Proměna Radka Johna: Limuzínou do školy s dcerou

23.10.2010 11:43

Největšího předvolebního bojovníka proti papalášství Radka Johna přistihli reportéři Blesku, jak vozí svou dceru do školy vládní limuzínou. Ministr vnitra se hájí tím, že není proti předpisům, aby v autě vozil i jiné osoby.

Proměna Radka Johna: Limuzínou do školy s dcerou

Málokterý politik stihl tak rychle popřít své sliby jako ministr vnitra Radek John. Před květnovými volbami se předseda Věcí veřejných striktně vymezoval vůči papalášům a tvrdě kritizoval výhody politiků. Čas oponou trhnul a po pár měsících přistihli reportéři deníku Blesk toho samého Radka Johna, jak vládní limuzínou s majáčkem na střeše vozí svou sedmiletou dceru do školy.

V čerstvé paměti také je, jak jel John první den do sněmovny ostentativně tramvají a odmítal majáček. Jeho obraz jako nemilosrdného bojovníka proti výhodám politiků se však rychle rozplynul. Pikantně v té souvislosti vyznívá povzdechnutí jeho stranického kolegy Víta Bárty v rozhovoru pro Lidové noviny, že ministři za Věci veřejné jsou v určité deziluzi.

Se svými blízkými se John schází jen pod dohledem ochranky

„Protože my chceme dělat věci mravně a měnit je k lepšímu. A když konečně máme možnost vyvrátit, že chceme krást a že jsme ve vleku lobbistů, jak se o nás psalo před volbami, když jsme konečně na hřišti a děláme dobrou práci, tak se stejně pořád generují příběhy o tom, jak jsme my ti špatní," žehrá Bárta na nepřízeň médií a veřejnosti v sobotních Lidových novinách.

Mravný ministr John teď využívá všeho, proti čemu dříve tolik brojil. „Já mám ochranu a jezdím v autě ochranné služby. Jak jinak bych se mohl setkat s kýmkoliv z mých rodinných příslušníků než v rámci programu, kdy jsem chráněn službou? Chtěli byste, abych byl jako ministr vnitra izolován od rodinných příslušníků, když můj program většinou začíná v 7 a končí 23. hodinou?" ptá se John v deníku Blesk, jemuž předpisy opravdu nezakazují, aby v autě vozil i jiné osoby.

Pokud nekřižuje Prahu a nepoužívá maják, byl by stínový ministr shovívavý

„Kdyby to nebyl zrovna Radek John, který proslul výroky o politických papaláších a kritikou všech výhod ministrů, byl bych asi shovívavý," uvádí pro ParlamentníListy.cz Jeroným Tejc, ministr vnitra ve stínové vládě ČSSD. Podle něj jsou v tomto případě důležité okolnosti, například zda John projíždí do práce stejně kolem oné školy, nebo naopak křižuje Prahu sem a tam. „Doufám, že aspoň nejezdí s majákem," dodává Tejc.

Podle člena Výboru pro bezpečnost Poslanecké sněmovny však John páchá v roli ministra vnitra větší škody, než je mediálně propírané vození dcery do školy služební limuzínou. „Trápí mě, že devastuje dobře fungující integrovaný záchranný systém a narušuje práci policie," zmiňuje Tejc, co ho na počínání Johna ve vládním angažmá více zajímá.

Podle politologa si veřejnost už na podobné kauzy zvykla

Podle politologa Zdeňka Zbořila nebudou mít zveřejněné informace nějaký výraznější dopad na obecné mínění o Johnovi. „Ublíží mu to možná u tisícovky bloggerů či diskutujících na internetu, ale podobných kauz ať už s Topolánkem, Buzkovou či dalšími bylo tolik, že už to nikoho moc nevzrušuje. Navíc ve společnosti stejně panuje přesvědčení, že politici jsou darebáci, takže mnohé to jen utvrdí, že tomu tak skutečně je," komentoval pro ParlamentníListy.cz Zbořil zveřejněné snímky v nejčtenějším deníku v zemi.


(Reprofoto: Blesk)


To, že jde právě o Johna, který proslul pranýřováním papalášů, podle politologa valný význam nemá. „Kolik bojovníků proti korupci jsme už měli a kam se poděli?" naznačuje Zbořil, že si lidé o politicích včetně Johna stejně žádné velké iluze dělat nemohli. Pro svezení dítěte do školy má navíc v současné nervózní atmosféře vyvolané ztrácením dětí pochopení. I když na druhou stranu poukazuje i na to, že vládní limuzína může dítěti ve školním kolektivu spíš ublížit.

K věci:

Johnova autonehoda: Než boural s tramvají, málem srazil chodce 

Místo limuzíny s majáčkem teď John létá vrtulníkem 

Ministr John jako inspektor Clouseau z Růžového pantera 

Foto: Zybněk Pecák

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…