. Jenomže tentokrát se terčem jejich útoku má v pondělí v osm večer již opakovaně stát web ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09). Ovšem důvodem má být smyšlená zpráva o "dani za vzduch". O žádné takové však ministerstvo financí neví.

Počítačoví piráti jdou ztrestat Kalouska i za to, co neudělal
Foto: rep
Popisek: Hackerská skupina Anonymous

„Jednání Miroslava Kalouska a TOP 09 ve věci daně za vzduch nás zaskočila, proto můžete čekat odezvu,“ uvádějí zástupci skupiny Anonymous Czech.

A dodávají, že v celosvětové akci nazvané Operace čistý vzduch 7. května ve 20 hodin zautočí na weby miroslav-kalousek.cz a top09.cz.

„Podle Miroslava Kalouska má každý člověk platit měsíční daň za vzduch, takzvanou ekologickou povšechnou daň. A to bez ohledu na to, zda se jedná o nemluvně, nebo starce. Poplatek tak zasáhne celou českou populaci bez výjimek. Částky budou začínat na 30 korunách za měsíc. Zastavme ho. Před touto novou daní doslova nebude úniku,“ uvádějí důvody svého útoku Anonymous na sociální síti.  Zdá se však, že tentokrát ho plánují ztrestat za něco, co není jeho (a ani ničí) vinou.

Otázkou tak je, zda nejde o pouhý vtípek. Zmiňovaný důvod protestu - daň za vzduch - byl totiž aprílovým žertíkem, který se tvářil jako exkluzívní seriozní informace na Týdnu.cz. Poté, co redakce odhalila, že nejde o skutečný další plánovaný útok na peněženky Čechů, zůstává záhadou, do jaké míry vážně myslí svůj hackerský útok i Anonymous.

´

Anonymous: Jsme připraveni použít techniku, která všechny zaskočí

Ti totiž celkem vážně konstatují ve své výzvě, že daní za vzduch jsou omezována lidská práva, neboť každý člověk má právo na život, ať je chudý, nebo bohatý. „Vaše jednání bude potrestáno, pokud budete pokračovat v prosazování této věci, budeme nuceni použít techniky, které neznáte a které vás zaskočí. Všechny,“ zaznívá pak poněkud temné varování z řad skupiny hackerů, která stále víc straší vlivné politiky a bankéře na celém světě, Česko v posledních měsících nevyjímaje.

To, zda je ministr financí Miroslav Kalousek o plánovaném útoku informován, a zda byla využita nějaká opatření, se ParlamentnímListům.cz zjistit dosud nepodařilo. Nereagoval na sms, telefon nezvedal.

Od záměru ustoupit Kalousek asi nehodlá

I když ParlamentníListy.cz ověřovaly skutečnost i na ministerstvu finací, k žádné změně v rozhodnutí o této dani prý skutečně nedošlo. "Ne, opravdu o ničem takovém nevíme, nic takového nebylo ani v návrzích či schvalování. Pokud si vzpomínám, pak tento nápad zazněl opravdu snad jen jako vtip z jednoho média," uvedla pro ParlamentníListy.cz  Veronika Lukášová z tiskového odboru.

Ačkoli jde tedy o "fake", pravdou je, že řadě českých občanů se podobný návrh zřejmě zdaleka nejeví jako nereálný. Daně stoupají navzdory předvolebním slibům některých stran, a tak není divu, že informace, jež Týden, cz zveřejnil, zapůsobily na mnohé jako červený hadr na býka. Mimo jiné například totiž uváděly:

Jisté však je, že Kalouskův úřad má pro zavedení nové daně zdůvodnění a zřejmě od něho nehodlá ustoupit. "Česká ekonomika roste letos ještě pomaleji, než jsme očekávali. Abychom propad vyrovnali, přistoupili jsme k poměrně významným úsporám ve státní sféře. Aby škrty v úřadech nemusely být opravdu drastické, zvažujeme zavedení tohoto poplatku,"bylo napsáno ve smyšleném článku Týdne.cz jako citace ministra financí Kalouska. Dokonce s tím, že přiblížil i výši platby. Vyplývalo z toho, že by každý Čech měl zaplatit od třiceti do sta korun měsíčně. Záleželo by na tom, v jaké části republiky žije, tedy jak čistý vzduch má šanci dýchat."

Třicet korun měsíčně by podle aprílové zprávy, na kterou chtějí reagovat Anonymous, platili obyvatelé nejvíce znečištěných lokalit v zemi. Tedy tam, kde jsou emisní limity polétavého prachu překračovány až stokrát za rok. Stovku měsíčně by zaplatili prý naopak lidé z horských oblastí Česka, kde je kvalita vzduchu dlouhodobě nejlepší.

Protestují nejen Anonymous

Server, kterému se podařilo takto zmást své čtenáře a zřejmě i hackerskou skupinu, jež děsí mocné na celém světě, pak navrch ještě přidal další zaručenou informaci o možných protestech.

"Pan ministr se tímto nápadem směje lidem do ksichtu," nechal se prý slyšet například šéf Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Zavadil. A tím to nekončí - samozřejmě je přidaná i výhrůžka, že v případě toho, že bude daň prosazena, zemi zaplaví masové protesty. Už jen jako evergreen a perlička zní dodatek, že proti "novince" brojí také ekologové a starostové znečištěných obcí.

Anonymous bojují stále aktivněji

Hackerská skupina Anonymous o sobě dává vědět stále častěji, na mnohých místech světa. Pranýřuje nepravosti ve společnosti, včetně nepravostí mocných. Také v Česku už potrápila všechny parlamentní strany, OSA, vládu. Naposledy o sobě nechala slyšet 28. dubna, když na podporu začátku protestů Occupy Prague vyřadila weby čtyř politických stran. Plánuje také podpořit Den probuzení 12. května a okupaci Úřadu vlády dne 22. května. Objevily se již také výzvy k akci „Operace zatmění“ plánované na 19. května jako útok proti řadě českých médií.

Ať už je tedy tato zpráva - výhrůžka o zablokování webů blízkých ministru financí Kalouskovi pravdivá, či nikoli, pravdou je, že ani českým Anonymous nechybí smysl pro humor. A ani občasné snahy o to zjistit, jak bude naloženo s dezinformací. Před několika dny totiž například vypustily záměrně mylnou informaci o tom, že hodlají vystoupit z anonymity a založit politickou stranu nazvanou Legie anonymních občanů. Nutno dodat, že v USA se tyto snahy objevily velmi reálně a je prý skutečně možné, že budou dotaženy do konce. Čeští Anonymous se však k ničemu podobnému dle svých prohlášení nechystají.

„Ano, byli jsme to my, kteří vypustili zprávu o tom, že někteří členové Anonymous vystoupí z anonymity a založí politickou stranu a jak mnohým z vás již došlo, zpráva nebyla pravdivá. Touto akcí jsme chtěli vyvolat diskusi o tom, jak vnímáte naši myšlenku a je vidět, že každý z vás/nás ji vnímá jinak,“ uvedli jako vysvětlení v jednom svém videu na internetu Anonymous.

A vysvětlili dále, proč to v Česku udělat nechtějí.

„Jsme přesvědčeni, že u nás jsou strany, kterým se nebojíme dát hlas. Nebudeme je jmenovat, nebudeme je otevřeně podporovat. Volba je na každém z vás. Je na vás i rozhodnutí, jestli se zúčastníte dění v České republice a k volbám vůbec půjdete. Je ale samozřejmé, že pokud k volbám někdo nejde, sám se tak připravuje o možnost ovlivnit budoucnost naší země. Pokud bude potřeba revoluce, tak ji podpoříme. Pokud se situace vyvine tak, že současná garnitura povede naši zemi takovým způsobem, že do příštích voleb by ji dostali do přílišných problémů, sami revoluci vyvoláme. Sílu a prostředky k tomu máme dostačující. Důležité však je, abyste s námi komunikovali. Komunikačních kanálů máme dost. Používejte aktivně Facebook, Twitter, IRC a další,“ uvádí skupina anonymních mladých lidí, ke které se hlásí jen v naší zemi již tisíce sympatizantů.

Přesto připouští, že v programu takzvané Legie anonymních občanů jsou obsaženy body, které vidí tato skupina jako zásadní. „Toto je naše idea – idea Anonymous,“ uzavírají.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…