Radil náměstkovi Drábka, pak získal zakázku za desítky milionů. A odešel

02.07.2012 18:20

Nadační fond proti korupci (NFPK) vydal tiskovou zprávu, podle které se mělo Ministerstvo práce a sociálních věcí pod vedením Jaromíra Drábka (TOP09) dopustit úmyslného mlžení při informování o vítězi veřejné zakázky. Tu získal poradce prvního náměstka MPSV Vladimíra Šišky Michal Pola.

Radil náměstkovi Drábka, pak získal zakázku za desítky milionů. A odešel
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek

Ministerstvo práce a sociálních věcí podle NFPK zveřejnilo na svých internetových stránkách dne 22. září 2010 zakázku malého rozsahu do dvou milionů korun bez DPH s názvem „Zpracování ANALÝZY SYSTEMIZACE Ministerstva práce a sociálních věcí a všech jím přímo řízených organizací v rámci resortu MPSV“. Ve výběrovém řízení následně zvítězila společnost MSM Informační systémy, s.r.o., a to s částkou 2,2 milionu korun včetně DPH.

O téměř rok později, dne 9. září 2011, publikovalo MPSV na centrální adrese veřejných zakázek zakázku s názvem „SYSTEMIZACE rezortu Ministerstva práce a sociálních věcí České republiky“ s odhadovanou cenou přibližně 65 milionů korun bez DPH. Stejná zakázka byla publikována také na portálu Evropského sociálního fondu. Na tomto portálu byla zveřejněna kontaktní osoba pro předmětnou zakázku, která však na centrální adrese veřejných zakázek zveřejněna nebyla. Touto osobou je Ing. Michal Pola.

Pola měl navíc kontaktní email s koncovkou mpsv a ministerstvo pracovní vztah potvrdilo. „Ing. Pola má uzavřenou dohodu o pracovní činnosti (jako projektový manažer) do 30. 6. 2012, tato dohoda nebude prodloužena, a to právě s ohledem na zahájení podnikatelské činnosti pana Poly, o čemž MPSV teprve nedávno informoval,“ vysvětluje pro ParlamentníListy.cz důvody ukončení vztahu tisková mluvčí ministerstva Viktorie Plívová.

Systém nám to nebere

Nevinně je prý ministerstvo také ve věci úplného zveřejnění jména všech vítězných uchazečů. K tomu podle mluvčí nedošlo úmyslně, ale prostou disfunkcí, o čemž prý svědčí i zveřejnění povinných a kompletních informací ve Věstníku veřejných zakázek isvz.cz. „Vítězná nabídka byla podána ve sdružení, kde vedoucím účastníkem sdružení byla právě společnost Hewlett-Packard, zmocněná jako jediný zástupce sdružení k veškerým úkonům potřebným k realizaci zakázky. Systém evidence veřejných zakázek na stránkách MPSV neumožňuje uvedení identifikačních údajů více dodavatelů, proto byl uveden pouze vedoucí účastník sdružení,“ odpověděla redakci Plívová. Zveřejnění všech účastníků podle mluvčí neumožňuje zcela ani Věstník veřejných zakázek, neboť v poli „IČ vítězného dodavatele“ je možné vepsat pouze 8 znaků, tj. pouze jedno IČ.

Po kolikáté už?

ParlamentníListy.cz pravidelně monitorují vlastnické vztahy vítězů veřejných zakázek na MPSV od nástupu Jaromíra Drábka (TOP 09) do funkce. Za tuto dobu zjistily několik při nejmenším náznaků střetu zájmů. Často se vítěz zakázky objevil souběžně také mezi dárci TOP 09. Jedním takovým je Michal Svatý, jednatel firmy AIM, který v minulém roce získal zakázku na Analýzu procesů poskytování nepojistných dávek za více než dva miliony korun a zároveň v roce 2009 přispěl TOP 09 na kampaň částkou sto tisíc korun.

Pocit střetu zájmu do jisté míry vzbuzuje také zakázka „Vzdělávání zaměstnanců státní správy v oblasti sociální reformy“  za 1,4 milionu pro firmu We make media, jejíž jednatelkou je 21letá  Aneta Kaderková, dcera blízkého přítele a tenisové sparing partnera Miroslava Kalouska (TOP 09) Ivo Kaderky.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…