Profesor Keller: Drábek si nevidí do huby. Celou dobu lže o vyplácení dávek

05.02.2012 7:37

Ministr sociálních věcí Jaromír Drábek odvolal své bezprostřední podřízené kvůli hysterii kdesi dole na úřadech práce, podivil se pro ParlamentníListy.cz sociolog Jan Keller. To vypadá, že si Drábek nevidí do huby a asi celý leden nemluvil pravdu, když říkal, že nejde o systémové selhání na úřadech práce, ale jen o hysterii úředníků. V té souvislosti má Keller návrh, jak zrušit hydru ministerstva práce a sociálních věcí a ušetřit miliardy.

Profesor Keller: Drábek si nevidí do huby. Celou dobu lže o vyplácení dávek
Foto: ParlamentníListy.cz
Popisek: Profesor Jan Keller

Konec ledna byl ve znamení zpráv o kolabujících pobočkách Úřadu práce pod náporem vyplácení sociálních dávek prostřednictvím nového systému. Ministr Drábek kolapsy odmítal a tvrdil, že jde jen o dílčí selhání. Pak ale tento týden odvolal hned dva vysoké úředníky svého resortu.

Ministr si nevidí do huby

„Na tom je nejpikantnější to, že ministr Drábek celý leden tvrdil, že jde jenom o hysterii úředníků úřadu práce a počátkem února odvolal teď už minimálně dva vedoucí pracovníky - své bezprostřední podřízené. A já pořád nemohu pochopit, jak mohou být odvolávání na ministerstvu proto, že někde dole na okresech propadají úředníci hysterii. To znamená, že ministr Drábek si, jak se lidově říká, nevidí do huby,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Jan Keller.

„Buď je to záležitost hysterie na nejnižších článcích státní správy. Pak nemá co odvolávat ty nejvyšší šéfy. Nebo od začátku nemluvil pravdu. Já se přikláním spíše k té druhé verzi: Nemluvil pravdu,“ dodal sociolog.

Co dát ministerstvo charitě

Ten by agendu Drábkova ministerstva převedl na křesťanskou charitu. „Já mám velice dobré zkušenosti s křesťanskou charitou. Ti lidé dělají při minimu prostředků strašně moc pro sociálně slabé. A mě už napadlo, jestli by nebylo lepší zrušit ministerstvo sociálních věcí a předat tu agendu katolické charitě. Ona teď na to dostane od státu v restitucích prostředky a já jsem si jistý, že by to dělala mnohem kvalitněji než ministr Drábek,“ myslí si Keller.

„Víte jaká by to byla úspora pro celý stát, kdyby se zrušilo takové ministerstvo, takovou hydru, a předali bychom to církvi? Ta na rozdíl od ministra Drábka má vztah ke strádání lidí a chudobě a ráda těm lidem pomůže. Já si myslím, že pan Drábek k ničemu z toho vztah nemá a kdyby ho dali na jakékoliv ministerstvo, on by vzal jakoukoliv funkci a on by to dovedl na jakémkoli ministerstvu, k čemu to dovedl na ministerstvu práce a sociálních věcí,“ dodal sociolog ParlamentnímListům.cz ke svému „zlepšováku“.

ODS pláče nad sociálně slabými? Podezřelé

Keller se současně podivil prudké reakci ODS ze začátku týdne, která kvůli zmatkům na úřadech práce v souvislosti s vyplácením dávek vyvolávala jednání lídrů koalice. „Jakmile ODS začne ronit slzy nad sociálně slabými, tak je v tom něco hodně podezřelého,“ prohodil Keller. Toho prý by nepřekvapilo, kdyby šlo ze strany ODS spíše o odvetu na vyhrůžku Karla Schwarzenberga, že TOP 09 odejde z vlády, pokud ČR nepřistoupí k dohodě o rozpočtové stabilitě zemí eurozóny.

Ostatně Keller ani nechápe, proč se Nečas k přistoupení ke zmíněné smlouvě brání. „Mně tady není jasná jedná věc. Ta sjednocující se Evropa se chce sjednocovat na úplně stejných principech, jaké tady razí Nečasova vláda. Jde o tři priority. Za prvé chce prosadit zákony o vyrovnaném rozpočtu. To chce Nečasova vláda udělat též,“ pohlíží na věc Keller.

Kam chce ČSSD by měla jít ODS. Jenže je to naopak

„Za druhé chce jako hlavního tahouna ekonomiky ještě posílit úlohu exportu. Nečas dělá totéž. A za třetí chce docílit stagnace mezd. A Nečas? Dělá totéž. Takže teď mi není jasné, když Evropa jede v podstatě tímto směrem, proč do ní Nečas nechce vstupovat,“ kroutí sociolog hlavou.

„Já bych se nedivil, kdyby do ní nechtěli vstupovat sociální demokraté, protože zmíněné body jsou proti jejich zásadám. Ale sociální demokraté podporují sjednocování Evropy, která se sjednocuje úplně jinak než by si to měli přát sociální demokraté. Ona se sjednocuje odsávačsky. A šéf ODS na to reaguje tím, že do Evropy odmítá vstoupit. Tomu já prostě nerozumím,“ dodal Keller lakonicky.

Pokud jde o spor premiéra s ministrem zahraničí kolem zmíněné smlouvy, kloní se Keller spíše k šéfovi diplomacie. „Kdybych měl říct, kdo je mi sympatičtější z těch dvou lidí, tak rozhodně ministr zahraničí než premiér. Svým způsobem si myslím, že se dají tolerovat ty jeho slabosti. Například to, že ministr zahraničí už několikrát odcházel z této vlády a potom si to vždy rozmyslel. Já myslím, že je v tom něco roztomilého. Vždyť on už za Topolánka odcházel kvůli Čunkovi, pak zase kvůli něčemu jinému,“ sčítá Keller Schwarzenbergovy odchody.

Odcházející kníže? Takový folklór bez arogance

„To už je myslím jeho asi pátý odchod z vlády a vždycky ve dveřích se zastaví a vrátí se. Svým způsobem je to takový neškodný folklór. Já v tom na rozdíl od toho, co dělá premiér Nečas, nevidím aroganci. Je mi to věčné odcházení Karla Schwarzenberga bližší, než Nečasovo věčné sezení na funkci premiéra,“ uzavřel pro ParlamentníListy.cz profesor sociologie Jan Keller.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…