Sestra bratrů Mašínů: Tahle rozkradená země není už pro Mašíny

24.06.2012 19:19

JINÝMA OČIMA Příliv obvinění z korupce není překvapení. Vždyť tím jen pokračuje sametové třeštění, po němž nebyl potrestán ani jeden komunistický zločinec. Tak lakonicky se o současné senoseči korupčních kauz vyjadřuje sestra protikomunistických bojovníků bratří Mašínů. Ostatně provokatéra Ratha, jak ho sama častuje, zná už z roku 1996, kdy se prý motal kolem strany DEU.

Sestra bratrů Mašínů: Tahle rozkradená země není už pro Mašíny
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Sestra bratrů Ctirada a Josefa Mašínů Zdena ve svém olomouckém bytě

„Na rovinu, tahle země není pro Mašíny, tedy takhle rozkradená země, “ říká Zdena Mašínová, když se jí člověk zeptá, proč do Česka její bratři nikdy nepřijeli. Tím dokládá boom korupčních kauz v české kotlině, který prý vždy očekávala.

Vše o kauze CASA
Sledujeme téma Rathovo zadržení

Samet, velká šaškárna

 „Příliv korupce mě vůbec nepřekvapuje. Vždyť tím jen pokračují nešvary od devadesátého roku. To byl samet, říkalo se, že nejsme jako oni a zvonily klíče. Všechno velká šaškárna. Když nebyl potrestán ani jeden zločinec, co má na svědomí téměř padesát let totality, která rozložila tři generace, musela bych spadnout z Měsíce, abych věřila, že to tady půjde k lepšímu. Jen lituji, že se toho nedožil můj manžel, s nímž jsme si o tom dvacet let povídali a čekali, kdy to propukne. A už je to tady,“ podotýká.

V roce 1973 se provdala za bývalého komunistu Martina Rudolfa, jenž vrátil rudou knížku na protest proti vpádu vojsk Varšavské smlouvy do Československa roku 1968, čímž přišel o místo učitele na pražské FAMU. Před několika lety zemřel.

Rath se motal kolem DEU

„Vítala bych, kdyby se národ zvedl, policie tyhle zloděje stíhala a už konečně tady zavládla normální demokracie. Nicméně raději vyčkávám, takže uvidíme. Jestliže pustili Ratha, až tak daleko, tak to o něčem svědčí. Toho provokatéra znám od roku 1996, když se za Hromádkové motal kolem strany DEU. Tehdy mě žádali, jestli bych za ně nekandidovala do Senátu. Řekla jsem, že ani náhodou. To by bylo stejné, jako když šla Vlasta Parkanová dělat ministryni obrany. Vypadala bych stejně, stejně směšně,“ říká. Demokratická unie (DEU) byla malá pravicová strana, která existovala v devadesátých letech. Nejprve v ní byla předsedkyní Alena Hromádková.

Další názory na politiku a společnost v rubrice Jinýma očima ZDE

„Tehdy jsme si říkali, že je už jen svým vystupováním ten hoch podivná existence. Pak přišel jeho podvod ve zdravotnictví. Něco si navymýšlel, že má atestaci. Pak byl v ODS a vrcholu dosáhl v sociálních demokratech, to se povedlo,“ doplňuje ironicky Mašínová.

Josef Mašín byl jen na Slovensku

Za celou dobu od roku 1989 bratři Mašínové do Česka opravdu nepřijeli. A to ani na pohřeb třetího člena, který se s jejich odbojovou skupinou prostřílel až do Západního Berlína, Milana Paumera. Ten zemřel před dvěma lety. „Josef byl s dcerou Barborou jen na Slovensku. Tehdy se tam polistopadový ministr vnitra Československa Ján Langoš stal ředitelem Ústavu pamäti národa a bratr přijel při té příležitosti,“ vzpomíná.

„Zůstala jsem tady já, jako poslední. Čekají na to, až tu nebudou žádní Mašínové, pak budou moci být klidní,“ zakončuje sestra bratří Mašínů, kteří v letech 1951 až 1953 bojovali se zbraní v ruce proti komunistickému režimu v Československu a posléze emigrovali přes východní Německo do Západního Berlína. Protože při přípravě útěku zabili sedm osob, hodnotí je česká veřejnost buď jako vrahy či hrdiny.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…