Strašidlo obchází Českem: Nebudou volby, nebude prezident

30.08.2012 6:17

Černá můra – odklad prezidentské volby nebo dokonce její opakování – trápí některé právníky i politiky.

Strašidlo obchází Českem: Nebudou volby, nebude prezident
Foto: ParlamentníListy.cz
Popisek: Pražský hrad

Zákon o přímé volbě prezidenta byl podle odborníků ušitý horkou jehlou a trpí mnoha neduhy, které mohou před samotnou volbou i po ní způsobit spoustu problémů.

Třeba padesát tisíc podpisů na kandidátní listině ještě není žádná jistota prezidentské kandidatury. Zájemci o Hrad by jich měli podle právníků získat mnohem víc, aby měli jistotu, že jejich účast v klání nebo dokonce případné vítězství nikdo nezpochybní.

„Je tu velké riziko, že když budou zpochybněny podpisy na petici, může se stát, že někdo podá žalobu na neplatnost voleb,“ upozorňuje ParlamentníListy.cz právnička Hana Marvanová. Obavy nemusí mít samozřejmě prezidentští kandidáti, kteří sbírají podpisy, i když je podpoří dostatečný počet poslanců nebo senátorů. „Ti jsou ve velké výhodě, protože i kdyby jejich petice někdo zpochybnil, stačí jim podpora zákonodárců,“ konstatuje. A to se může podle odborníků stát velkým problémem, který by se mohl ocitnout až před Ústavním soudem.




 

Kardinální otázka je princip rovnosti
 

Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský připustil, že „otázka principu rovnosti v procesu nominace a posléze voleb je kardinální“. „Nechci vyslovovat žádné předčasné soudy s ohledem na to, že i to se může stát předmětem řízení před Ústavním soudem,“ nevyloučil Rychetský. Podle něj jsme se z přijaté změny ústavy dozvěděli, jakou váhu má hlas jednoho senátora a poslance. „Vyžaduje-li se 50 tisíc podpisů a jde o akt rovnocenný návrhu deseti senátorů, tak teď víme, že každý senátor má vlastně váhu pěti tisíc hlasů voličů,“ řekl v rozhovoru pro MF Dnes předseda Ústavního soudu. Poslanci mají tedy nižší váhu než zákonodárci z horní komory, protože pro nominaci kandidáta jich musí být dvojnásobný počet.
 

Chyby na petici mohou kandidáta vyřadit ze hry
 

Známá advokátka říká, že „lidé jsou různí, jména a údaje, které uvedou pod petici, mohou být často vymyšlená“, prezidentské kandidáty tak mohou výrazně poškodit. Na podpisovém archu má každý občan uvést své jméno, příjmení, datum narození a adresu místa trvalého pobytu a připojí vlastnoruční podpis.

Podle zákona bude Ministerstvo vnitra kontrolovat náhodně vybraný vzorek 8 500 podpisů občanů na petici. Pokud v něm bude více než tři procenta chybných údajů, zkontroluje dalších 8 500 lidí. Když objeví znovu více než tři procenta vadných podpisů, budou všechny vadné podpisy odečteny.

Kandidát, který nebude mít po odečtení „špatných“ údajů potřebných padesát tisíc podpisů se správnými údaji, bude z boje o hlavu státu vyřazen. Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský spatřuje největší nebezpečí zákona v krátkých lhůtách při ošetření pravosti podpisů na listinách. Ministerstvo vnitra má do sedmnácti dnů zkontrolovat jejich pravost, ale vlastně nekontroluje pravost podpisů, ale jen existenci podepsaných osob. Každý může podepsat jinou osobu, pokud zná i její adresu a rodné číslo.
 

Zákon byl spíchnutý horkou jehlou
 

Nabízí se spousta otázek, které ukazují na to, jak byl zákon o přímé volbě prezidenta spíchnutý horkou jehlou: co se stane, pokud se prezidentský kandidát proti rozhodnutí Ministerstva vnitra, kterým byl z volby vyřazen, odvolá k soudu a ten včas nerozhodne? Rychetský naznačil, že by mohlo dojít i k odkladu voleb.
 

Napadnout platnost petice může každý i po volbách
 

Pokud dojde k vyřazení kandidáta před volbami, je to ještě ta lepší varianta. Horší je ta, že platnost petice stejně jako kterýkoli krok volebního aktu může napadnout každý volič nejen před volbami, ale i po volbách. „Je tu velké riziko, že budou zpochybněny podpisy na petici třeba až po prvním kole, nebo dokonce i po druhém kole volby,“ obává se komplikací Hana Marvanová.
 

Opakování prezidentských voleb kvůli podpisům nehrozí
 

Politolog Tomáš Lebeda nevidí v prováděcím zákoně tak velký problém, protože zpochybnit dodatečně je možné jakékoli volby. „U nás ty pokusy už byly. Ale představa, že by se opakovaly prezidentské volby, je pro mne šílená. To by musel být opravdu hodně silný důvod, nemyslím, že by tím bylo pár chybných podpisů při nominaci,“ sdělil ParlamentnímListům.cz Lebeda.

Ale také si myslí, že podpisy se mohou ukázat jako velmi problematické. „Padesát tisíc podpisů je nominační kritérium, zkontrolovat všechny podpisy všech prezidentských kandidátů se nedá,“ připustil.

Proto by považoval za vhodnější, kdyby místo petice museli prezidentští kandidáti, kteří to myslí se svou kandidaturou vážně, složit nějakou kauci. „A kdo by získal určité procento hlasů, kauce by mu byla vrácena,“ dodává politolog.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: Libuše Frantová

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…