Pokusíme se vrátit důvěru občanů v politiku, říká Peake

20.06.2013 18:28

Hostem čtvrtečních Impulsů Václava Moravce byla vicepremiérka vlády v demisi a předsedkyně strany LIDEM Karolína Peake. Promluvila o tzv. „dotahovací vládě,“ která se chce pokusit navrátit důvěru občanů v politiku.

Pokusíme se vrátit důvěru občanů v politiku, říká Peake
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karolina Peake

„Bude to vláda dotahovací a na dotažení čekají důležité věci, např. nový zákon o státním zastupitelství. Bude to vláda pokusu o navrácení důvěry v politiku,“ podotkla Peake s tím, že vládě by mohla pomoci obnova země po povodních, dotažení zákona o politických stranách a podobně.

Na tahu je prezident

Peake ale v pořadu opakovaně zdůraznila, že je třeba počkat na to, jak se rozhodne prezident Miloš Zeman. Předčasné volby podle jejího názoru nejsou vyloučeny, nesmíme zapomínat také na to, že prezident může sestavením vlády pověřit někoho jiného.

Nové programové prohlášení vlády by mohlo být hotové v řádu dnů, protože stávající koalice má jedno tzv. schované v šuplíku - na něm by se nová vláda neměla zadrhnout. Teoreticky může dojít také na personální změny ve vládě, podle Peake by o nich mohl mluvit právě i prezident Miloš Zeman. „Redukční dieta by byla možná, ale nevím, jestli by byla na poslední rok úplně nutná,“ poznamenává Peake. Ke konkrétním jménům se však nechtěla vyjadřovat. Odmítla komentovat i otázku, zda by se ráda vrátila na Ministerstvo obrany.

Němcová versus Kalousek

Peake také pochybuje o prohlášení, že Němcovou bude ve skutečnosti ovládat ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Němcová je v politice již patnáct let a mezi politickými mužskými matadory se umí pohybovat.

V pořadu také prohlásila, že bude dobré provést analýzu zásahu policistů na Úřadu vlády ČR. V tuto chvíli je situace zjitřená, ale až se prach usadí, bude podle Peake dobře, když bude analýza na stole. Zatím není jisté, dokdy bude tato analýza hotová, a vzhledem k vládním změnám nemusí být hotová vůbec.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…