Pravicový Havlík: Jen škrty a zvyšování daní. To ulice nepřijme

03.08.2011 21:51

Islandská cesta je sice zajímavá, ale nemůže být univerzální šablonou řešení pro státy. Pro ParlamentníListy.cz to uvedl Petr Havlík, spoluzakladatel ODS, se kterou se posléze rozešel. Přesto by si vládní elity podle něj měly vzít z Islandu poučení, že ulice jenom škrty a zvýšení daní dlouhodobě nepřijme. Řešením krize důvěry v politiku pak je podle Havlíka v elitách dnes stojících mimo ni.

Pravicový Havlík: Jen škrty a zvyšování daní. To ulice nepřijme

Každý den lze v diskuzích pod články číst příspěvky dovolávající se takzvané islandské cesty, kde moc ve státě v podstatě převzala „ulice", která sesadila vládu, dosadila novou a hodlá stíhat ty, kdož podle ní můžou za to, že se Island ocitl na pokraji bankrotu.

Související: Petr Havlík: Islanďané jsou pašáci


„Ten problém není černobílý a neexistuje nějaký univerzální mustr, kterým v té či oné zemi lze řešit různé dopady krize, protože i ty krize jsou různé. Možná nejde jen o ekonomický rozměr, ale i o krizi správy země a krizi důvěry a odpovědnosti. A hledat univerzální jednotící moment, který by byl pro všechny země fatální, to určitě nejde," myslí si Petr Havlík, zakladatel politické strany Občané.cz.

Tomu nicméně přijde zvláštní, že se podobným příběhům věnují média jenom selektivně. „Tam je zajímavý ten moment jakési i občanské vzpoury nebo jakéhosi občanského vzdoru, který vyústil v tlak na politickou reprezentaci," zdůrazňuje pro ParlamentníListy.cz Havlík.

Jen škrty a vyšší daně ulici neuspokojí

„Myslím, že se ukazuje, že když někdo chce řešit krizi jenom škrtáním výdajů a zvyšováním daní a neřeší to zapeklité téma ztráty veřejných zdrojů a korupce, tak většinou bývá úspěšný jen krátkodobě, protože ulice ten způsob řešení nepřijme. V tomto ohledu by Island mohl být jakýsi apel pro naše vládce, aby si vyhodnotili ty různé příběhy a vzali si z nich nějaké poučení," dodal Havlík.

Čtěte také: Keller: Islandská revoluce. A miliony ožebračených důchodců k tomu


Mluví-li se o krizi, pak Havlíka nepřekvapují koaliční tahanice o rozpočet pro příští rok. „Na to už jsem upozorňoval s předstihem, protože bylo jasné, že odhady v příjmové stránce rozpočtu jsou optimistické a míjí se se skutečnou realitou. A to nemyslím jen nižší výběr daní, ale i nižší výběr zdravotního a sociálního pojištěni, kde z logiky věci vyplývá, že to nemůže snižovat, ale prohlubovat deficit státního rozpočtu," konstatoval spoluzakladatel ODS.


Dnes opouštějí, co sami založili

„Podle mě ten trend výpadku daní a zdravotního sociálního pojištění, ten už začal za Topolánkovy éry. Tehdy Kalousek přišel s nápadem superhrubé mzdy, a to znamenalo výpadek. Takže vláda teď opouští všechny svoje programové fundamenty. Říkají prostě, přistoupíme k progresivnímu zdanění, začínají hledat díry všude možně. To, že jsme mohli a měli celá léta používat výnosy z dividend ČEZu na případný rezervní důchodový fond, bylo zasvěceným jasné už dávno dopředu a tady je to už poslední zoufalý krok, kdy všechny ostatní recepty selhaly," upozorňuje ParlamentníListy.cz Havlík.

Také jsem napsali: Naštvaný Kalousek: Véčka! Projídáte rozpočet


Podle něj přitom tenhle trend souvisí s ekonomickou krizí jenom částečně. „Česká ekonomika kupodivu téměř neuvěřitelným způsobem přežívá lépe než naše drahá administrativa. Takže já bych určitě viděl úspory ve správě státu, což vidíte na tom, že náměstek ministra vnitra, který tam působil jenom dva měsíce, dostal odměnu 260 tisíc. A to je jenom jeden exces, který se někde objeví, čili kdyby se to sečetlo, je toho daleko víc," dodal Havlík.

Související: Radku Johne, kde jsi? Lidi zajímá, proč úředník bral 263 tisíc měsíčně


Tisíce firem daní v daňových rájích

Ten za další problém označil, že patnáct tisíc českých daňových subjektů daní v daňových rájích. „To samozřejmě představuje výpadky na příjmové stránce státu. Čili další problém je, že jsme nejenom přeborníci v korupci, ale také v daňové optimalizaci, chcete-li. A pokud ti lidé nebudou cítit nějaký pozitivní, silný vztah ke své zemi a nebudou věřit, že lidé, kteří vládnou, vládnou efektivně a spravedlivě, tak výběr daní bude vždycky pokulhávat," konstatoval.

"No a jiné řešení jsou jenom škrty a nebo drahé půjčky. A to je recept, který nevede nikdy k ničemu dobrému," míní Havlík. Ten nicméně sdílí názor, že naše společnost už není příliš ochotná se podílet na úsporách státu, což je podle něj důsledkem nenaplněných očekávání uplynulých dvaceti let," myslí si Havlík, podle kterého je společnost rozdělena do čtyř kategorií.

Pro Němce jsme cyklisti: Ohnout hřbet a šlapat

„Tou první jsou lidé, kteří už rezignovali na to vůbec o tom přemýšlet, natož hledat nějaká řešení, což je velmi nebezpečný trend, protože tahle skupina se zvětšuje a jsou to nevoliči. Ale pozor, to nejsou jenom sociálně slabí lidé, kteří jakoby utíkají do své privátní emigrace," definoval redakci Havlík nevoliče.

Druhou kategorií jsou podle něj lidé, kteří už si na to zvykli, „na takové to přežívání". „Když jsme vlastně všechny války prožili ve sklepě, tak už to máme prostě v sobě. Němci o nás v této souvislosti říkají, že jsme cyklisti, ohneme záda a šlapeme. A ti, kteří si na to zvykli, tak sázejí na takovou zdánlivou jistotu, že volí někoho, kdo bude mít hodně přes pět procent, aby ten hlas nepropadl. Prostě nechtějí vlastně nic nového," pokračuje Havlík ve výčtu kategorií.

Vládnou byznysmeni napojení na politiky

Třetí kategorie, ne příliš početná, jsou ti, kteří ze současného modelu profitují. „To jsou ti, kteří jsou na politiky nalepeni a nemyslím jenom vládu. Když se podíváte na složení parlamentu, složení krajů, podíváte se na zastoupení státu ve statutárních orgánech firem, ČEZem počínaje, tak tahle parta má de facto v rukách velkou moc. Dokážou ovlivňovat média. Nakonec v Otázkách Václava Moravce sedí oni," popisuje pro ParlamentníListy.cz ty, kdo ovládají zemi, Havlík.

„A tato skupina, když už se cítí ohrožena, tak je ochotna nemálo investovat do své vlastní sebeprezentace a dělat různé zoufalé záchranné kroky, jenom aby uplatila tu předchozí kategorii „zvykli jsme si", protože to jsou ti jejich voliči. A čím bude více nevoličů, tím v jejich zvrácené logice lépe, protože pak už budou volit jenom sami sebe," dodává.

Čím víc nevoličů, tím lépe pro vládnoucí elity

„Takže já se obávám, že příště bude velmi nízká účast ve volbách, pokud nepřijde nějaká alternativa. No a to je ta čtvrtá kategorie lidí. Lidí, kteří se pokoušejí o posílení prvků přímé demokracie, o více prvků kontroly, o efektivnější stát. Ale problém je v tom, že tato skupina je velmi atomizovaná do různých skupinek, často je to one man show," kritizuje Petr Havlík.

Nicméně, pokud se podle něj z této množiny vyselektuje pět šest relevantních skupinek: „Ty dají dohromady nějaký koncept zásadní změny a podaří se jim vniknout do veřejného prostoru, do médií a průzkumů a najdou ten skrytý potenciál skryté elity mimo politiku, tak pak bych ještě nějaký záchvěv naděje viděl, jinak to vidím velmi černě," uzavřel pro někdejší zakladatel ODS.

Další texty související s Petrem Havlíkem ZDE


Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…