Ptejte se ministryně. Zveme vás na on-line debatu o důchodové reformě

19.05.2021 11:13

Dnes v 19 hodin pořádá Masarykova demokratická akademie on-line debatu: Spravedlivá, udržitelná, srozumitelná. Jaká je důchodová reforma? Zveme vás k jejímu sledování on-line.

Ptejte se ministryně. Zveme vás na on-line debatu o důchodové reformě
Foto: Archiv PL
Popisek: Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová

Hlavními hosty jsou ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová a rektorka Mendelovy univerzity a předsedkyně komise pro spravedlivé důchody Danuše Nerudová.

  • Proč je vůbec důchodová reforma potřeba?
  • Mohou se dnešní mladí lidé spolehnout na veřejný důchod?
  • Jak důchody zaplatíme?

 

Důchodová reforma by podle Ministerstva práce a sociálních věcí pod vedením Jany Maláčové (ČSSD) měla zacílit na tři hlavní pilíře, kterými jsou udržitelnost, spravedlivost a srozumitelnost. Současný systém je totiž podle Maláčové přesným opakem těchto bodů.

Anketa

Necháte se očkovat proti covidu-19? (Ptáme se od 18.5.2021)

3%
hlasovalo: 17046 lidí
„Důchodový systém je nesrozumitelný!“ píše se na webu MPSV s tím, že lidem není jasné, jak budou mít vysoký důchod, jak se počítá důchod u žen po mateřské nebo kdy je nejlepší začít spořit na penzi.

Současný důchodový systém je podle Maláčové také nespravedlivý, protože neoceňuje ženy za péči o děti. Ženy totiž podle výpočtů mají v průměru o 2 856 Kč nižší důchod než muži. Stejně tak prý důchodový systém nezohledňuje náročnou práci svářečů, zdravotních sester a jiných profesí. „Stát také úplně zapomněl na 300 tisíc pracující důchodců, kteří dostávají bonus k důchodu jen 81 Kč,“ stojí dále v prohlášení.

O neudržitelnosti důchodového systému se hovoří již mnoho let, a proto je prý hlavně potřeba důchodová reforma. „Důchody jsou v Česku v podstatě skoro celé kryty z pojistného. Výdaje na důchody tvoří 31,4 % výdajů státního rozpočtu. Důchodový systém je tak zcela závislý na vybraném pojistném. To je nutné změnit a stabilizovat jej dodatečnými příjmy. Tak jako to dělá i zahraničí,“ píše MPSV a hledá řešení těchto problémů. Důchodovou reformu bude Maláčová v příštích dnech předkládat na Legislativní radu vlády ČR. 

Ptát se můžete i vy, a to zde: https://forms.gle/WvWYPGQTFCAqi1Dr5.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jirka Čermák

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…