Střídání času na dalších pět let? Vláda rozhodne v pondělí

11.09.2021 11:45

Babišův kabinet bude v pondělí rozhodovat o termínech střídání času v dalších pěti letech. Schvalovat bude nařízení, které data časových přechodů stanovuje. Letní čas by měl stejně jako dosud začínat vždy poslední březnovou neděli a trvat do poslední neděle v říjnu, informují Novinky.

Střídání času na dalších pět let? Vláda rozhodne v pondělí
Foto: archiv PL.cz
Popisek: Změna času, Ilustrační foto

Změny času měly v EU skončit původně v roce 2019, členské státy se ale na jednotném čase nedohodly. Následující termín zrušení časového střídání byl letos.

„Další jednání k této problematice od prosince 2019 nepokračují a není jisté, zda a kdy budou pokračovat,“ uvedlo v podkladech k navrhovanému nařízení Ministerstvo práce.

Původní zdroj ZDE

Podle dosavadní evropské směrnice začíná letní čas v členských zemích poslední březnovou neděli a končí poslední neděli v říjnu. Podle chystaného nařízení tak letní čas příští rok potrvá od 27. března do 30. října, v roce 2023 od 26. března do 29. října, v roce 2024 od 31. března do 27. října, v roce 2025 od 30. března do 26. října a v roce 2026 od 29. března do 25. října.

Ministerstvo práce v podkladech k předpisu píše, že jednotné stanovení letního a zimního času v EU na pět let je podstatné kvůli dopravě i fungování trhu. Letní čas se zaváděl původně kvůli snížení spotřeby energie. Podle podkladů pro vládu ukázaly analýzy z některých států, že úspory jsou minimální. Někteří experti navíc poukazují na dopady časových posunů na lidské zdraví.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…