Premiér Rusnok věří v úspěch své vlády. Kalousek to prý líčí moc fatálně

30.06.2013 19:27

Designovaný premiér Jiří Rusnok odmítá slova odcházejícího ministra financí Miroslava Kalouska o tom, že by jeho úřednická vláda byla mrtvým projektem, protože mezi poslanci nezíská důvěru. „Všichni si musíme být vědomi své odpovědnosti především ve vztahu k lidem v této zemi. Pro mě je to primární, a proto to jako úplně ztracenou vartu nevidím,“ říká v rozhovoru pro Deník.cz

Premiér Rusnok věří v úspěch své vlády. Kalousek to prý líčí moc fatálně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Rusnok

Rusnok uvedl, že nevěří, že by případná většina ve sněmovně negovala všechny návrhy jeho vlády. „Na stole budou věci, které republika evidentně musí řešit, aby mohly fungovat veřejné služby a pokračovalo se v investicích do infrastrukturálních či jiných projektů, stabilizace zdravotnictví rozmrazením plateb za státní pojištěnce atd. Jestli tomu koalice řekne ne jen proto, že to předkládá někdo, koho nechtěla, tak sorry, ale pak je to třeba jít vysvětlit voličům,“ říká.

Nový premiér nevyloučil slova jednoho ze svých ministrů Martina Peciny, který řekl, že „jestli se sněmovna nerozpustí, bude mít vláda dva pokusy a pak si tam chlapci najmenují vládu ODS. Vidím to pro nás na těch pět šest měsíců". Důležité podle něj je, že tu zůstane sestavená vláda, ministři a funkční administrativa.

Kalousek přehání

Miroslav Kalousek tvrdí, že pokud by vše skončilo u rozpočtového provizoria, byla by to katastrofa. Rusnok to ale tak černě nevidí. „Neznám detailní procedury, ale rozhodně to není tak fatální, jak to líčí pan Kalousek. Investice, které byly naplánovány v minulých rozpočtech, mají dlouhodobé harmonogramy, a ty mohou v rozpočtovém rámci minulého roku dál běžet,“ říká pro Deník.cz s tím, že k zásadním změnám struktury rozpočtu nedojde a bude připraven tak, aby jej bez problémů mohla převzít v případě nutnosti jak eventuální vláda Miroslavy Němcové, tak levicová vláda vzešlá z předčasných voleb.

Ministra financí ještě Rusnok vybraného nemá, volí mezi několika kandidáty. Nejde prý ale jen o lidi, kteří mají blízko k prezidentu Miloši Zemanovi nebo SPOZ. „Situace se sestavováním kabinetu není jednoduchá… Určitě se zajímám i o lidi mimo okruh, který jste označila jako přátele Miloše Zemana. Především mi jde o to, aby ve vládě zasedli lidé s řídící zkušeností ze státní správy či podobných institucí, aby byli bezúhonní a navíc byli schopni okamžitě převzít své resorty, na nic nečekali,“ tvrdí v odpovědi na dotaz serveru.

Rusnokova vláda má několik priorit

Nejdůležitější je podle nového předsedy vlády zákon o státních úřednících, zákon o zavedení povinného registru smluv nebo vyjasnění situace kolem doprovodných zákonů k občanskému zákoníku. „Tady necháváme velké množství lidí, firem, celou justici v obrovské nejistotě. Ti všichni investují, připravují se na nové podmínky spojené s občanským zákonem platným od ledna 2014. Přitom v současném chaosu nikdo neví, zda se schválí doprovodné předpisy, bez nichž to nemůže fungovat. To se musí velmi rychle vyřešit,“ vysvětluje.

Měnit se zatím nebude Nečasovou vládou prosazený druhý pilíř penzijní reformy. „Vláda s omezeným mandátem s tím nic dělat nemůže. Jde o příliš strategické rozhodnutí. Zákony platí, 30. června skončí nabídkové období pro občany starší 35 let, vše poběží podle stávající legislativy, a co s tím udělají příští vlády, to už je na nich,“ říká Rusnok.

Na závěr rozhovoru pro server Deník.cz Rusnok nepopřel možnost, že po odchodu ze Strakovy akademie přijme uvolněné místo v bankovní radě ČNB, které – jak sám avizoval – mu chce Zeman nabídnout. „Pokud taková nabídka bude platit, určitě ji neodmítnu,“ uzavírá Jiří Rusnok.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…