Politika nepáchne rozkladem. Kněží oponují Halíkovi. Nečas je výborný

02.05.2012 17:02

Negativní názor na nynější politickou garnituru vyjádřil kněz Tomáš Halík, když o české politice prohlásil, že páchne rozkladem. Církev ovšem nezní jedním hlasem, protože kněz Stanislav Přibyl naopak poukazuje na to, že nikoho lepšího a kompetentnějšího, než je premiér Petr Nečas či předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová, bychom nenašli.

Politika nepáchne rozkladem. Kněží oponují Halíkovi. Nečas je výborný
Foto: halik.cz
Popisek: Filozof a katolický kněz Tomáš Halík

Znechucení z politiky není patrné jen z demonstrací a nejrůznějších protestních akcí, mluví se o něm veřejně na všech možných fórech a v klidu nenechává ani církev. „Česká politika dneska páchne rozkladem,“ konstatoval rezolutně v úvodu pořadu Českého rozhlasu 6 Zaostřeno na církve kněz Tomáš Halík s tím, že v době politické krize a nepokojů se otevírají nové možnosti extremismu.

Ve své kritice nešetřil ani ty, proti nimž se protestuje, ani ty, kteří demonstrují. Podle kněze pravice zklamala hlavně tím, že nedokázala ani trochu vysvětlit lidem své kroky. „Já se nedivím lidem, kteří masově vycházejí do ulic. Ale politiku není možné budovat na emocích, ale na rozumu. Když někdo odmítá situaci A, musí mít plán B – a ten tady skutečně nevidím,“ upozornil Halík.



Nenašli bychom světějšího premiéra a předsedkyni sněmovny  

Mnohem většího zastání se politikům dostává u katolického kněze Stanislava Přibyla. „Tak ostré soudy, jak říká kolega Halík, bych nepronášel. To je přehnané, ale on si tím spíš vytváří svou vlastní pseudokulturu etiky. Politice by rozhodně prospěla křesťanská morálka, ale samozřejmě že se to netýká jen jí,“ říká pro ParlamentníListy.cz kněz Stanislav Přibyl.

„Vezměme třeba premiéra Nečase nebo předsedkyni sněmovny Němcovou. Co by lidé chtěli? Najděte mi někoho lepšího na tuto funkci, někoho světějšího, kompetentnějšího. Já si myslím, že to jsou velmi dobří lidé. Když se mluví o politicích v beztvarém plurálu, tak jen negativně. Ale když se bavíme o konkrétních lidech, zjistíme, že mnohdy není o nich zapotřebí říkat něco špatného. „Proč tedy zobecňovat, že je všechno v rozkladu. To bych si já nedovolil,“ upozorňuje kněz.

V politice by měly hrát důležitou roli čestnost a poctivost

Podobného názoru je i pomocný biskup pražský Václav Malý. „Myslím, že je třeba rozlišovat. Jsou slušní politici, ale také politici méně slušní. Takže bych rozhodně nezevšeobecňoval,“ říká pro ParlamentníListy.cz Václav Malý, který vešel v širokou veřejnou známost za sametové revoluce, kdy moderoval statisícová shromáždění na Letenské pláni nebo na Václavském náměstí.

Přestože nynější politickou garnituru nezatracuje, má jasno o tom, co z pojmů křesťanské morálky by si její představitelé měli vzít za své. „Rozhodně čestnost, poctivost a smysl pro spravedlnost jsou  všechno vlastnosti, které by v politice měly hrát důležitou roli a podle nichž by se měli politici řídit,“ má jasno probošt metropolitní kapituly u sv. Víta Václav Malý.



Kněz uvažuje o založení manifestu spokojených lidí

Kněz Stanislav Přibyl má už dost protestních petic proti všemu možnému. „Nejradši bych si na rozdíl od všech těch petičníků založil nějaký manifest spokojených lidí, kteří si zametou především na svém dvorku a uvědomí si, že tady mají nejlepší z možných systémů a že není důvod k zásadní nespokojenosti,“ tvrdí duchovní. „Krásně nám to říkal náš otec spirituál, že se nesmíme dívat na svět skrze vlastní zašpiněné brýle,“ považuje právě tohle Přibyl za osvobozující pohled.

Ani Václav Malý si nemyslí, že je u nás všechno špatné, jak zaznívá z mnoha stran a bylo to slyšet i na nedávné stotisícové demonstraci odborů a občanských iniciativ na Václavském náměstí v Praze. „Myslím, že je to jednostranné vidění. Je třeba rozlišovat dobré kroky a kroky špatné, ale rozhodně bych to nehodnotil, že politická situace je katastrofická,“ prohlašuje  pro ParlamentníListy.cz pomocný biskup pražský Václav Malý.




Pořady jako Hyde park lidi jen rozeštvávají

Pro kněze Přibyla jsou spokojení mlčící většinou. „Když sleduji v televizi Hyde Park, tak tam nahoře běží taková žumpa. Tím, že vůbec takovéhle hydeparky jsou, že se pořád jen něco rozeštvává a pořád na něco negativního poukazuje, samozřejmě vzniká tenhle akusticko-optický dojem, že je všechno úplně špatně. A když se člověk rozhlédne kolem sebe a vidí, co všechno se opravilo, udělalo, nebo že máme plné obchody, tak je to jiné. Co ti lidé chtějí?“ klade kněz řečnickou otázku.



Mezi svými věřícími nespokojené nenachází. „Oni pracují. Kdo se jenom nesžírá a věnuje něčemu tvůrčímu, tak na tyhle nesmysly nemá čas. Samozřejmě něco špatné v politice je, já to neretušuju, ale to je všude. Na každé úrovni se dějí věci kalé i nekalé. Ono to někdy vypadá, jako by politika měla být nějaký segment vytažený ze společnosti někam stranou a že to je jediné to špatné. Ale  je to naopak. Kdybychom si vzal cokoli jiného, třeba i uvnitř církve, tak tam najdete také spoustu špatností,“ tvrdí pro ParlamentníListy.cz kněz Stanislav Přibyl.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…