Rusnok nežvaní a dělá, chválí šéf odborů Zavadil. A jeho kolegové kárají Sobotku

01.08.2013 15:20

Zatímco se politické strany jedna po druhé přou o to, proč je důležité nepodpořit, případně podpořit Rusnokovu vládu v Poslanecké sněmovně, odboroví předáci mají jasno: Rusnokově vládě by oni hlas rozhodně dali. Jak zdůraznil třeba předseda ČMKOS Jaroslav Zavadil, na rozdíl od vlád předchozích totiž nový kabinet jen nežvaní, ale i něco dělá.

Rusnok nežvaní a dělá, chválí šéf odborů Zavadil. A jeho kolegové kárají Sobotku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ČMKOS Jaroslav Zavadil

Poslanci budou hlasovat o důvěře vládě Jiřího Rusnoka už příští středu 7. srpna. Mnohé z politických stran ale ještě nemají jasno v tom, zda Rusnokovým lidem vysloví či nevysloví důvěru. Zejména z úst vedení ČSSD proudí směrem k médiím názory plné rozporů.

Třeba místopředseda socialistů Zdeněk Škromach tuto středu uvedl, že podle jeho odhadu chce vládu podpořit více než devadesát procent členů strany. Proto by strana měla říci kabinetu rozhodné ano. Stejně tak první místopředseda ČSSD Michal Hašek by byl pro, navíc vůči prezidentu Miloši Zemanovi projevuje mnohem vstřícnější postoj nežli samotný stranický předseda Bohuslav Sobotka.

Ovšem právě na ty dva - tedy Haška a Škromacha - je Sobotka kvůli jejich názorům rozezlen více, než by se na straníky stejné barvy trička patřilo. Sobotka kupříkladu v rozhovorech pro Hospodářské noviny a týdeník Reflex řekl, že je snaha, aby se ČSSD stala „prezidentskou stranou“ a byla řízena odjinud než z oficiálního sídla v Lidovém domě.

„Michal Hašek svým chováním podle mého názoru spíš bezděky přispívá k tomu, že vzniká jakési druhé mocenské centrum, jež je mimo Lidový dům,“ konstatoval mimo jiné Sobotka na rub Haška. Podle něj se první místopředseda dostatečně nedívá na to, co bude za rok, za dva, nebo za pět let. Jako předseda strany tak prý bude prosazovat, aby ČSSD vládu aktivně nepodpořila, což by měla učinit tak, že strana při hlasování o důvěře nezůstane v sále.

Jsme pro vládu Rusnoka, tvrdí odboráři

Slova Sobotky ale velmi překvapila hned tři odborářské špičky: předsedu ČMKOS Jaroslava Zavadila, předsedu Odborového svazu KOVO Josefa Středulu a i šéfa Asociace samostatných odborů Bohumíra Dufka.

„Pokud se týká odborů, tak u nás je jednoznačné stanovisko podpořit Rusnokovu vládu. A řeknu i proč. Na rozdíl od těch vlád předchozích, byť jen třeba v krátkém úseku svého trvání, totiž nežvaní a něco dělá,“ řekl důrazně ParlamentnímListům.cz Zavadil.

„Naše centrála svazů v nich působících, ať už to je KOVO, horníci, energetici, chemici či stavaři, je jednoznačně pro podporu vlády Jiřího Rusnoka. Mohu k tomu jen podotknout, že máme mandát půl milionu lidí a to je mandát, o němž se většině politických stran může jen zdát,“ uvedl dále Zavadil.

„Každá politická strana, která je v současné době v Poslanecké sněmovně, by měla zvážit, do jaké míry je relevantní nepodpořit Rusnokovu vládu, když nebyli ochotni podpořit rozpuštění sněmovny. Každopádně lidé, kteří volili všechny momentální poslance, tak je tam už dávno nechtějí. Takže z tohoto pohledu by bylo férovější, když už se nechtějí rozpustit, aby pro Rusnokovu vládu ruce zvedli,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Josef Středula.

„Pokud jde o podporu Rusnokovy vlády, tak protože to je vláda levicová a ČSSD si sama neřekla o první sestavení vlády, tak by podle mého soudu jednoznačně podpořit Rusnokovu vládu měla,“ vzkázal oranžovým poslancům i odborář Bohumír Dufek.

Zatím nemají usnesení, ať jsou tedy zticha!

Půtkám uvnitř ČSSD, které vyvěrají ven, říká: „Pokud vím, tak v současnosti není žádné usnesení sociální demokracie k této věci. Proto předseda Bohuslav Sobotka i oni dva místopředsedové Michal Hašek a Zdeněk Škromach tlumočí jen nějaké své myšlenky. Do rozhodnutí strany jako celku a výkonného výboru bych ale nechtěl rozhodně hodnotit, kdo z nich má pravdu."

Co se týče konkrétních útoků Sobotky na svého prvního zástupce Michala Haška, prý být na místě předsedy, byl by on osobně diplomatičtější.

„Hejtman Hašek musí tlumočit také to, co se týká krajů a běžného fungování občanů Česka. Nenazval bych to ale v žádném případě jako 'druhé mocenské centrum', ale jako jiný názorový proud. Ona se totiž skupina některých straníků oddělila od jakéhosi reálného života, než je slušno, zamkla se do uzavřeného světa sněmovních zdí a neví, kolik stojí chleba, kolik stojí energie a kolik občané vydělávají a musí na živobytí utratit, a to na rozdíl od druhé skupiny, která se zabývá životními náklady a útrapami občanů,“ zastal se Haška Dufek, podle něhož už jako hejtman je Hašek více mezi lidmi a zná tedy i jejich potřeby.

„Pokud se týká sociální demokracie, to ať si to pánové vyříkají mezi sebou,“ zasmál se k pnutí uvnitř ČSSD odborářský boss Zavadil. Na útoky Bohuslava Sobotky vůči Haškovi a Škromachovi pak pokrčil jen rameny.

Zavadil: Já si to se Sobotkou vyříkám sám

„Víte, tahle doba, ve které se nacházíme, kdy jsme v recesi a kdy se tady neřešila řada věcí a ani ty, co jsme navrhovali a přitom by pomohly nastartovat hospodářský růst, jsme teď narazili na vládu, která tyto věci řešit chce. Takže pro mne je to jasné. A pokud se týká vztahu mezi politickými stranami, tak do toho, abych to nějak komentoval, se opravdu pouštět nebudu. Já si to vyříkám s pány z ČSSD osobně, ale rozhodně nebudu ventilovat své názory přes média,“ zdůraznil místo toho.

„Dnes se mne ptala Česká televize, komu si myslím, že by měl eventuálně připadnout druhý pokus na sestavení vlády. Já jsem na to odpověděl tím, že vím bezpečně, kdo by neměl dostat důvěru, a to je koalice, jejíž drzost je nebetyčná, že si o to vůbec říká. Kdyby totiž měl tento Parlament možnost a chtěl požádat o důvěru u občanů, no tak ti je vymetou, že se nestačí divit!“ dodal Zavadil.

„Že Bohuslav Sobotka útočí i na SPOZ a říká, že je to jen strana komerční? Já být panem předsedou Sobotkou, tak bych to moc nerozebíral, protože se nechci vracet třeba k tomu, jak jeho strana hlasovala k solárnímu byznysu,“ doplnil předseda Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek.

„Já bych byl rád, kdyby se stejně, jako se hovoří o Bohuslavu Sobotkovi a Michalu Haškovi, hovořilo i o Miroslavu Kalouskovi, Totiž člověk, který v tomto státě řídil ekonomiku velmi dlouhou dobu a přitom jí způsobil velké ztráty a lidem způsobil, že jim klesají jejich příjmy, tak o těchto lidech by se mělo psát mnohem více nežli o nějakých interních záležitostech ČSSD,“ poznamenal předseda Odborového svazu KOVO Josef Středula.

Zeman a Rusnokova vláda dělají ty kroky, co chtějí lidé

Podle toho, co vnímá on, tak jsou hlasy lidu spíše na straně prezidenta než kterékoliv jiné politické strany bez ohledu na její barvu.

"A Rusnokova vláda podle prvních kroků, které koná, tak koná ve prospěch České republiky a jejích občanů, což za poslední období nebylo běžnou součástí politického života v České republice. Z tohoto pohledu by bylo dobré, aby se všechny aktuální parlamentní politické strany nad sebou zamyslely, podívaly do zrcadla a spíše poděkovaly prezidentu Zemanovi. Protože pokud tady někdo situaci stabilizuje, tak je to právě on. Koná kroky, které jsou podle mého lidmi vítány mnohem více než ty, co dělala předchozí Nečasova a Topolánkova vláda,“ uzavřel Středula.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…