Šmucler znovu hrozí státním bankrotem: Je neodvratný

02.02.2012 20:58

Bankrot České republice hrozí, na tom si trvám, řekl ParlamentnímListům.cz podnikatel ve zdravotnictví Roman Šmucler. Ten si myslí, že dnešní vládní tahanice o přistoupení k dohodě o rozpočtové unii skončí odchodem prezidenta Václava Klause. Sám za sebe pak Šmucler vidí půjčku 38 miliard korun na záchranu eura jako rozumný kompromis, na kterém vyděláváme.

Šmucler znovu hrozí státním bankrotem: Je neodvratný
Foto: top09.cz
Popisek: Roman Šmucler

Roman Šmucler to ParlamentnímListům.cz řekl v loňském roce a na svém si trvá i dnes: „Pokud se budeme nadále zadlužovat tempem jako doposud, pak stále z hlediska dlouhodobého vidím bankrot jako neodvratný. Letos je plánován schodek přes sto miliard korun a další rok by to mělo být podobně, pak nemusím být ekonomem, abych si spočítal, že bankrot neodvratný je,“ tvrdí Roman Šmucler.

Schodky kumulují dluh

Podle něj je jednoznačné, že stát se musí dostat na vyrovnané rozpočty. „To ostatně je proklamovaným cílem vlády, ovšem se stomiliardovými schodky se dluh jenom kumuluje. Až uvidíme rozpočet se schodkem padesát miliard, pak jistě riziko bankrotu bude menší, ale to je patrně v nedohlednu,“ míní Šmucler.

„Pak je tu jistě akutní nebezpečí nějakého rozkladu eurozóny a případných dopadů na Českou republiku, ale k tomu se vůbec neumím vyjádřit. O tom ostatně spekulují skoro všichni a nikdo neví, co bude za dva měsíce,“ odmítá pro ParlamentníListy.cz Šmucler spekulovat. 

Tehdy šokoval

Připomeňme, že před časem Roman Šmucler šokoval, když v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz na téma reformy uvedl, že žádné reformy nemáme: „Žádné reformy nemáme. Příští rok budeme vyhazovat stejně jako v letošním roce a směřujeme k bankrotu. Jenom se to liší v rétorice, že s přístupem TOP 09 bude ten bankrot možná o dva roky později. Ale všechny strany se domluvily, že skončíme v bankrotu," prohlásil.

„Jestli stát utratí o devadesát pět nebo sto miliard víc, než vybere, tak přeci každý ví, že zbankrotujeme. Čili každý rozumný člověk se připraví na bankrot a uloží si peníze v jiných věcech, protože tady je politická shoda o tom, že tenhle stát půjde na buben," konstatoval v loňském roce Šmucler.

V té souvislosti pak podotkl, že náš národ je docela bystrý. „Já jsem teď zase četl nějaké bankovní statistiky. Když byla finanční krize, Češi docela pitomě vybírali peníze z bank a měli je doma schované. A teď už strašně moc Čechů investuje do věcí, které neztratí hodnotu a velmi chytře na tom nakonec vydělají," míní podnikatel.

Umíme se poučit

„Náš národ je docela chytrý a jedna věc jsou Češi, kteří nakonec z té krize možná vyjdou bohatší a jiná věc je tenhle stát, který všichni berou jako erár, který je potřeba okrást, no tak je okradený. Až lidé začnou chápat, že to je ten jejich stát a budou si ho více hlídat, tak to třeba dopadne jinak, ale zatím je to beznaděj," uzavřel před časem Šmucler.

Ten dnes nechce komentovat, zda má či nemá ČR přistoupit ke smlouvě o fiskální unii. „Já bych nerad spekuloval o dohodě eurozóny o rozpočtové kázni a o tom, zda k ní máme přistoupit. Mně přijde, že tady se odpůrci s příznivci hádají o jakési dohodě, ale já neznám nikoho, kdo ji četl. Běžný občan prostě neví, co je tam za řeč,“ podivuje se Šmucler dohadům o smlouvě.

SLEDUJEME téma: Záchrana eura

Asi až odejde Klaus

„Takže my sledujeme odpůrce smlouvy, příznivce smlouvy, ale nikdo jsme ji fakticky neviděli. To, že dnes ministr zahraničí a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg hrozí odchodem z vlády, pokud k té pro nás neznámé dohodě nepřistoupíme, je patrně vyústěním nějakých dlouhodobých koaličních napětí,“ popsal podnikatel ParlamentnímListům.cz svůj pohled na věc.

Podle něj se vlastně nic neděje, pokud premiér Nečas už nedeklaroval ochotu k dohodě přistoupit: „Premiér řekl, že k té smlouvě můžeme přistoupit třeba až za rok, to znamená, že to už tu například nebude prezidentem Václav Klaus, který jasně řekl, že on smlouvu nepodpoří. Čili stejně by se nic nestalo, ani kdyby Nečas jasně deklaroval, že k té smlouvě přistoupíme.“

„Takže si myslím, že v tuto chvíli se stanoviska premiéra a pana Schwarzenberga moc neliší a spíše jde o načasování. Kdyby to premiér podepsal, tak by to prezident shodil ze stolu, takže se tím prozatímním odmítnutím smlouvy zase až tak moc nestalo,“ dodal Šmucler.

Půjčka na euro je rozumným kompromisem

Ten si myslí, že půjčka 38 miliard korun poskytnutá na záchranu eura je rozumným kompromisem. „Já bych byl nerad jako Tomio Okamura, že na všechno mám řešení. Ta půjčka do jakéhosi řekněme eurovalu je jistě otázkou pro bankéře,“ míní pak Šmucler o půjčce osmatřiceti miliard korun, kterou Česká republika poskytne Mezinárodnímu měnovému fondu.

„Osobně ale proti půjčce apriori nejsem. Asi je to rozumný kompromis proti původnímu požadavku na devadesát miliard korun. Také bychom si měli přiznat, že dostáváme finance z EU a i po poskytnutí půjčky se nám to vyplatí a pokud by peníze z Evropské unie už žádné nepřišly, pak se nám to stejně vyplatilo,“ podotkl pro ParlamentníListy.cz Šmucler.

Ten připomněl, že z Evropské unie nakonec žije i tahoun české ekonomiky - automobilový průmysl, protože do EU směřuje velká část domácí automobilové produkce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…